Kovács Kati újra ellátogat a Kultúrkúriába


Emellett humorperceket ígér Aranyosi Péter és Badár Sándor, valamint megelevenedik Karády Katalin is februárban ,a Kultúrkúriában.

2020. február 11. kedd - 2020. március 4. szerda

"MEA MUNDI" - Világaim - Tomka Zsóka iparművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Katona Anikó művészettörténész 2020. február 11-én 18 órakor. Közreműködik Patak Zita szopránénekesnő.

"A gyerekkor alkímiája beteljesül, sikerül végre. Az érintetlen kapukat, az álom zsiliprendszerét kinyitják. Mindenből csönd lesz és közelség." /Pilinszky János: Nyitás/ Én csak annyit fűzök hozzá: szeretném megragadni a múló pillanatot. Tomka Zsóka

2020. február 12. szerda 19:00

Sütő András: Advent a Hargitán - A Váci Dunakanyar Színház és a Zenthe Ferenc Színház előadása

A lelkünkhöz szól és gondolkodóba ejt Székelyföld különös, misztikummal, néphagyományokkal teleszőtt világa. Az isteni akaratban rendíthetetlenül hívők, ám az Úr döntéseivel mégis folyton pörlekedők világa ez. Itt a térképen feleslegesen keresett, mert valójában bennünk lévő Kis Romlás és Nagy Romlás mellett, a Hargita zord hegyei között éli életét a korán megözvegyült Bódi Vencel. Ide, a havasokba várja haza messzire szakadt övéit, de hiába. Itt bontakozik ki két fiatal tiszta, örömre készülő szerelme, ami ha kell a halált is legyőzi. Itt találkozik a múlt és a jelen, a hűség és megbocsátás, az önzés és a hit, a szeretet és a sosem múló remény. Itt, ahol a tragédia és a csoda kézen fogva jár.

Szereplők: Bódi Vencel, Szarvas József, Zetelaki Dániel, Jakab Csaba, Zetelaki Gábor, Hajdu Tibor, Árvai Réka, Tarpai Viktória, Bódi Mária, Varga Fekete Kinga

Rendező: Susán Ferenc, Dramaturg: Sándor Zoltán, Díszlet-, és jelmeztervező: Pallós Nelli, Rendezőasszisztens, ügyelő, súgó: Nagy Sári, Kellékes, öltöztető: Koncz Eszter, Fodrász, sminkes: Baranyi Gréta. Sütő András örököseinek az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

Jegyár: 3600 Ft

2020. február 12. szerda - 2020. március 15. vasárnap

40 év ördögszekerén - Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása

Több mint négy évtizede járja a magyarországi és a határon túli színházakat Ilovszky Béla fotográfus, hogy előadások egyedi és megismételhetetlen pillanatait örökítse meg. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményéből válogat kiállításunk. A fotográfus számára a színház szent hely, mert az emberi kapcsolatok menedéke. Ez a művészi érzékenység visszaköszön a fotográfiákról is. A fekete-fehér fotóanyag szuggesztív módon villant fel számos művészportrét, illetve színházi jelenetet.

"Ahol színházat csinálnak ott jóravaló emberek gyűlnek össze, akik nyughatatlanul igyekeznek áttörni a közöny burkát. Ilovszky Béla érzi és érti ezt, fáradhatatlanul kutatja fel az értékes produkciókat, tájékozott és tapasztalt, ismeri a színházi műhelyeket, a rendező stílusát és a színészeket. Ilovszky képei az óhatatlan rögtönzés ellenére is megkomponáltak, mert képzőművészeti tehetsége van. Nemcsak az objektíven keresztül látja a leendő kompozíciót, hanem a szívével is." Szakonyi Károly Kossuth-djas író

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2020. február 16. vasárnap 19:00-21:30

Dalnokklub - Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: Radványi Balázs és Balog Péter

Vendég: Resti Kornél és Zenekara

Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség; az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása. Leginkább a századelő, illetve a Nyugat nemzedékeinek közkedvelt budapesti vendéglátóipari egységeiben és vidéki söntéseiben érezte jól magát, ahol megannyi – magát költőnek valló – naplopó rokonlélekkel könyökölhetett össze, majd koccinthatott a töredékesnek tetsző idő egészségére. Köztük: Kosztolányival, Karinthyval, Ady Bandival, Krúdyval, Tamkó Sirató Károllyal, Berda Jóskával, Tersánszky Józsi Jenővel, József Attilával, Weöres Sándorral és a többiekkel. Amíg az imént említett kortytársak, valamint a sorból kimaradt szellemtestvérek zenés verseit énekli (reményei szerint) mindig történhetik valami…Akik Resti köpenyéből kibújnak: Apró Anna – koboz, ének, szájzongora, szintetizátor; Lázár Miklós – cselló, vokál, torokének; Papp Máté – gitár, ének, sámándob; Szabó Bence – szólógitár, mandolin, fuvola, cajon, vokál

Jegyár: 900 Ft

2020. február 19. szerda 19:00

Kovács Kati koncert

Kovács Kati a zene területén sok műfajban otthonosan mozog. Ezt bizonyítja több mint ötszáz felvétele. Az utóbbi évek tehetségkutató és televíziós vetélkedőin számtalan versenyző énekelte sikerre vitt dalait. Az egyetlen előadó, aki együtt dolgozott az ILLÉS, a METRO, az OMEGA zenekarokkal. Szörényi Levente, Demjén Ferenc és az LGT is írt számára dalokat, melyeket a mai napig is műsoron tartja. Koncz Tibor szerzeményeivel több fesztivált is megnyert külföldön és itthon is. Az Add már, Uram, az esőt! c. dalát még Christina Aguilera is feldolgozta, bizonyítva a dal értékét. Kati koncertjein kiváló, fiatal, tehetséges zenészekkel dolgozik együtt, jelenleg a Kolta Gergő vezetésével működő No Commerce zenekarral.

Jegyár: 3600 Ft

2020. február 21. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Házigazda: Detvay Mária Marcella

A zeneszalonban különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

Műsor: Francis Poulenc: Cselló-zongora szonáta, David Popper: Orosz Fantázia, Svante Henryson: Black Run Jerome Ducros: Encore, Svante Henryson: Off pist Johannes Brahms: Klarinét trió Op. 114

Előadók: Dani Imre - zongora Lugosi Dániel Ali - klarinét Bánkövi Bence - cselló

A belépés díjtalan.

2020. február 27. csütörtök 19:00-21:00

Darvasi László: Karády zárkája - Zenés monodráma a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház művészeinek előadása

A szerző, Darvasi László így vall Karády Katalinról, és a darabról: „Nem az életét írtam meg, hanem a Gestapó börtönében eltöltött hónapokból néhány sötét, fájdalmas napot. Azt, amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem, ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És hát milyen gyönyörűen játssza az alakot Béres Laci rendezésében Bartha Boróka!”

Karády Katalint a titokzatos, az ünnepelt, a rajongott, az áhított dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk (még énekelni is!). Pedig ez egy „olyan produkció, / sztárprodukció, / világpremier, / egyedi és megismételhetetlen produkció, / melyet senki sem láthat a két szemével”. Miközben mennyire szeretnénk tudni „hogyan kell titokzatosnak lenni, / hogyan kell izgatónak lenni, / rejtélyesnek, bestiának, jégkirálynőnek, szivárványnak… / huhh…!” Hogyan lesz a szenvedéstörténetből megváltástörténet.

Darvasi László, korunk egyik legkiválóbb magyar próza- és drámaírója, költői szépségű szövegében Karády Katalin (Bartha Boróka) élete szerepét alakítja szívfájdító módon, hogy visszataláljon „az igazsághoz, / a normális, nappali fényhez, / a szabad levegőhöz, / a szélhez…”

Szereplők: Karády Katalin: Bartha Boróka Zongorista: Horváth Zoltán Díszlet, jelmez: Márton Erika Rendező: Béres László

Jegyár: 2500 Ft

2020. február 28. péntek 19:00-20:30

Humorpercek - Aranyosi&Badár - Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje

Aranyosi Péter: Tankmániás légpuska-tulajdonos, aki volt már akasztott ember is, persze csak viccből. Elszánt Diósgyőr-szurkoló, közönségszervező, a Rádiókabaré munkatársa, poén-gyáros, a Wekerle-telep egyetlen rúdtánc-idomárja. Borostás tanárember, noha csak hallgatóként látott katedrát. Komolytalan családapa. A számítógépes stratégiai játékok és a stand-up fellépések olykor napokra is elszólítják a gyermekei mellől. Vele van az erő, de érzi, nem jelent jót halottas kocsival érkezni az APEH-be. A Kabinet Rt. buli- és tömegzenekar jobb keze, az ember, aki bosszút forral a saját édesanyja ellen.

Badár Sándor: A bakterházból indult, és bár az óta a pálya már nem kötött, mégis szinte mindenki humor vonalról ismeri. Többszöri átszállás után a sín-házból végül a Dumaszínházba érkezett, ahol segített letenni a talpfákat. Improvizatív humorista és karakterszínész, aki többrendbeli mozifilm-Szőkítéssel, illetve a szentesi humormaffia tagjaként, poénszervezetben elkövetett, folyamatos viccelődéssel vádolható.

Karrierjét mindig is nagyban befolyásolta az állatokhoz fűződő viszonya, így a Boldog lovak mellett Papírkutyákat, egy Citromdisznót, sőt, még egy Vattatyúkot is Kontroll alatt kellett tartania, mielőtt megérintette volna A média diszkrét bája. Manapság hivatásszerűen beszél Badárságokat, és nem panaszkodik, hiszen már a mesebeli Afrika is behódolt neki. Ellenáll az idegen nyelveknek, pedig már egy olasz teleshop-nyelviskolát is elvégzett.

Jegyár: 2600 Ft