Hidegkúti tájak és a Kárpát-medence hímes tojásai nyitják a tavaszt a Kultúrkúriában


A hidegkúti kisiskolások kamarazenei fesztiválja és a 10 éves Grazioso Zeneszalon jubileumi koncertje mellett még számos remek program várja a látogatókat márciusban is!

SZÍNHÁZ

2020. március 3. kedd 19:00

Mroslav Kreza: A Glembay ház

Dráma - A Komáromi Jókai Színház előadása
Az előadás hossza 2 óra 50 perc; 20 perc szünettel

Cégbirodalom, dúsgazdag család, befolyásos és tekintélyes polgárok, az üzleti- és pénzvilág előkelőségei – ezek a Glembayak. A Glembay ház, a Glembay klán, a Glembay Ltd. Élén a családfővel, Ignjat Glembayval, a hetvenéves jubileumát ünneplő cégcsoport első emberével. Egyetlen családtag van, aki nem tudja átadni magát az ünnepi hangulatnak: Leone, az öreg Glembay első házasságából született fia, aki a művészetet választotta az üzleti karrier helyett, és amikor hosszú idő után most újra találkozik apjával és a családdal, egyre kevésbé képes magában tartani mindazt, amit a rokonokról, az üzleti és családi titkokról, no meg: apja jelenlegi és jóval fiatalabb feleségéről tud. Nem sok kell hozzá, hogy apa és fiú, két generáció, két világszemlélet – két férfi összecsapjon és életre-halálra megvívjon egymással. Ennek az összecsapásnak a lenyomata a világhírű horvát klasszikus szerző viharos lendületű, sötét indulatokkal telt drámája.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kerül bemutatásra.

Jegyár: 3600 Ft

2020. március 19. csütörtök 19:00

Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Szerelmi leltár
A FÜGE, a MASZK Egyesület és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében
Az előadás hossza kb. 100 perc

Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, mint a szerelmei történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolunk, miközben Daru történetével ismerkedünk.

Grecsó Krisztián 2014-es nagysikerű regényének főhőse leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. Grecsó nem azt írja meg, ami Daruval történt, hanem azt, ahogy Daru visszaemlékszik arra, ami és ahogyan történt. Az emlékezés pedig nem csak keserédes nosztalgiázás, hanem a homályos múlt és vágyott jövő bizonytalan kimenetelű küzdelme. Daru kapcsolatai nevelődési, átalakulási szituációkat idéznek elő, miközben feltárul lelkivilága, belső konfliktusai. Amikor pedig kész a leltár, lehet továbblépni. Vagy mégsem? Sokszor igaz a mondat: „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam.”

„Daru megy, és látja magát, ahogy elhízik, aztán újra lefogy, hogy elköltözik innen, aztán vissza, aztán megint el, látja a lehetséges jövőt. És egészen biztos benne, hogy így lesz. Megy maga után, elöl megy Daru, utána ő, és ha tudná, sem akarná utolérni, de mivel ilyen kiszámítottan telik majd minden, nem is akarja. Sokkal többet tud magáról, mint amennyit tudni érdemes, vagy mint amennyit el lehet viselni.”

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült.
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Színházművészet Kollégiuma
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.

Jegyár: 3000 Ft

ZENE

2020. március 21. szombat 14:00

Kamarazenei fesztivál

Huszonnegyedik alkalommal rendezzük meg a fesztivált a hidegkúti zeneiskolások részére. A programban olyan kamaracsoportok lépnek fel, ahol a növendékek közül legalább egy pesthidegkúti. A zongora-négykezestől a gitárosokon vonósokon keresztül a furulyazenekarig sokféle együttestől hallgathatunk kamaradarabot. Az előadásokat szakmai zsűri minősíti. A fesztiválra március 10-ig várjuk fellépő kamaracsoportok jelentkezését.

A belépés díjtalan.
Jelentkezés és információ: Wenzon Gusztáv +36-20/325-1414

2020. március 27. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon 10 éves jubileumi koncertje

A Zeneszalon első koncertje 2010 március 12-én volt.

Vendégeink:
Balogh Ferenc -hegedű, Granik Anna - zongora, Kiss Alexandra Enikő - brácsa, Nagy Mira - zongora, Szekeres Gizella - hegedű, Szilvágyi Sándor - gitár, Sztankay Klára- zongora, Sztankov Iván - nagybőgő, Tóth Armand - zeneszerző, Virágh András Gábor – zeneszerző
Házigazda: Detvay Mária Marcella

A műsorban válogatást hallhatunk Mozart, Beethoven, Vecsey, Hubay, Sosztakovics, Tóth Armand és Virágh András Gábor műveiből
A belépés díjtalan.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

KIÁLLÍTÁS
2020. március 5. csütörtök - 2020. március 29. vasárnap

Hidegkúti tájak - Györffy Péter (1949-2013) festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Albrecht Júlia festőművész, keramikus 2020. március 4-én 18.30-kor. Közreműködik a Gemma Énekegyüttes.

Györffy Péter 1949-ben született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett 1967-ben, majd jól megalapozott rajztudásával a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél tanítványaként szerzett oklevelet 1973-ban. Ez évben lett tagja a „Művészeti Alapnak”, 1992 után a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

1990 és 2004 között általános iskolában rajztanárként működött, majd német nyelvet tanított. Ez előtt és ezt követően inkább festészettel foglalkozott. Számos képe készült Pesthidegkút környékén, emellett sokat tartózkodott művésztelepeken. 

1975 óta szerepelt csoportos és egyéni kiállításokon.  2013-ban hunyt el Budapesten. Életművéből válogatva a helyi tájakat megörökítő képeivel tisztelgünk munkássága előtt.

A kiállítás megtekinthető naponta 10-18 óráig, díjtalanul.

2020. február 12. szerda - 2020. március 29. vasárnap

40 év ördögszekéren - Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása

Több mint négy évtizede járja a magyarországi és a határon túli színházakat Ilovszky Béla fotográfus, hogy előadások egyedi és megismételhetetlen pillanatait örökítse meg. 

Együttműködő partner: Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A fotográfus számára a színház szent hely, mert az emberi kapcsolatok menedéke. Ez a művészi érzékenység visszaköszön a fotográfiákról is. A fekete-fehér fotóanyag szuggesztív módon villant fel számos művészportrét, illetve színházi jelenetet.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

IRODALOM
2020. március 24. kedd 18:00

Galeotto – Könyvbemutató
Gáspár Ferenc Galeotto című regényének könyvbemutatója
.

Beszélgetőtárs: Berka Attila.
Fellépnek: Bolberitz Zsófia és Kákonyi Tibor 

„Csélcsap természetével. a titkos tanok keresésével akár ma is köztünk élhetne Galeotto Marzio, Mátyás király könyvtárosa, Janus Pannonius hű barátja, eretnek nézetei miatt a velencei inkvizíció üldözöttje.

Róla szól a könyv, ám megjelenik egy új szereplő is, Kampó, Mátyás király táltosa, akiről Ipolyi Arnold úgy ír, mintha valóságosan létezett volna. …
Galeotto pedig, bármilyen kalandos utat jár is be hosszú élete során, mindig úgy ír, mintha az élete utolsó pillanata volna. Hű marad jelmondatához: halandónak születtünk, és a vég már kezdettől ott lebegett fejünk felett.

A könyv szerkesztője, Berka Attila szerint ez a regény a szerző, Gáspár Ferenc lírai ars poeticája” . A könyv kiadását és a megírását az NKA támogatta.

A belépés díjtalan.

TUDÁSTÁR

2020. március 12. csütörtök 18:00

Fekete Ildikó: Viasszal írt üzenet – A Kárpát-medence hímes tojásai – könyvbemutató

Megjelent Fekete Ildikó Viasszal írt üzenet című csodás könyve a hímes tojásokról. A könyv szerzője tojásfestő, fiatal kora ellenére máris Magyar Kézműves Remek díjas, Gránátalma Díjas, Junior Príma Díjas hímestojás festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

A fantasztikus kiállítású, elegáns album tudományos igényességgel készített munka. Fekete Ildikó a Kárpát-medence motívumkincsét közérthetően, gazdagon illusztrálva dolgozza fel ebben az érdekfeszítő néprajzi munkában, amely kedvet és muníciót adhat mindenkinek a tojásfestés szép hagyományát megőrizni szándékozók legnagyobb örömére.

A könyvbemutató alkalmából Fekete Ildikó munkái is megtekinthetőek lesznek. A belépés díjtalan. A könyv a bemutatón 10.500 Ft helyett 7.200 Ft-ért megvásárolható.

2020. március 22. vasárnap 17:00

Portré+ Kondor Katalin vendége: Dörner György

Portré+ Kondor Katalin vendége: Dörner György szinigazgató, színművész
Dörner György filmen, színpadon, szinkronban számos sikert tudhat magáénak. Merész fordulatot vett az élete, amikor kinevezték az Új Színház élére. A színházi világról és az ő sorsáról beszélgetünk, s "körítésként" a nagyszerű Hungaro együttessel is ad nekünk egy kis ízelítőt.

Jegyár: 600 Ft