Duna: veszélyes is lehet


Miért veszélyes, ha valaki több méter magasról a Dunába ugrik, vagy egyszerűen csak fürdőzni szeretne a folyóban?

A jeges Dunát minden évben átúszó Schirilla György szerint rengeteg, előre nem látható veszély leselkedik a folyóba ugrókra. A sportember lapunknak elmondta, a legnagyobb kockázat maga az ismeretlenség. „A folyóban nagyon sok a felülről nem is látható uszadék, a korhadó fa és az egyéb úszó gyökerek, amelyeknek az észlelése könnyen sokkos állapotot okozhat. Ha ezekhez még hozzávesszük a folyó szeszélyes hullámait, akkor kijelenthetjük: a Duna egy veszélyes folyó” – mondta. Az elhunyt portugál fiú hiába volt tapasztalt úszó a szülei szerint, úszómedence után a Duna ismeretlen terep. „Nem is beszélve az előre nem kalkulálható hőmérséklet-különbségről, ami szívleálláshoz vezethet” – magyarázta Schirilla a hir24-nek.

A fiatalok vajon miért próbálkoznak mégis az ugrással? A sportember azt válaszolta: tapasztalatai szerint az ilyen esetekben egy-egy buli után a társaság előtti felvágás, a bátorság fitogtatása a fő indok. „Ha még ittak is a fiatalok, az könnyen tragédiába torkollhat”.

Barnácz István alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pedig a következőket mondta el: - A vízbeugrásokat két kategóriára érdemes bontani: öngyilkossági kísérletekre és szórakozásból elkövetett ugrásokra. A Dunából évente 50-70 holttestet emelnek ki, de konkrét bejelentés ugrásról a rendőrökhöz nagyon kevés, mindössze 5-10 érkezik évente. Az alezredes szerint a túlélési esélyek nagyon változóak. Nem halálos vízbeérkezés esetén is előfordulhat csigolyatörés, agyalapi törés, végtagtörés, vagy tüdőkárosodás, de általában 10-15 méteres ugrás után a halálos kimenetelű érkezés a gyakoribb. "Volt, hogy gyakorlott toronyugró is súlyos sérüléseket szerzett érkezéskor" - jegyezte meg az alezredes.

Akárcsak Schirilla György, Barnácz István is hangsúlyozta: a Duna igen veszélyes folyó. "Nemzetközi vízi útról beszélünk, a meder mélysége mindenhol legalább 2,5 méter, de sok helyen eléri a 10 méteres mélységet is, amelyben könnyen kialakulhatnak különböző forgók és örvények. Nem hiába szabályozza miniszteri rendelet, hogy hol szabad fürödni, és hol nem" - hívta fel a figyelmet. Az alezredes szerint a leggyakrabban ugrásra kiválasztott híd a Szabadság híd, de arra nincs magyarázat, ennek mi lehet az oka.