Eltűnhet a rózsadombi csúfság


Eltűnhet végre a budai Rózsadombon álló, a főváros pesti oldalának nagy részéről is látható "szellemhotel", egykori SZOT-szálló. Helyére alacsonyabb lakásokat építhetnek.

Végre visszatér a valódi valós világba a szellemek világából a budai hegyvidéket több mint egy évtizede elcsúfító, SZOT-szállónak becézett beton torzszülemény! - mesélik Pilisen innen, Budán túl illetékes intézményekben és szerkesztőségekben. Le- vagy félig elbontják a szocreálos ihletettségű, évtizede üres betonüreges szemekkel a városra meredő hotelt. Annak idején a szintén csúfos (le)szereplésű Globex nevű holding, továbbá az akkori – 90-es évekbeli, becsapott soproni önkormányzat is belekeveredett ebbe szot-szellemiségű létesülménybe. Az elképzelések szerint most megfelelő mederbe terelik a Dunára néző, ily módon kies kilátással bíró „szellemhotelt” oly módon, hogy helyére alacsonyabb, de luxus kivitelű lakásokat építenek.

Szerintünk nem kellene! Miért ne lehetne – mondjuk – az isztambuli Camlica-domb (az ottani Rózsadomb) mintájára zöld területnek meghagyni – sétányokkal, padokkal, lugasokkal, lugasos kerthelyiséges miniteázókkal- kávézókkal-fagyizókkal?! Hm, városatyáink? Nem kéne végre zöldebben gondolkodni ilyenkor? (Tudniillik honi, helyi elit (legalábbis olyan, amilyen klasszikusan létezett, mondjuk a reformkorban) nincs, luxus nincs, akkor meg minek a „fenn az ernyő, nincsen kas” talmi filozófiájának luxuslakások képében történő folytatása, ami csak borzolja a kizsigerelt szerény-szegény többséget?

No, ezen rágódni lenne érdemes. Egyelőre most ez a terv a Rózsadomb Hotellel kapcsolatban − ha megállapodást kanyarint alá a CIB Bank a vevőjelöltekkel − és a korábbi befektetőkkel. Erre állítólag jó esély kínálkozik, ugyanis a pénzintézet több tőkeerős befektetővel tárgyal az épület eladásáról.

Persze mindenekelőtt az adásvételhez meg kell állapodni a korábbi befektető Excelsior Kft.-vel, amely perben áll a bankkal. Ha viszont akad olyan tőkeerős befektető, aki hajlandó megfizetni a vételárat, egykettőre megszülethet a peren kívüli megállapodás és rendeződhet a valamikor legértékesebbnek tartott telek és a rajta álló épület sorsa.