Télikert, üvegház, veranda


A télikert házaink, lakásaink egyik legvonzóbb pontja, főképp a burjánzó növényzet, a kellemes védettség jut róluk eszünkbe. Nálunk mégis elég kevés a jól megépített télikert... Klatty ide - érdemes!

Példát bőven lehetne merítenünk akár az angol krimisorozatokból is. Az angol "téli kertek" egy részéhez nálunk leginkább a régi verandák hasonlíthatók, amelyek méltatlanul kiszorultak az elmúlt évtizedek építési trendjéből.

Akkor lehet egy télikertet a legszervesebben és a legenergiatakarékosabban a házunkhoz, lakásunkhoz illeszteni, ha azt már betervezzük az új házba vagy egy nagyobb felújítás keretében hozzuk létre. Télikerten sokan csak az üvegházakat értik, pedig ha a növénytermesztésen kívül egyéb funkciót is szánunk neki, általában nem ez a legjobb megoldás.

Ha meglévő házhoz, lakáshoz utólag akarunk télikertet építtetni, tömegével találjuk az interneten az ajánlatokat, általában horror árakon, gyakran a négyzetméterenkénti lakásköltségeknél drágábban. Ezek inkább üvegházak. Többségében olyan alumínium/műanyag konstrukciók, amelyek néha lehetnek magával ragadóan elegánsak, barátságosak, de általában csak odaragasztják egy-egy épülethez. Drágák, mert a hőszigetelés, a túlzott napfény/fölmelegedés, párásodás stb. elleni védelem az elvárt "vékony" kivitelezésben nagyon költséges.

Pedig a családi házban, lakásban nem feltétlenül azt a mintát kell követni, amit mondjuk,  egy exkluzív étterem diktál. A téli kert adott esetben ugyanolyan értékű  „nyári' kert” is lehet, csak jól föl kell mérni a lehetőségeket, s azt, hogy pénztárcánk függvényében mit is várunk a - mondjuk inkább így - verandától. A hirdetésekben kínált megoldások egyik problémája, hogy mindent nyújtani akarnak. Olyan teret, amely -20 és +35 fokban is teljes használati értékű, olyat, amely botanikus kertnek és party rendezésére egyaránt alkalmas; munkahelynek vagy akár műteremnek is kiváló. Pedig az üvegházakban használt ragasztott üveg biztonsági fóliája nem engedi át a növények fotoszintéziséhez szükséges fénysugarakat. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a tetőt teljes mértékben a drága üvegből kell készíteni, amihez aztán hozzá kell számolni az árnyékolással és a szellőztetéssel járó kiadásokat is.

Nem kell mindig a tökéletes megoldásban gondolkodni. Egy többlakásos társasház földszintjén, egy kertkapcsolatú lakáshoz is hozzáilleszthető akár egy pár négyzetméteres, fűtés nélküli télikertet, például a konyhaablakhoz „ragasztva. A nyitott ablakon keresztül lehet kommunikálni, ételeket kiadni, beszedni, de önálló olvasó, munkahelyiség is lehet a kis építményből. Még ahhoz sem kell tehát ragaszkodni, hogy a télikert és a lakás között közvetlenül ajtó is legyen, még így is használhatóan bővíthető vele a lakás.

A télikert, a veranda helyét gyakran eleve meghatározzák az épület adottságai, de bármelyik égtáj hasznosítható, csak éppen tudni kell, mi a cél. Az első pillantásra értéktelenebb északi veranda védi a lakást a hidegektől, szelektől. A fényt közvetetten, szórtan kapjuk, így nem melegszik túl; éppen ezért ez az egyik legolcsóbban megvalósítható megoldás, mert nem kellenek drága árnyékolók, szellőztető rendszerek; s nyáron a legjobb menedék lehet. Persze, ha télen növénytároláson kívül is használni akarjuk, fűteni kell, erre azonban akár egy kisebb kályha is alkalmas lehet, ahol elégethetjük az éves kerti fahulladékot.

Sok szempontból a legjobb a keleti, délkeleti fekvés. A hajnali lehűlés után a leggyorsabban melegszik fel, a reggeli napfény az egyik legkellemesebb. Nyáron nem hevül fel, mint a déli és nyugati fekvésűek. Hálószobához, konyhához, nappalihoz nagyszerűen kapcsolódhat. A növények nagyon szeretik, sok a fény, viszonylag kevés és egyszerű árnyékolás és szellőzés szükséges.

A legtöbben a déli fekvést preferálják, a sok napfény miatt, Igaz, hogy sok fűtést lehet vele megtakarítani, tavasztól őszig azonban sok árnyékolásra, szellőzésre, nyílászáróra, speciális üvegszerkezetre van szükség. A növények kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy bírják az erős közvetlen napfényt. A nyugati fekvésnél is gond lehet a nyári felmelegedéssel, mert ott a napközben felmelegedett levegő estig tovább hevül.