Szellőztetés télen


Nagyanyáinktól s papáinktól, szüleinktől tanulhattuk meg, mennyire fontos a reggeli szellőztetés. Biza' mindig alaposan ki kell szellőztetnünk hálószobánkat, sőt lakásunkat - meg a fejünket. parlamenti házszabály is lehetne...A páralecsapódás és a penész miatt nem mindegy, hogyan szellőztetünk... Lássuk ezt elviekben télen!

A friss levegő minden zárt térben (lakás, iroda, üzlethelyiség stb.) és minden évszakban fontos, környezetpszichológiai szempontból is. Az élettani adatok: a szervezet, az agy jobb oxigénellátása, a jobb alvásminőség mellett érdemes kiemelni az általános lelkiállapotra gyakorolt hatásokat is. A környezetpszichológiában - ami a fizikai környezet és a lélektani működések összefüggéseit vizsgálja - jól ismert, hogy az ún. ambiens (körülvevő, nehezen tudatosuló) hatások egy része éppen a levegőben áramló részecskék, ionok útján jut el az idegrendszerhez – mondja Dúll Andrea környezetpszichológus, házipatika-szakértő.

"Az áporodott levegő vagy a nem kielégítően karbantartott mesterséges szellőztetőrendszerek által a levegőbe juttatott káros anyagok számos, a közérzetre ható kellemetlenség, tünet (rossz hangulat, idegesség, lelassult pszichés tempó) hátterében állhatnak. A megfelelő szellőzés eredményeként a térhasználók hangulata jobb lehet, mentális működésük optimálissá válhat. A specifikus előnyök mellett a természetes szellőzés olyan, a kedélyállapotunk javulását előidéző előnyöket is biztosít, mint a kapcsolat élménye a külső környezettel - ami nem tudatosuló élmény ugyan, de mégis jelentős lélektani hozama van". Ne feledjük: mindig és legjobb a természetes levegő, tehát leginkább késő esti, vagy a kora hajnali órákban, még a napi őrületek előtt. Nem árt némi kereszthuzat, hasznos a tetőtéri légátjáró, no és minél több zöld (klorofill!)