A legviccesebb nép


Az amerikaiak a legvidámabbak, a németek pedig a legkevésbé viccesek - ez derült ki egy közösségi portál nemzetközi közvélemény-kutatásából.

15 országból érkezett 30 ezer válaszból állította fel a nemzetek "vidámsági" sorrendjét a badoo.com portál. Az értékelésben azt kellett megjelölni, hogy melyik a "legviccesebb" nemzet, illetve a legkiválóbb az emberek megnevettetésében, és melyik a legkevésbé mulatságos.

A legviccesebb címét az amerikaiak vitték el, őket a spanyolok, azokat pedig az olaszok követték a felmérés összesítése alapján. A skála végén a németek, az oroszoktól és a törököktől is leszakadva, kényelmesen szerezték meg az utolsó helyet. A briteknek is azzal kellett szembesülniük, hogy Monty Python ide vagy oda, nem olyan viccesek, mint magukról képzelik. A 15 országot rangsoroló listán a brazilok, a franciák és a mexikóiak mögött lettek hetedikek.

"Sajnálom, de a helyezések némelyikét nem találtuk túl vidámnak" - állapította meg Lloyd Price, a Badoo marketingigazgatója, aki származására nézve brit.

Minket, magyarokat nemigen kérdeztek és jegyeztek e listán. Ennyire eltűntek volna a századelő híres komikusai, tréfamesterei, a két világháború közötti világ külföldi följelentgetőket egyáltalán nem ismerő, ám remek filmjekben annál is inkább bővelkedő korszak főhősei (Latabárék, kis Kabos, Mály Gerő s mások)? Vagy a 60-70-es évek vígjátékai is ennyire elkoptak volna? S mégis felülkerekedtek a hivatásos aggódók, a kint s bent mószerolók? Igaz, jelentékeny színészegyéniségeink éppúgy elfogytak, mint ahogy se Salamon Bélának, se Hofinak nincsenek utódai. De már még Ludas Matyink sincs. Döbrögink annál több... A bársonyszékesek, hivatalosságok humorérzéke pedig éppen a bányászbéka alsó fertályájánál kutykorog. Pedig örökérvényű, cáfolhatatlan: aki érti a humort - mindent tud. Aki nem - mindenre képes...

torontál