Az volt az álma, hogy a szegényeknek főzhessen

Két és fél éve nyitotta meg az ország első cigány lakáséttermét, nem várt csodát.Várnai Annával mégis megtörtént, amire nem is számított... Hogy mire? Klatty ide s megtudhatja! Követendő példa (lenne)

Magyar múlt idéző: kenyér, slambuc, tarhonya, torma, gulyás, bor, bodag, nancsa…

És a többi, év végi ünnepeinket is idéző étek! Ősi étel- s italkultúránk, nemzeti konyhánk népünk lelkiállapotát, kultúráját, történelmi és társadalmi értékeit tükrözi… 

Bor és vendégfogadásunk „titkaiból”

A borral való vendégfogadás mindig étkezésekhez kötött, és a gasztronómia elengedhetetlen része. 

Szamos - Prémium praliné szaloncukor köntösben

A Szamos manufaktúra a minőségnek és a látványnak a legmagasabb színvonalát képviseli a szaloncukor-készítésben is. A családi vállalkozásnak ugyanolyan magas elvárásai vannak a karácsonyi édesség gyártásakor, mint más termékeiknél. Az idei ünnepekre szóló kínálatukkal ismét a legmagasabb minőség elérése volt a cél, így egy átlagos szaloncukor helyett  pralinés íz- és formavilág kerül napvilágra a selyempapír felbontásakor! 

Ősz a konyhában – alapanyagok és főzés

Az érett nyár, illetve a kora ősz nagyon gazdag termést kínál zöldségből, gyümölcsből. A kínai öt elem tana szerint ez az időszak képviseli a beteljesülésben nyugvó energiát, vagyis a „föld elemet”, és ezért minden növény, mely a föld közelében terem, kedvező hatású.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny különdíjasa a FRER Cukrászda

Hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. Idén, ebben a kategóriában "A leginnovatívabb recept" a 77 Elektronika Kft. különdíjasa a Frer Cukrászda lett, Málnás Passió tortájával. 

Hihetetlen, hogy mennyi sört gurítunk le a kánikulában!

Még nem készült fölmérés arról, hogy giga(bájt) lehet a honi sörbarátok teljesítménye nyáridőben de az alábbi számok elképesztő teljesítményről árulkodnak...

 

Mit igyunk a húsvéti sonkához?

Bizony a húsvéti sonkához illik a bor. Na de melyik? A választ, a sonka fő karakterében, azaz a füstös ízben kell keresnünk. Egy intenzív aromáról van szó, amellyel kapcsolatban arra a megállapításra kell jutnunk, hogy nincs olyan bor, ami önmagában képes tartani vele a lépést. És itt jönnek a képbe a gyöngyöző, illetve a habzóborok.

VinCE Budapest, a kihagyhatatlan. Március 17–19., Corinthia Hotel Budapest

A VinCE Magazin, az ország piacvezető bormagazinja minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely kiemelkedik a sétáló kóstolók sorából egyrészt professzionális szervezése, másrészt a nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusai miatt. Most 5 pontban összeszedjük a legfontosabb érveket, és részletezünk néhány izgalmas mesterkurzust is.

Szilveszteri vendégváró falatkák

Ha házigazdák lesznek egy szilveszteri partyban és nem akarnak virslit és kaszinótojást készíteni, ez az Önök összeállítása! Szuper tippjeink vannak Önöknek!

Karácsonyi asztalunkra lestyános itókát és lestyános krumplis pecsenyekacsát!

Karácsonykor meglephetjük vacsoravendégeinket lestyánból készült itókával, amely az étvágyat is meghozza. Azután tálalhatjuk a kellemes fűszer- és gyógynövényből készített nagyon ízletes karácsonyi ételt: a lestyános kacsát. Tökéletes íz- és gyógyhatás! Persze ez csak egy 5let.

Buda Gourmet: hazai és nemzetközi különlegességek ínyenceknek

A Buda Gourmet-koncepció megalkotásakor a tulajdonosok egy olyan különleges szupermarket és bisztró létrehozását tűzték ki célul, amely egyedülálló nemcsak a környéken, hanem Budapesten is.

RIKSA EXPRESS Pesthidegkút - Máriaremetén!

Hidegkúton már egy wokkal jobb és egészségesebb az élet! A solymári elágazásban lévő, új Riksa Expressben a *****Corinthia Hotel ázsiai mesterszakácsa készíti el a vendégek kedvenc fogásait.

Jótékonysági tortázás a diabétesz világnapján

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukorbeteg óvodásokat látott vendégül a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrászainak közreműködésével a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából a Radisson Blu Béke Hotelben. A „szakértő gyerekzsűri” megkóstolta és le is pontozta az 5 győztes torta mindegyikét, valamint az idei különdíjas finomságokat. Ezzel a jótékonysági eseménnyel kezdődött az Alapítvány kéthetes programsorozata, melynek legnagyobb ingyenes családi rendezvénye az Egy Csepp Világnap lesz november 27-én, a BOK (SYMA) Csarnokban.

Belgák Budapesten – hetes szám a hétvégi fesztiválon

Május 13. és 15. között, azaz e hétvégén újra megörvendezteti a serbarát nagyérdeműt a Belga Sörfesztivál a budapesti Duna-parti Bálnában. Bálna és sör - ez már döfi!

Ünnepi körképmenet: fogyasztórohamozások

Erős húsvéti forgalomra számítanak a hazai üzletláncok, a legkeresettebbek változatlanul a sonkafélék, a tojás, a csokoládé, és jóval több fogy alkoholos italokból is; ugyanakkor a vásárlók egyre inkább a jobb minőségű termékek felé fordulnak.

Torkoskodjunk 2016-ban, a Gasztroélmények Évében is!

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a 2016-os esztendő a gasztroélményekről szól – jelentette be tavaly decemberben dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Szerencsehozó malackák kolbásszal töltve

Könnyedén megjósolhatjuk, ezek a szerencsehozó malackák lesznek a szilveszteri buli nagy kedvencei. A falatkák ízletes kolbászkákat is rejtenek, így jól csúszik rájuk a bor, ser, pálinka, koktél és más nedű, alkoholtartalmú találmány. Klatty ide, míg nem késő!

Koktélból csak a legfinomabbakat! Kortyoljanak 2015-re és 2016-ra!

A szilvesztert és az újévet nemcsak pezsgővel, hanem különleges koktélokkal is köszönthetik T. Olvasóink. Íme, a KILÁTÓ kedvencei!

Téli fűszerek csodája - ünnepi finomságok

Milyen fűszerek jutnak eszünkbe, ha meghalljuk azt a szót, hogy karácsony? Fahéj? Gyömbér? Ánizs? És azt tudják t. Olvasóink, hogy ezekből a fűszerekből milyen ünnepi finomságok készíthetők?

Karácsonyi asztal és hedonizmus

A karácsonyi menü a hétköznapi fogásokhoz képest igényesebb, ünnepélyesebb, és a legtöbb esetben valamilyen hagyományt követ. Azoknak ajánljuk az alábbi ünnepi ételsort, akik az évről évre ismétlődő fogásokat szívesen gazdagítják a megszokottól eltérő különlegességgel.

Szerkesztőségünk azonnali ajánlata: sült lecsó csirkével

Ezt az ínyencséget a csirke és a paradicsomok hasznosítására találtuk ki, időtakarékból, és hogy 40 fokban már nem melegítjük tovább lakásunkat.

Így pezseg valójában a honi pezsgővilág

T. Olvasótársaink, Netbarátaink megszokhatták már, hogy lett légyen szó történelemről, emberről, avagy épp pezsgőről, nálunk mindig kiderül valami eddig nem ismert tény, körülmény, amit elsődleges, s csak azután jöhet a vélemény. Elegáns pezsgőt persze lélekben, szellemiekben, közösségekben valóban elegáns úrhölgyek és urak bontanak... Hm... Isten, isten! Bort, búzát, békességet, boldogságot, értékekben béleltséget!

Édes élet: szaloncukor-variációk

Nincs karácsony desszert-túladagolás nélkül, akár rajongunk a szaloncukorért, akár nem. Az is kiderül, mi köze a hungarikumnak egy külhoni szerelemhez.

Stahl Judit: Gyors konyha ( Receptek 10, 20, 30, 45 perc alatt)

Az ALEXANDRA Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Stahl Judit legújabb szakácskönyve.

A fehér asztal varázsa: francia és magyar séfek különleges vacsorestje

Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete meghívásának jóvoltából újfent meggyőződhettünk arról, hogy a konyhaművészet, mint minden más művészet, egyszerre nemzeti és nemzetközi, s természetesen híd, kapocs az emberek, kiváltképp az ínyencek között!

Szent Márton-nap: kisfarsangi ludasságok, vígasságok

Az advent előtti nagy evés-ivás, mulatozás ideje volt régen Szent Márton napja. Ám Márton madara egyben Mars isten madara (védelem), no meg a magyar elnyomotti önérzeté is; gondoljunk csak a sok (lúd)evéstől dagi Döbrögire és vele szemben az igazságáért síkra szálló Lúdas Matyira… De ma sem feledkezzünk meg a finom libuciról és a vele páros újborról sem!

Tovább gyarapodik Hidegkút és a CBA

A helyi és környékbéli vásárolók nagy örömére átadták a Hidegkúti-Máriaremetei út sarkán újjászületett CBA-üzletet – immár diszkont élelmiszer-áruházat.


Év végi nagy zaba – értelme?

Menetrend szerinti kérdés: az év végi ünnepek és főként a vendégeskedés a szeretet, az együttlét és a meghittség mellett még egy dologról szól: a nehezen indokolható mértékű evésről. Miért? Klatty ide!

Kortyondi, borzsák, palackfejő, félrekonty, pikós… - „Megiszom a jó bort csutora nélkül is – ölelem a rózsám nyoszolya nélkül is”

Szavak, szólásmondások híján az itóka sincs édes anyanyelvünkben. Magazinunknak Zágoni Mikes Emese erdélyi eredetű tollnokhölgy és dr. Weinberger Szilveszter jeles helyzetábrázolónk segedelmével egész vinotékára valót gyűjtöttünk egybe. Így ünnepek tájékán néhány példa, íme!

„Minőségi konyha és bor”! Második olasz gasztronómiai világhét

November 20-26. között immár másodszor rendezték meg az Olasz gasztronómiai világhetet, amelyben a teljes olasz külképviseleti-konzulátusi hálózat, valamint az Olasz Kultúrintézetek, több mint ezer program szervezésével vesznek részt Budapesten.

Grillpartikról váltsunk szót, ennek van ideje

Minden időben, vagyis nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendeznünk a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.

Sütőtökös kenyér az őszi napokra

Kezdődik a sütőtök szezonja. Próbáljuk ki kenyérben is. Nem csupán mutatós, hanem sülve, főve és nyersen is egészséges, nagyon finom. Tök jó!

 

Sült paprikás padlizsánmártogató

Hamisítatlan nyári mártogatót ajánl Önöknek, kedves Olvasóink, a Hidegkúti KILÁTÓ. De kívánságukra akár szendvicskrém, pirítósra feltét is lehet a tökéletesre sült kápia paprika és padlizsán kombinációja.

 

Dinnyeválasztás – érdemes a mézédes hazaira várni

Konyhánk küszöbén a magyar dinnyeszezon, amikor végre az igazi hazaitól ragadhatunk! Mégis mire kell figyelnünk, hogy valóban ízes dinnyét válasszunk? Egy hevesi dinnyetermesztő árulta el a trükköket, ám ha mégsem bízunk a megérzésünkben, letölthetünk a telefonunkra egy dinnyekopogtató alkalmazást is.

 

XXI. Egri Bikavér Ünnep: Franco Nero lesz a díszvendég

A neves olasz filmsztár lesz a július 6. és 9. között megrendezendő idei, XXI. Egri Bikavér Ünnep díszvendége a hevesi megyeszékhelyen - jelentette be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője.

Két hét: kezdődik a magyar dinnye idénye!

Mézédes, lédús, génmentes gyümölcsünk, mely amellett, hogy tökéletes hűsítő csemege a meleg napokon, számos egészségügyi szempontból is igen jótékony hatást tudhat a magáénak; immunerősítő, rákellenes, vitamindús csemege! Élvezetéhez már pusztán két hét kell. Idén a gyümölcs minősége is nagyon jó lesz – ígéri a Dinnyetermesztők Országos Egyesületének társelnöke.

 

Télre: tökéletes forralt bor, amely megment minket minden fagyos-jeges ártalomtól

A forralt bor szintúgy „már a rómaiak is” típusú történet. Mások szerint „már a görögök is” típusú történet. Eláruljuk: eleink, a szkíta-hun-türk ősmagyarok is ismerték a hideg időjárás elleni gyógymódok eme eszközét. Hihetetlenül gazdag volt őseink ilyetén tárháza. Miért is nem tanítják?

Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?

Ha szilveszter, akkor pezsgő! De miért pont pezsgővel szokás koccintani újévkor? Mi köze a habzó italnak az újévi szokásokhoz? Elsőként a ködös Albion– természetesen egy szerzetesi kolostorban készítettek pezsgőt. Innen keveredett át Európa több atlanti partjára, és a franciák csaptak le rá. Nemcsak a szemfülesség, hanem a legendagyártásuk hozzájárult egy hamis nimbusz elterjesztéséhez. A pezsgő persze finom elegáns itóka. Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta meg a Hitel című művében.

A koktél - Egy pohárnyi művészet

Hogyan készíthetjük el otthon az exkluzív bárok koktélkülönlegességeit? Milyen italokat kevertek őseink a századfordulón? Hogy kerül a rukkola és a serrano sonka a koktélospohárba? 

Nagy csokoládé könyv az Alexandra Kiadótól karácsonyra

A csokoládé csoda, örök kedvenc, sokan vagyunk a megszállottjai. Néha egyetlen kocka is elég belőle a boldogsághoz.

Első Olasz Gasztronómiai Világhét Magyarországon

Több mint 100 ország, köztük Magyarország részvételével, november 21. és 27. között kerül megrendezésre az "Első Gasztronómiai Világhét", melynek célja az olasz konyha, az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása és népszerűsítése rendezvények és színes programok keretében.

Szüret, téliesítés: fűszernövények

Az őszi szüret a köztudatban jellemzően a gyümölcsökre és a zöldségekre korlátozódik. Pedig nem szabad megfeledkezni a fűszerekről sem, hiszen a tél beálltával már ezeket is csak boltból szerezhetjük be. 

Magyar Bormustra május végén

A szőlész-borász szakmának és a borkedvelőknek szeretne visszajelzést adni a Magyar Bormustra - XXXVII. Országos Borverseny, melyet idén nemzetközi szakértők bevonásával rendeznek meg május 24–25-én.

Tavaszi fűszerkeverék ínyenceknek

Ez az, amire nyugodt szívvel mondhatjuk: kihagyhatatlan! Miért? Ne kérdezze, klattyintson!

Hamisítatlan húsvéti finomságok

Ezek a húsvéti ételek akkor sem hiányozhatnak a megterített asztalról, ha egyébként nem kerítesz túl nagy feneket az ünnepnek. Receptjeink között mindent megtalálsz, ami fontos lehet…

Mai húsvétarcábrázolat: csokinyuszi álorcája

Biztos, hogy idehaza is csokoládényulakkal kell ünnepelnünk az egyik legrégibb és legjelentősebb keresztény ünnepet?

Húsvéti hagyományokról és ételekről

Miről is szól a húsvét? A halandóság és az újjászületés, a feltámadás misztériumának átéléséről.

Torkos csütörtökön indul a Gasztroélmények Éve 2016

A Magyar Turizmus Zrt. immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő brilliáns kulináris akcióját. Az idei torkos csütörtök február 11-én lesz, ami a Gasztroélmények Éve 2016 tematikus programsorozat nyitórendezvénye is.

Pezsgős koktélok minden jeles alkalomra

Köszöntsük az újesztendőt pezsgős koktélokkal, hogy jóízű, vidám legyen az előttünk sorjázó 365 nap! Hajrá! – biztat minden tisztelt és kedves Olvasót a KILÁTÓ Magazin Győrtől Losoncon át Brassóig, Ungvártól Gyergyóremetén át Csáktornyáig és Munkácstól Debrecenen, Budapesten át Szabadkáig…

Tökéletes kocsonya? Létezik, íme, a receptje!

Ugye tudják T. Olvasóink, hogy elképzelhetetlen az újév egy óriási fazék kocsonya nélkül? Ha Önök is szeretik, próbálják ki remek receptünket!

Marék gesztenyével...

A sült gesztenye ízéhez, illatához semmi nem hasonlítható, nem árt viszont egy-két ügyes recept, hogy megtudjuk: mi mindenre jó még ez az istenáldotta termés – főleg így, Karácsony tájékán.

Ízes italok a karácsonyi asztalra

Derékig sétálgatva a Karácsonyban, az ünnepi forgatagos vásárokban, szinte mindenhol megcsapja orrunkat a fűszeres forralt bor illata. Már maga ez kápráztató, hát ha még belekortyolunk a forró nedűbe… Összeszedtünk néhány receptet, hogy az ünnep előtt és alatt is élvezhessük ezt a mennyei aromát.

Budapest Bora 2015

Második alkalommal ítélték oda a Budapest bora 2015 elismerést. 95 nedűből választottak a négy csapatból álló borbírák. Balatoni és szekszárdi térség nedűje győzte meg a bíráló bizottságokat.

Gránátalmafagylalt

Fagylalt? Télen?! Igen! Nincs pazarabb, mint ropogó tűz mellett ülni a meleg szobában, bámulni az ablakon át a hóesést és enni a fagylaltot.

Igaz szavak ősi étel- s italkultúránkról

A nemzeti konyha egy nép lelkiállapotát, kultúráját, történelmi és társadalmi értékeit tükrözi. Csak az erős hagyományokkal rendelkező nemzeti kultúrák képesek megőrizni gasztronómiai értékrendjüket!

Nemzetek karácsonyi konyhája

Lényegében ugyanazt az ünnepet jelenti a karácsony minden országban, mégis az ünnepi asztalra nemzetenként más-más süteményt tálalnak.

A Bor és a Művészet

2014 nov. 29-30 között a Városligeti Vajdahunyadvárban immár XI. alkalommal rendezik meg a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. Hazánk legjobb újborait és a hozzá illő, többek közt világhírű, kézműves sajtokat és a határon túli magyar sajttermelők termékeit kóstolhatják meg a látogatók.

Forradalmi-szabadságharcos ünnepi menü

Sokan kivonulunk az utcára október 23-án, emlékezni és emlékeztetni. De mit tegyenek azok, akiknek a lakásuk, a meleg ebéd lehetősége vonzóbbnak és veszélytelenebbnek tűnik? Ők most elolvashatják - és utána elkészíthetik - a magyar történelem első forradalmi ételsorát. Fontos figyelmeztetés: ezen ételek sem nem könnyűek, sem nem egészségesek, sem nem korszerűek. Ezek az ételek – magyarok!

Kárpát-hazai Nagy Olaszrizling Kóstoló

A hazánkban és az országot körülölelő magyarlakta területeken, vagyis Kárpát-Hazában a legnagyobb mennyiségben termelt s fogyasztott fehér szőlőfajtára hívja fel a figyelmet a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet hetven kárpát-medencei pincészet részvételével rendeznek meg október 11-én Budapesten, az Olaszrizling Október eseménysorozat keretében.