Kézzel írt kották a Szabadságharc éveiből

Elveszettnek hitt Liszt-kéziratok kerültek elő egy magángyűjteményből, a dokumentumok történelmi jelentősége, a magyar zenekultúrára gyakorolt hatása felbecsülhetetlen. A kéziratokat, amelyeket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával vásárolt meg, az intézmény emlékmúzeuma és kutatóközpontja őrzi majd.  

Vegyen 40 ezerért Aba-Novákot!

Nem csupán gyűjtői, hanem befektetési szándékkal is érdemes ellátogatni a BÁV február 21-i grafikai aukciójára, ahol 150 év több mint 200 műalkotását válogatták össze az Aukciósház szakértői. A magyar grafikai piacot ugyanis kifejezetten alacsony árak jellemzik, holott hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a műfajban. A kedvező áraknak köszönhetően a legnagyobb alkotók grafikáihoz is hozzájuthatunk akár néhány tízezer vagy százezer forintért, így a BÁV árverésén is többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos vagy éppen Maurer Dóra műveiért szállhatunk harcba.

Évnyitó Koncert A MÁV Szimfonikusok közreműködésével az Olasz Kultúrintézetben

Hagyományaikhoz híven a 2018-as évet is klasszikus zenével indítják: örömmel invitálják évnyitó koncertjükre január 14-én vasárnap 17 órakor az Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi termébe. 

Hangutazás és hangfürdő a Kultúrkúriában

Zene füleinek a Duna Szimfonikus Zenekar újévi koncertjétől Fejér András Liszt-díjas harsonaművész és a New-Yorki Metropolitan Operaház előadásán át az Echo II. koncertjéig a Kultúrkúriában!

Útjára kell bocsátani a (rock)varázst...

... mert öröklődik, s a zászlót méltó kezekbe át kell adni! Mert ameddig a föld kerek, mindig lesznek rockerek! Zenész barátaim, kollégáim: Bárdos Jutka, Berencsy Sanyi, Zsöci Zselencz Laci, Tunyogi Peti, Munkácsi Miki,Földesi Laci, Tűzkő Atilla s a többi "zöld csillag"!

Katasztofális védelem

Kezdjük ott, hogy a munkavédelemhez hasonlóan a katasztrófavédelem is egy nyelvtanilag-fogalmilag kificamított elnevezés: a munkát védjük, a katasztrófát védjük? Gratulálok a „keresztapáknak”! Amúgy Vekerdi véleményének van valóságtartalma: marhaság úgy, ahogy van az egész.

Mikó István és Örkény egypercersei várják a színházrajongókat a Kultúrkúriában!

Egy klasszikus a múlt századból, Nobel-díjas író tollából és Örkény egypercesei több percben, zenével kerülnek terítékre.

Két műsor a Müpában év végi kínálatából

Muzsikás Együttes koncertje és Juan Diego Flórez áriaestje 

Magyar konyha: harmadik legjobb a világon! * Hungarikumok az öt íz összhangjában

Ünnepi-ünnepélyes konyhaművészeti megemlékezésünk a jézuskrisztusi kenyér-hal-bor szenthármasának jegyében.

MVM Karácsonyi Koncert, Mozart-est december 20-án a Zeneakadémián

Kettősversenyek Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Drahos Béla, Vigh Andrea és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában

Kilencven éve született Sánta Ferenc

„Most majd az fog történni, amit minálunk úgy neveznek, történelem” – mondta a gróf, miközben dobozba tett még egy hangyát, hogy megszegesse vele rovarlétének alaptörvényét... Tomóceusz Katatikik legyünk vagy Gyugyuk?

Ezért érdemes várni a tavaszt

Bemutatók, különleges produkciók és világsztárok a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

Klebelsberg Kunót ünnepli egy hétig a Klebelsberg Kultúrkúria

142 éve született, 85 éve halt meg gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter. A Klebelsberg Kuno Hetet idén november 13-19. között tartják a Klebelsberg Kultúrkúriában.

 

2017 legjobb kulturális úti céljai

Idén először megosztott első díj született az új Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében, amelyen a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország „legígéretesebb kulturális úti célját” kereste: Pécs-Siklós-Szigetvár közös pályázata és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken nyert.

 

Szerelés helyett hangszerelés: Eiffel Műhelyház és Bánffy Kisszínház

A Magyar Állami Operaház 134. évadát nyitotta meg Ókovács Szilveszter főigazgató ünnepélyes keretek között szeptember 7-én, az Erdélyben és a Partiumban bemutatkozó nagyszabású Kárpát-Haza Túra résztvevőinek erdélyi bejelentkezése és az Erkel Színház Bánk bán bemutatója kíséretében. Az évadnyitó alkalmával elhelyezték,a Népliget szomszédságában, a Kőbányai úton található ingatlanon „kultúrtörténeti jelentőségű beruházásként” készülő műhely- és raktárbázis jelképes alapkövét is, ...

A kultúra hazánk egyik legfontosabb „exportcikke” – vendégoktatói konferencia a Balassi Intézetben

A kultúra hazánk egyik legfontosabb „exportcikke” – hangzott el az örökérvényű, súlyos felelősséget s még több tennivalót követelő kijelentés a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - Balassi Intézet által szervezett budapesti vendégoktatói konferencián.

 

18. alkalommal adták át a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmet.

Budapest II. kerületének Önkormányzata nevében június 21-én, immáron a 18. alkalommal megrendezett ünnepségen Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében átadta a 2017. évi Díszpolgári és posztumusz Díszpolgári címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmeket.

 

Június 18-án, Apák napján: hetvenöt éves Sir Paul McCartney

Valahol a világon minden percben felhangzik egy dala: Sir Paul McCartney, korunk legsikeresebb dalszerzője, a popzene első milliárdosa, számtalan sláger írója ma ünnepli hetvenötödik születésnapját.

 

Fonó Zeneudvar a Fishing on Orfűn június 21–24.

A jubileumi Fishing rengeteg új programmal készül a fesztivál területén kívül is. A fesztiválbérletek már elkeltek, egy-egy napra lehet még jegyet venni, valamint a külső helyszínekre, így a Fonó Zeneudvarba is VAN MÉG JEGY! Ezért ha a Fishing és a Fonós hangulatból szeretnél meríteni, hamar vegyél belépőt, mert fogynak! 

Angyal az angyalok közé távozott

Sir Roger Moore -  Ivanhoe, Angyal/Simon Templar és James Bond/007 egykori alakítója a mennyországot jelentő deszkákon lép föl ezentúl. Személyében szó szerint egy valódi sztár (filmcsillag) hunyt el: mint embernek, mint színművésznek volt high class tartása, elegáns stílusa, charme-ja, kisugárzása. A brit színművész 89 esztendős volt.

 

Április 20- : ötszáz program a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison

Csaknem 150 kiállító könyvkínálata és 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát - tájékoztatott Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

Filmes közszereplők közpénzekből „itt a piros, hol a piros”-t játszanak?

A mai magyar féloldalas demokráciácskában a bizottsági meghallgatások gyakran arról szólnak, hogy a parlamenti képviselők és a meghívott illetékes kitartóan elbeszélnek egymás mellett. Ahogy az igazi kérdezők, tennivágyók és a döntéshozók, bennfentesek, csókosok, vagy bizonyos alkotások (stadionok, kisvasutak, kastélyok, közberuházások, rendezvények, filmek) és a Valóság nevű nagybátyánk!

Kodály Zoltán soha nem alkudott meg…

…mint minden igazi magyar értelmiségi, alkotó személyiség. Ötven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, aki azt vallotta: „Legyen a zene mindenkié!” Halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. Reméljük, a Kodály-módszer is visszatér méltó és funkcionális helyére hazánkban, ahogy azt teszik pl. a Távol-Keleten...

Pannónia Filmstúdió: a (rajzfilm)álmok újraéledhetnek

Dramaturg-álmokkal léptem be először a magyar rajzfilmlegendák születésének szentélyébe, a Hűvösvölgyi út 64-ben – 1954–2000 között működött - Pannónia Filmstúdióba, amelyből elűzték az álmokat az ezredfordulón. Ám ezeket nem lehet legyőzni, így a honi filmek mellett a rajzfilmek is felülemelkedtek a magyar ugaron és – nemzetközi – sikereket értek el. 

Filmdíjzuhatag: rég ragyogott ilyen magasan a magyar film csillaga!

A Légy (Rófusz Ferenc, 1981), Mephisto (Szabó István, 1984) és a Saul fia (Nemes Jeles László) tavalyi sikere után idén ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film, Deák Kristóf alig tízmillióból készült Mindenki című alkotása. Közben Enyedi Ildikó is Arany Medvét kapott Berlinalén. A Mindenki-vel egyúttal a magyar irodalom is díjat kapott...

Ez itt hányas számú vágóhíd? – szabad kérdés Vonnegut után szabadon

Van egy pont, amikor a test és a lélek egymásra talál, ez pedig a szerelem – mondja a film. A kérdés csak az, vajon eljutnak-e ehhez a ponthoz a külvilág minden apró rezdülésére oly érzékeny főhősök, vagy megrekednek a szarvasok álmában? S ha a Szerelmet szeretnénk átvinni a túlsó prtra, akkor mennyi álom foszlik széjjel? Enyedi Ildikó a Testről és lélekről rendezője mondja:1989-ben nagyon hosszú idő után esélyt kaptunk rá, hogy nyugalomban, egymással összefogva létrehozzunk egy jó kis országot. Sajnos rosszul éltünk vele... 

Kocsis Zoltánra emlékezik a Kultúrkúria

Barokk lantest és Juhász Előd is várja a vájtfülűeket februárban a Kultúrkúriában.

Retro plakátok repítenek vissza az időbe a Kultúrkúriában

Időutazás Tóth József Füles, a magyar reklámfotózás meghatározó alkotójának 1970-es és 1980-as években készített emlékezetes plakátjai által

Radnótira emlékezik a Kultúrkúria a Magyar Kultúra Napján

Sem emlék, sem varázslat" - Oberfrank Pál (Jászai Mari-díjas) színművész előadó estje Radnóti Miklós műveiből

Az irodalmár óév végi mérlege

„Elérkeztem abba a korba, amikor minden új nap ajándék. Ilyenkor fokozott figyelemmel kell a múlt felé fordulni, nehogy a hátralévő időben újabb hibákat kövessünk el, s így lerontsuk, ami jó, hasznos volt. Miközben folyik a pezsgő, harsognak a trombiták, be kell pillantanunk lelkünk zugába, felvetve a kérdést: ha adatik még időnk, hogyan tovább.” A kitűnő irodalmár és tanár Rónay László írása.

Fotókiállításon a Remetekertvárosi Iskola egykori tanára

Emellett egy különleges mesevilág és legendás reklámplakátok is megtekinthetők januárban a Kultúrkúriában


Kincseskamrák – A csodák világa (Wunderkammer – World of Wonders)

Az Olasz Intézet adott helyet Francesco Invernizzi Kincseskamrák – A csodák világa (Wunderkammer World of Wonders) 90 perces filmje díszbemutatójának, melyet eredeti (angol, olasz, francia) nyelven, magyar felirattal vetítettek le. A vetítés előtt bevezetőt mondott Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A Művészetek Palotájában ma Michael Haydn: c-moll requiemje és Mozart: Requiemje csendül fel

A hangversenyen két remekmű, Michael Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart gyászmiséje egymás után szólal meg Vashegyi György vezényletével

 

Légy igényes, válassz, válogass: a kultúra a megtartó erőd! Ma a a kultúra a kard!

Ez utóbbi mondat Klebelsberg Kuno-i. Ma is érvénnyel bír. Távlatos, teremtő tartalmat mindig a kiemelkedő személyiségek adtak hozzá! Hunyadiak, Rákócziak, Bethlenek... Nagy uralkodók és miniszterek és nagy közemberek, szolgá(ló)k...

A Kultúrkúria ad otthont a XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálénak

Az elmúlt két évben született magyar tervezőgrafika legsikeresebb alkotásai mellett a WeaveArt textilen, a busójárás pedig fotókon elevenedik meg.

Bagdy Emőke és Katona Klári is elhozza új könyvét a Kultúrkúriába

Szabó Lőrinc szerelmei elevenednek meg a színpadon, Katona Klári és Bagdy Emőke mesél új könyvéről...februárban is izgalmas programokkal vár minket a Klebelsberg Kultúrkúria!

Érték és mérték, megbecsülés és önbecsülés, benső tartás és tudás

Sorscsapás ránk nézvést, ha valamilyen oknál fogva nem vagyunk képesek már érezni az élet ízeit...

MVM Koncertek – Mitsuko Uchida

Január 17-én A Zongora-sorozat következő hangversenyén korunk egyik legjelentősebb művészének, Mitsuko Uchida zongorajátékát hallhatja a közönség a Zeneakadémián

A Kultúrkúria ad otthont az Országos Tervezőgrafikai Biennálénak

Ezenkívül Aba Béla tervezőgrafikusművész életműve és Kerényi Zoltán karácsonyi kaleidoszkópja is megtekinthető lesz.

Egy óra Kovács Ákossal és egy este Kovács Katival a Kultúrkúriában

Emellett a Bécsi Filharmónikusok előadása, a Misztrál együttes és a Radványi Balázs - Balog Péter – Lányi Adél trió is várja a zenekedvelőket a Kultúrkúriába.

Kiskarácsony, Nagykarácsony - II - ünnepeink év végi fényekben

Ünnepeink, kiváltképp az év végiek a hétköznapok egyhangú ritmusát, monotóniáját vágják el, oldják föl. A lélek áramlik előtérbe, amelynek sohsem szabadna háttérbe szorulnia!  

A világhír kapujában: átadták a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny díjait

Solti György és Ferencsik János karmesterpálcája is megtalálta méltó tulajdonosát a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny december 15-i döntőjét követően a december 16-i díjátadón és gálakoncerten. A zsűri az első díjat a szardíniai születésű Leonardo Sini karmesternek ítélte, a második helyezett az osztrák- szerb Azis Sadikovic, a harmadik pedig az izraeli amerikai Nimrod David Pfeffer lett. A közönségdíjat a magyar Dobszay Péter vehette át. 

 

Romsics Ignác: Magyarország története

Minden bizonnyal nagy érdeklődés övezi majd a Magyarország története c. új Romsics Ignác-kötetet, melynek borítóján a Millenniumi emlékmű látható. A könyvet a Kossuth Kiadó jelentette meg igényes kivitelben, kézre álló méretben. 

Muzsikás együttes a Budapesti Francia Iskolában

"A Muzsikás a jövő nemzedékéért" A Muzsikás együttes több, mint 10 éve járja az ország általános- és középiskoláit a « Rendhagyó énekóra » programmal. Így november 10.én ellátogat a Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba is.

Egy rejtőzködő festő rejtett képei - Görgényi István festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Zámbó Kornél festőművész 2017. október 18-án 18 órakor a Klebelsberg Kulturkúriában.

Könnyebb nem, de más az iskolatáska – végre vannak változások is

Számos szabály módosult szeptember 1-jétől, és a most kezdődő tanév miatt is számos változásra kell felkészülnünk. Persze a korkívánatos korszerűsítés átfogó reformja még várat magára. Meddig? Sürgető körülmények szorítanak! Hol késnek korunk Klebelsbergjei, követői, hívei?

 

Újjászületés Zugligetben: lóvasút–végállomás-rekonstrukció, helytörténeti gyűjtemény és galéria

Végéhez közeledik az egykori lóvasút-végállomás rekonstrukciója, hamarosan beköltözhet a helytörténeti gyűjtemény

 

Hegymenet: őszinte társadalmi-politikai-gazdasági látlelet, cselekvési receptekkel

A magyar közélet ismét lesüllyedt arra a szintre - amennyiben igazak az érintettek beszámolói, márpedig miért ne lennének azok - hogy politikai okokból nem jelenhetett meg egy könyv az MTA gondozásában. A Jakab András és Urbán László által szerkesztett Hegymenet. Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon című tanulmánykötet tegnapi, Kossuth Klubban megrendezett könyvbemutatóját éles, rendszerellenes kritikák és a cenzúrával szembeni személyes kiállások fémjelezték. Zsurpubi szerint nem veszett el a remény…

 

Pesthidegkút ismét gazdagodott: átadták a megújult Klebelsberg-kastélyt

Jeles nap 2017. június 21-e Pesthidegkút életében: ünnepélyesen átadták a helyreállított-felújított Klebelsberg-kastélyt, gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszternek, a kormány támogatásával felújított pesthidegkúti otthonát, amely ezentúl tervezője, építtetője emlékéhez híven emlékhelyként és vendégházként adja tovább Klebelsberg Kuno kiemelkedő nemzetpolitikájának, oktatás-, művelődés-, tudomány-, sportfejlesztési, magas színvonalú működtetés összmagyarságra szabott alapelveit. Remélhetőleg a kerületiek jól sáfárkodnak majd a kastély működtetésével.

 

Olvassatok Árpádokat, Hunyadiakat, Zrínyieket, Klebelsberget, Nemecseket az igazi értékek végett!

Nemecsektől tanulva, már gyerek- vagy sorkatonakorunkban is kiközösítettük a sunnyogókat, hazugokat, mószerolókat. Ma már nincs magán és/vagy közéleti becsület, ahogy hadsereg, nemzetpolitika, kultúr- és gazdaságpolitika, támogatás se nagyon „dúl”. Egyre többen vannak az út szélén. Hacsak nem vándoroltak már ki, vagy nem tervezik azt. A hazai politikai kommunikáció legújabb – nem ismeretlen – csodafegyvere a hazaárulózás. Ez nem jelenti azt, hogy... Hanem mit jelent? Klatty a folytatásért!

 

A könyvek menedéket jelentenek a gagyi és a politika elől

Hazánkban az ismeretterjesztő könyvkiadás félholt állapotban van, a szakkönyvkiadás pedig a könyvszakma egybehangzó véleménye szerint halott, mert az állami támogatás nem éri el a szükséges minimumot sem. Egyre kevesebb lehetőség van a normális beszédre – aki figyeli a tényektől egyre távolodó, összeesküvéselméletek és propagandaháború által uralt magyar közbeszédet, el kell, hogy rémüljön, és fel kell tennie a kérdést, hogy mindez hová is vezet.

 

Flamenco-varázs: „Én, Sally, táncolunk!”

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díjat is elnyert Pirók Zsófia legfrissebb tánc-koreográfia-rendezés együttes sikere a Színházi Világnap alkalmából bemutatott az Én, Sally, táncolunk című kortárs flamenco táncestje. Ötletét a Virágot Algernonnak szerzője, Daniel Keyes Az ötödik Sally című regénye adta. Táncban jeleníti meg elképesztő képzelettel, beleéléssel, boszorkányos ügyességgel azt, ami – amúgy - bárkivel megeshet...

Ijesztően szürkül édes anyanyelvünk – Arany János évében (is)

Az egyik legnagyobb magyar költőnk, aki majd’ százezres szókinccsel operált, pl. a 23 ezres Shakespeare-szóhasználatot a drámák fordításakor csaknem 40 ezerre bővítette, magyarította. Kosztolányi Dezső a másik nagy költő-nyelvészünk. Mindezek fényében ijesztő folyamattal szembesülünk: szürkül édes anyanyelvünk! Márpedig nyelvében él a nemzet, tehát szerfölött figyelnünk kell rá.

Budapest legjobb általános iskolái

A legjobbiskola.hu oldalon listázták az összes budapesti általános iskolát, közzétéve a 2015-ben elért országos kompetenciamérés eredményeit. Az eredmények alapján sorba rendezték az iskolákat, így kialakult a teljes budapesti iskolai rangsor.

Arany Medve-díj: Testről és lélekről – csak az az igazán jó és a nyerő, akinek szíve-lelke van!

Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján az Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló, valamint a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri előtt, illetve a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar filmet díjazta. A közönségszavazáson Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert.

100 éve született Szabó Magda

Többek között a 100 éve született Szabó Magdára emlékezik a Kultúrkúria.

Óbudai DAnubia Zenekar: sikersorozat, önkormányzattal együttműködve

Elérte a száz előadást az Óbudai Danubia Zenekar a 2016. évben – hangzott el az együttes sajtótájékoztatóján. Az ifjúsági koncerteket már nem is maguknak kell szervezni, annyi megkeresést kapnak, koncertjeik csaknem telt házasak, fizetős előadásaik nézőszáma 96 százalékos. Ez összesen negyvenezer nézőt jelentett a múlt év során. Indulása óta segíti a helyi önkormányzat, mert - kultúra nélkül nincs közösségi élet!

Tudományos áttörések 2017-ben

Ismét holdkőzetet hozunk a Földre, megtudjuk, merre rejtőzködik naprendszerünk kilencedik bolygója, elvégezzük az első műveleteket egy kvantumszámítógépen, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását – a Nature összeállítása a tudományos 2017-ről. Ismeretlen objektumok a rendszer szélén. Katt ide!

Ünnepelje a magyar kultúrát a Kultúrkúriában!

Csodálatos költeményei, nemkülönben észhez-szívhez szóló tanumányai révén ma az egyik népszerű költőnk, Radnóti Miklós és az egykor emberarcú hollywoodi filmbirodalom mértékadó s mértéktartó filmszínésznő, Audrey Hepburn hangulata, alakja elevenedik meg a Kultúrkúriában

Az élet diktálja: ucsitszja, ucsitszja…

Sikeremberek vallják: a siker mindent igazol. Az iskolában is, lasszóferi (lassaiz fair) vagy vasszigor révén, de mindenképpen következetesen, magas mércét állítva és kiemelt erkölcsi-anyagi támogatást nyújtva, a pedagógusokat a legmagasabb képzettségi és elismertségi polcra helyezve kell biztosítani a közös jövőt. Vannak olyan országok, amelyekben vasszigorral, máshol pedig lazasággal érnek el kimagasló eredményeket az oktatásban. Egy azonban közös bennük: óriási figyelmet szentelnek a tanárképzésnek.