Hagyományos fesztiválhangulat a 31. Mesterségek Ünnepén!

Augusztus 17. és 20. között rendezik az ország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. A rendezvény fő témája a hímzés, a díszvendég Mongólia, de számos további országból, is érkeznek kézműves mesterek. A Reformáció 500 éves évfordulójáról nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg, és lesz nemzetközi kovácstalálkozó is.

Megnyílt a Margitsziget történelmét bemutató kiállítás a víztoronyban

Jaksics György gyűjtő emlékére fát ültettek és emléktáblát is avattak.

Nyáry Krisztián: ÍGY SZERETTEK ŐK

Városmajori Szabadtéri Színpad vendégjátéka a XIX. Pesthidegkúti Művészeti Fesztiválon.

Járhatatlanná válik Buda nagy része

Már csütörtöktől időszakosan korlátozzák a Bem rakpart, a Clark Ádám tér, a Várkert rakpart, a Lánchíd, a Széchenyi István tér és a Széchenyi felső rakpart forgalmát a Red Bull Air Race repülőverseny miatt. Nagyobb korlátozások a szombati és vasárnapi versenynapon várhatók - áll a BKK közleményében.

 

Arany János irodalmi séták a Margitszigeten Különleges programsorozat indul az Arany-emlékévhez kapcsolódva

A Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten, Arany János életének meghatározó helyszínén. A július 2-án, vasárnap délután kezdődő, és összesen négy alkalommal meghirdetett tematikus programsorozat az író születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg, rendhagyó formában. Az első eseményen Hegedűs D. Géza, színművész és Csörsz Rumen István, zenész közreműködik.

 

Június 22-25.: RÜGY - Romantika Ünnep Gyömrőn

A mostani hétvége a szerelemről és a szerelmespárokról fog szólni Gyömrőn, ahol rendhagyó módon, csoportosan mondják majd ki párok a boldogító igent, s a sok-sok program mellett, megrendezik a XI. Tószépe szépségversenyt is. Érdemes tehát ellátogatni Gyömrőre. Még felsorolni is sok, annyi minden várja az érdeklődőket!

 

Hogy autózzunk kánikulában?

A forróság miatt gyengül az autósok koncentráció képessége, tompul a figyelme, több a koccanás, a baleset - hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.

 

Hurrá, nyár, hurrá nyaralunk!

Egyre többen döntenek manapság a belföldi nyaralás mellett. Merre érdemes vakációzni hazánkban?

 

Nyári szünet: időben tervezni az idei menetrendet

Itt a nyári szünet, ami, főleg iskolásokkal a családban, az első két hét vakációs eufória után (végre itthon vannak, végre nem kell korán kelni! végre mindenre van időnk!) hozza magával a „mi a csudát csináljunk ma is, hogy senki ne őrüljön meg?!”-et. Klatty ide – tippek!

 

Utazás, nyaralás: mi nem maradhat otthon?

Utazásunk egyik legfontosabb kérdése: mit csomagoljak be? Hiszen poggyászunk mérete és úti célunk nagyban meghatározza a választ. Ám bárhová is megyünk, bizonyos dolgokat semmiképp sem szabad otthon hagyni. Melyek ezek? Kattintson a cikkcímre!

 

Újra várja közönségét a Szabadtéri Színpad a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központ területén

Idén nyártól végre ismét számos zenei fesztivált, zenés rendezvényt és színházi előadást köszönthetünk a Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központban, amely a felújított szabadtéri színpaddal, XXI. századi hang- és látványtechnikával várja egész nyáron a szórakozni vágyó közönséget.

 

Mosolyogj, örülj, magyar! Jó idő, sok program járul hozzá a hosszú hétvégéhez

Pünkösd és a nyári fesztiválszezon kezdete - programgazdag hosszú hétvégénk lesz. Pünkösd hétfőn újra megnyitja kapuit a Pünkösdi Királyság a Tabán Parkban és a Mesemúzeumban. A gyerekprogramokat követően a napot a Muzsikás Együttes koncertje zárja

Nemzeti Regatta a Balatonon

Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja egy kétnapos rendezvény június 10-11-én. A résztvevő, immár 38 település képviselői vitorlásokkal vágnak neki a Balatonnak.

Műtárgyak Éjszakája – 2017. június 10.

Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Műtárgyak Éjszakáját a műtárgy.com. A délután háromtól este tízig tartó, árverésekkel, beszélgetésekkel, kiállításokkal és koncertekkel színesített programsorozat célja, hogy megmutassa a nagyközönségnek azt, hogy milyen izgalmas a műtárgyak világa.

„Kastélyozzunk, ne csak wellnesseljünk!”

A  Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége Egyesület  szervezésében megtartott Kastély Fórum elnevezésű szakmai napon a „Történelmi épületeink szerepe a rendezvények piacán” c. témát járták körül az előadók a fórumnak helyet adó alsópetényi Prónay-kastélyban

Operaritkaságok és tánccsemegék a MagyarFeszt kínálatában

Frenák Pál a Magyar Nemzeti Balett számára készített koreográfiája és az első fennmaradt magyar nyelvű opera bemutatója is szerepel a 200 éves magyar operajátszás és a magyar balettirodalom rövid keresztmetszetét nyújtó MagyarFeszt műsorán. A május 10-én kezdődő, egy hónapos eseménysorozat René Pape, a berlini Staatsoper, Bayreuth és a Metropolitan Opera ünnepelt basszistájának áriaestjével zárul.

Muzsikáló Budapest

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése céljából meghirdetett pályázatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a főváros turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő éttermek számára írta ki. 

Tánc világnapja V. Táncfesztivál

A Klebelsberg Kultúrkúriában április 29. szombat 15:00 órától sok szeretettel várjuk a táncok iránt érdeklődő felnőtt és gyermek vendégeinket, akik kíváncsiak egy rövid táncbemutatóra az intézményünkben tanított táncokból és ki is próbálnák azok lépéseit, azaz részesei lennének egy vidám közös táncnak.

Kucok – játssz velünk mesét!

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével a Klebelsberg Kultúrkúriában április 23. vasárnap 16:00 és 17:00.

Először látható Magyarországon A kalóz című balett

A Manon, A hattyúk tava, A diótörő, és Don Quijote után újabb nagyszabású balettelőadás premierjének helyszíne lesz április 21-én az Operaház. A darab koreográfiáját Petipa és Szergejev nyomán Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás készítette. A Magyar Nemzeti Balett művészei három szereposztásban, látványos díszletek között keltik életre a Lord Byron ihlette művet. A bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.

Badacsony New Yorkban.

A szellemes cím már ismerősen cseng a borbarátok fülében, s tudják: nem kell New York városáig repülniök, ha Badacsonnyal és akár kuriózumnak számító muzeális boraival akarnak találkozni – elég, ha a budapesti New York Palotáig villamosoznak. A jó borokat kóstolgatva szakmai és baráti beszélgetések, no meg jó hangul alakult ki, ahogy máskor is itt, a New Yorkban…

Csingiling a Turay Ida Színházban

A Turay Ida Színház április 9-én bemutatja Béres Melinda Csingiling című mesejátékát. 

Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka a Klebelsberg Kultúrkúriában

2017. május 11. csütörtök 19:00 Noel Coward: Vidám Kísértet

A Hagyományok Háza és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum áprilisi programjai

A Budai Vigadó felújítása miatt az intézmény ideiglenesen elhagyja Corvin téri székházat, a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de találkozhatnak műsoraikkal a Művészetek Palotájában, a Bethlen Téri Színházban, a Rácskertben és a Nemzeti Színházban is. Kézműves-, tánc- és énektanfolyamaink a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum melletti Apor Péter utcai közösségi teremben és a Szilágyi Dezső téren lesznek megtartva. Az egyes előadások helyszínét a programoknál külön feltüntetjük.

Klasszikus zene:Grazioso Zeneszalon

A zeneszalonban különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.2017. március 03. péntek 19:00

Hedry Mária: Zrínyi Ilona - színmű egy hangra

A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát. Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.

Nappalok és éjszakák- A tatabányai Jászai Mari Színház előadása

Tatabányai ősbemutató. Új magyar darab, mely egy százhúsz éves remekmű hiányzó két évét meséli el. A történet rövid. Mindössze néhány sor Csehov Sirály című darabjában.

A Hagyományok Háza és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum márciusi programjai

A Budai Vigadó felújítása miatt az intézmény ideiglenesen elhagyja Corvin téri székházat, a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják,...

Szépségversenyt rendeztek levágott disznófejeknek

Vindornyafokon második alkalommal rendezték meg a Farsangi Disznótoros és Kolbásztöltő Versenyt. De a másodikon is történt elsőzés: megrendezték az első Magyarországi Disznófej Szépségversenyt. Brutális tor a kultúránk felett, nívó alatti emberek s önkormányzatok által.

Budapesten elkezdődött a nyár

Váltsa meg már most a legjobb helyeket a Margitszigetre, egy felejthetetlen nyáresti kikapcsolódáshoz!

 


Egy kicsit ide, egy kicsit oda - Bíró Eszter és Falusi Mariann koncertje

Ha két nagy díva összeáll, ráadásul még egy kiváló zenekar kísérete is erősíti őket, akkor nem ronthatja el semmi a remek szórakozást! Kirobbanó energia, érzelmek, humor, játékosság, igazi felhőtlen örömzene! Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria

Anconai szerelmesek a Klebelsberg színpadán

Zenés komédia 2 részben. Ötlet: Valló Péter, a magyar dalszövegeket írta: Fábri Péter

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

A SZINDRA TÁRSULAT előadása üzenet a mai fiataloknak, hogyan veszíthetjük el egymást, és magunkat egy fesztivál mámorában. Előadás helye: Klebelsberg Kultúrkúria.

PIM Nyári Fesztivál

A Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak a tizenötödik PIM Nyári Fesztivál díszletéül. Június 25. és július 14. között a könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa. 

Gondolná, hogy két perc elég a betörőnek?!

Kisfilmmel hívja fel a figyelmet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a lakásbetörésekre – jelentette be a szervezet szóvivője, Garamvölgyi László.

 

Három napra királyok, bajvívók, utcai komédiások és táncosok lepik el Visegrád utcáit

XXXIII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok:Amikor Károly Róbert 1335-ben királytalálkozóra hívta a cseh és a lengyel uralkodót, az udvarnép hatalmas ünnepséget tartott a vendégek és kíséretük tiszteletére. Ennek a középkori dínomdánomnak a forgatagát idézi meg a Visegrád történelmi városrészeiben zajló szabadtéri fesztivál.

 

Brutális hőhullám zúdul ránk a jövő héten

Jövő héten 40 Celsius-fok körüli meleg lehet hazánk térségében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat egy európai előrejelzésre hivatkozva.

 

Fővárosi strandhelyzet: minden részleg nyitva van, menjenek hűsölni!

Jelentősen megnövekedett a forgalom a budapesti strandokon.

 

Legnépszerűbb úti célok hazánkban

Eredményes időszakokat tudhat maga mögött a belföldi turizmus, s úgy tűnik, hogy az idei nyári idény sem okoz majd csalódást („hosszú forró nyárra számíthatunk az időjósok szerint: jó sok napos nap aranyozza be ezt az évszakunkat.) A szállásfigyelők adatai szerint már most akadnak a 100 százalékos foglaltságot közelítő időszakok. A szállásfoglalást pedig már minden negyedik esetben mobileszközről intézzük.

 

Számos veszély leselkedik az autóvezetőkre

A nyári időszakban több baleset történik, ezért több türelmet és figyelmet kér a rendőrség az autósoktól. A nagy melegben nehezebb koncentrálni, és gyakori, hogy nem veszik észre a közúti jelzéseket az autósok - figyelmeztet az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

 

Hegedűgála az Operában

Az 50. állomásához érkezik a Hegedűvel a világ körül címmel három évvel ezelőtt útjára indított hangversenysorozat, melynek keretében Mága Zoltán világszerte a magyar zenei kultúrát népszerűsítette, Erdélyen át Koreán és Kínán keresztül Amerikáig. A hegedűművész 50. jubileumi koncertjének a Magyar Állami Operaház ad otthont 2017. július 15-én. A Hegedűgála az Operában exkluzív gálaest vendégművésze korunk egyik legnagyobb hegedűművésze, Shlomo Mintz, és Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész lesz, a repertoár pedig számos kuriózumot ígér. Fellépnek az Operaház dívái, a világszerte ünnepelt Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó és a legnagyobb külföldi operaházak egyik leggyakrabban felkért énekesnője, a Magyarország Kiváló Művésze-díjas Sümegi Eszter.

Megerősített közbiztonsági készültség a Balatonnál

A júniusban beindult nyári szezonban megtöbbszörözték a járőrök számát a dél-balatoni településeken, készenléti rendőröket vezényeltek a térségbe, és Siófokon beindítottak egy új, gyorsreagálást biztosító eligazítási rendszert.

 

Koronázza meg élményeit Pozsonyban!

A közelség és történelmi kötődések miatt Pozsony a magyar turisták népszerű úticélja. Egyik nagy előnye a hajdani magyar-német városmag központi elrendezettsége, így a legfőbb látnivalók akár gyalogosan bejárhatók, legfönnebb tömegközlekedéssel megközelíthetők.

Világsztárok Budapesten -„Kultúrák és kontinensek találkozója”

Idén is több mint 100 programmal jön a Budapesti Nyári Fesztivál – a Margitszigeten és a Városmajorban

Országos „Sisi kedvenc bora” c. verseny és II. Országos „Igazmondó” Fagyi verseny Gödöllőn

Erzsébet királyné 180. születésnapja, valamint a Koronázás 150-ik évfordulója jegyében, a Sissi Alapítvány szervezésében.

SZÁRNYAKON REPÜLVE A DUNÁN!

Régóta várt igényt elégít ki a MAHART PassNave azzal, az idei évtől kezdve a szezonban napi rendszerességgel járnak szárnyashajóik Visegrádra és Esztergomba, így a korábban ötórás út másfél órára csökken.

Szétszakadt Magyarország – oknyomozás a közelmúlt történelmében

Huth Gergely új filmje a Klebelsberg Kulturkúriában: április 27. csütörtök 18:00 órakor a Hamvas Intézet kutatásai alapján.

Ingyenes kerékpárszerviz és -regisztráció a II. kerületben

A II. Kerületi Önkormányzat tavaszköszöntő kerékpáros napján a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával és a II. kerületi Rendőrkapitánysággal közösen ingyenes kerékpárszervizt és -regisztrációt tartott április 21-én a Fény utcai piac főbejáratánál.

Megszerkesztett valóság - csoportos tárlat

A geometrikus-konstruktív stílusban alkotó festőművészek tárlata a Klebelsberg Kulturkúriában 2017. április 27. (csütörtök)- 2017. május 21. (vasárnap) tart.

A húsvét eredete, története és jelképei

A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22 és április 25-e közé. Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában.

Kisokos a sonka és tojásvásárláshoz

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el húsvéti ünnepi asztalunkon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

 

Gyermeknap

2017. május 27. szombat 15:00-19:00 Ezen a délutánon a Kultúrkúria igazi főszerepet biztosít a csemetéknek, hogy érezzék, nekik szól minden előadás, muzsika és játék:

Idén nyáron is vár a Zsolnay Fényfesztivál Pécsett

Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható. S mindeközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, újcirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. Pécs a hazai fesztiválszezon egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetésére készül.

Kőkapu Vadászkastély és Hotel

Elege van a wifiből? A pokolba kívánja a térerőt? Emberek helyett jobban örülne, ha egy szarvas jönne szembe Önnel? Akkor lépjen ki a mátrixból és élvezze a természet csodáit főúri környezetben, ahol még a mókusok is csak az Ön kívánságát lesik. Szálljon, étkezzen, és pihenjen Észak-Magyarország érintetlen természeti környezetében, Kőkapun.

Képzeld el, hogy kialszik minden fény…Láthatatlan Kiállítás!

A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Bízz vakon! Ha eljössz, Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid. Ezen a kiállításon vakok vagy látássérültek kísérnek el egy olyan útra, ami megváltoztatja az életed. Érdekes? Furcsa? Idegen? Esetleg természetes? Egy óra vakság fel tudná nyitni a  szemed? 

Hosszú hétvégéket tervezhetünk

Az idei esztendő sem rossz szabadnapjaink szempontjából, de az igazi a jövő év: minden munkaszüneti nap úgy jön ki, hogy feltehetően megadják hosszú hétvégének, így összesen kilenc három- vagy négynapos hétvégénk lehet.

Kiállítás-megnyitó

2017. március 02. csütörtök - 2017. március 26. vasárnap. Out West - Iain Patterson skót képzőművész kiállítása

Nappalok és éjszakák - tatabányai ősbemutató a Kultúrkúriában

Új magyar darab, mely egy százhúsz éves remekmű hiányzó két évét meséli el.

Magyar Állami Népi Együttes – Hagyományok Háza

Megidézett Kárpátalja Hágókon innen és túl Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

 

Nagy Iván Balettgála – ünnepség és tiszteletadás a tánc jegyében

A londoni Royal Ballet és a Bécsi Állami Operaház balett-társulatának kiválóságai is részt vesznek azon a gálaesten, amelyet a 2014-ben elhunyt világhírű magyar táncművész emlékére rendeznek február 4-én az Operában. A harmadik Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán fellépnek a Magyar Nemzeti Balett szólistái is, valamint másodszor adják át a Solymosi Művészeti Díjat.