Az „ordító egér” nem medve, nem oroszlán és nem sárkány! Az öt kis kínai tanulságos meséje viszont valóságos is lehet

A szuperhatalom nélkül maradt világot egymásnak nagyon ellentmondó folyamatok jellemzik: egyrészt konjunktúra a világgazdaságban, forradalmi áttörések a technológiák fejlesztésében, másrészt visszafordíthatatlannak látszó hanyatlás a geopolitikában. 

Az egyiknek Krétára telik, a másiknak krétára

A kis- és nagybetű jelzi az irdatlan különbséget - és a súlyos problémákat...

Ünnepi kiforgatag: karácsonyi vásárváros

A pest-budai polgárt az év vége ünnepi hangulattal vagy mizantróp dühvel tölti-é el, az az egyén mibenlétén múlik, viszont a magyarok jó részének az jut először eszébe a karácsonyi vásárokról, hogy durván drágák. Vajh, tényleg ennyibe kerülnek az adventi vásárok sajátos mikrogazdaságában, vagy Budapest az év lehúzásának helyszíne november közepétől december végéig? 

Antidogma: a honi unortodoxia sosem volt tündöklése és bukása

Kétségtelen: jó néhányan voltak tisztességes, a közszereplést talán az átlagosnál jobban szerető közgazdászok is, akik 2010 után benyelték az „unortodoxia” maszlagát, az „unortodoxiáét”, amelyről végül is sokáig sokan nem tud(hat)ták, s csak kevesen sejdítettük, hogy miféle fából vaskarika. 

Disznók

Na, de miért és hogyan jut eszükbe e bizonyára derék magyar embereknek az aktuális parlamenti ciklus utolsó évének leggusztustalanabb szóvicce? Miért vélhetnek egy ilyen –úgynevezett – poént kifejezőnek és viccesnek? Majd végül: ki felel azért, hogy ez az egész így megtörténhetik?

A homokóra közepe – a szűkülő középosztály nyomában

Nyugaton és nálunk is lehetséges változás. Az állam rendelkezésére álló forrásokat át kell csoportosítani, az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszerek minőségi fejlesztésére kell szánni.

Új készpénzgyilkos fegyvert jelentett be a főpénzügyér

Hétéves, átfogó nemzeti stratégiát készített a lakosság pénzügyi kultúrájának erősítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium - tájékoztatott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 

Lex csicska: jogalkotási buheramátrix – óriásplakát = óriásbaki

A kormánypártnak nem lett volna meg a kétharmada, így feles törvényként terjesztette be a plakátpiacot még jobban torzító szabályozásról szóló javaslatot, és a parlament a június 22-i, pénteki rendkívüli ülésén el is fogadta azt. A jogszabály áterőltetésével a Fidesz így elvileg elérte, hogy a Jobbik nehezebben hirdethessen Simicska Lajos plakáthelyein, ám valószínűleg nagyon melléfogtak. A Jobbik különben máris jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, s ehhez valószínűleg a többi ellenzéki párt is csatlakozik, így vélhetően meglesz a szükséges számú aláírás.

 

Beelőztek a térségünkben – utolértek a románok is

Olybá tűnik: hiába „dübörög” a magyar hajó minden jeladója, a motor nem az energiát nem a motorra kötötte a kapitány és sleppje. Meglehet, az egy főre jutó GDP tekintetében egyelőre még elfogadhatóbbak e mutatónk a dél-keleti szomszédunknál, ám az egyéni fogyasztásból levezetett életszínvonal-mutató alapján beértek bennünket a valachok/blakok/románok. Ennek első jele 10 évvel ezelőtt megmutatkozott, mégsem kaptunk észbe...

 

Abszurdisztán-Csudália: a valóság senkit nem tart vissza semmitől

Hazai humor-, pr-politikai és/vagy dumaszínházunkban ez a névsor nem ilyen rövid, de mindenképpen jól megragadható-körülírható két ún. politikussal, akik véleményünk szerint a mai 93 négyzetkilométeren politika címén zajló egészpályás mutyi, a gátlástalan hazudozás és demagógia, Übü-királyos vagy inkább public relations közélet prominens figurái. Kattintson a cikkcímre!

 

EU-s pénzeink körül veszélyes keselyük keringenek

A tagállamokat képviselő miniszteri Tanácsban nincs mindenki meggyőződve arról, hogy mindegyik kohéziós alapokból fizetett programunknak van gazdasági értelme Sok projekt nagyon is értelmes és nyilvánvalóan van hozzáadott értéke, de mások olyanok, mintha elégetnék a pénzt. Erősebb felügyeletre lenne szükség... Miben? Klatty ide!

 

Momentum: nulla. Momentán ennyi

Vélemények szerint helytelen lépés volt a Soros-pénzen makkoltatott új-Leninfiúk politikai vezetője behatolása az Origó szerkesztőségébe, hogy számon kérje az újságírókat a pártról és annak pénzügyeiről szóló cikk miatt. "A pártemberek a szerkesztőségről, annak munkatársairól engedély nélkül felvételeteket is készítettek. Ez nemcsak törvénytelen, hanem erkölcsileg is védhetetlen, és a XX. század legrosszabb időszakait idézi", írta részben a megtámadott szerkesztőség. Sajtószabadság, demokrácia, tisztelet, tolreancia - hol van, híres Momentum?

Száz év szorongás, avagy hányszor lépünk még ugyanabba a folyóba?

Járadékvadászok, oligarchák, dörgölöncök, Döbrögik vannak – Lúdas, Matyik, Buga Jakabok nincsenek. Az efféléről szóló meggondolkodtató írások, vélemények ritkák, mint a fehér holló, a becsületes politikus és a sasszemű választó/szavazó, hogy a gyevi bíróról már ne is beszéljünk. Az alábbi eszmefuttatás viszont megér – legalább egy misét. 

Mivel fogyókúrázható a mai dagi döbrögizmus?

Történetesen a tévékapcsolóval vadászgattam valamiféle nézhető műsorra, ami szemmel láthatóan nem egyszerű dolog, akármennyi csatorna is folydigál a tévévilágban. Éltető vizet nem eresztenek mocsárlecsapoló, szennyvízelvezető szerepük nincs. Néha azonban sikerül néhány korttyal enyhítenem kultúrszomjamat. Így jártam szerencsével március 10-én, Atilla nagy fejedelemkirályunk asszonyának, Ildikónak nevenapján.

Ferencvárosi koktél Gegesy módra: minden benne van

2013-ban kapott egy üzenetet: „ha elindulsz, rendőrség, ha nem, díszpolgárság”. Elindult, az utóbbi „jött be”. Ez nagyon rémisztő. „Valami elromlott, és a benne lévő emberek miatt romlott el… az ellenőrizhetetlenség az összes pártot besározta” – mondja ki a keserű valóságot Gegesy Ferenc, Ferencváros egykori polgármestere. Rend és rendszer c. könyvének ismertetőjét a Hidegkúti KILÁTÓ tavaszi számában olvashatják.

Lucifer Morningstar röhög a markába?

A klasszikus öröktörténet bukott angyalának fia, Lucifer Morgenstein újmódi játékokkal, jóindulatú kedvvel ideérkezett meg, hogy az idegtépő, szívmardosó álságok és gonoszságok világában valami logikát, jóindulatot találjon. Immár évtizedek óta kutakodott, mindhiába.

Erzsike néni találkozása Lázár Jánossal és az igazságtétellel

Duttyán Andrásné története A népmesén kívül megihletné az írókat, filmeseket is a mai közéleti viszonyainkat alulnézetből bemutató szociodráma is a devizacsapdába került kisember reménytelennek tetsző harcának nem mindennapi, izgalmas története. Ilyet aligha tudnának kitalálni a „hollywoodi rudik”. Napkeltétől napnyugtáig tüntetett 317 napon át, míg nem elérte igazát. Addig járt a hatalmasok nyakára, amíg el végre a nagyurak közül egy kezébe vette Erzsike néni devizahiteles ügyét. Ő volt Lázár János.

Lex Lúdas Matyi a „döbrögiség” ellen: a társadalmi többségnek tetsző törvénymódosító kezdeményezés

Méghozzá alaptörvény-, magyarán alkotmánymódosító kezdeményezés – a korrupcióról. Örvendetes fejlemény. Főként, ha tettek követik! S nem ukrán módra, ahol köztéri szobrot állítottak a korrupciónak, ám cselekedetek, azaz elszámoltatások, felelősségre vonások nem porzottak utána. Márpedig a korrupciómentesség egy rendszer s annak uralkodó elitje, parlamentje, kormánya egyik értékmérője a közjó, a szociális és kulturális érzékenység mellett! Áldott emlékű Lúdas Matyi - husángját szorongatva - árgus szemekkel figyel föntről…

Magyarhon nem hal-, hanem szegényszagú

Pedig Karácsony közeledvén, akár halszagú is lehetne. De már elszálltak már az 56-os forradalom és szabadságharc szónoki közhelyei, szószólói megfeledkeztek az igazi pesti srácokról, elkövettek egy barikádnyi hibát az évforduló szégyenére, és még a 60. évfordulóra hirdetett dalpályázat ötvenmilliójának forintjai is elgurultak valaki(k)hez... Azóta se tudni róla semmit. Virulnak a közhelyek, a gomblyukakban virág helyett lóhere… A kiválasztottaknak. A többi statisztikai tényhalmaz, melyet elföd a statisztika. Ilyen a mai magyar szegényember: szegényszagú. nem halszagú, mert a hal drága, az 50 millió meg elúszott… Se hal, se posztó. Noha rettenetes mínuszok vannak minden téren...

 

Molinótépés és kazamatamély hallgatás Budavár magasában

A legújabb értesülések szerint elvennék az ingatlanügyeket érintő döntési jogot a polgármestertől, aki „jó politikusként” vagyis antidemokrataként továbbra is hallgat. Ja, és „Lakva ismerszik meg az ember”…

Egy őszinte, kurta lakáslevél

A várnegyedi lakásrendszer több mint különös. A titkos kiutalásokat firtató képviselői levélre pedig szintén több mint különös választ írt a polgármester. A honi önkormányzatiság bizonyos szereplői s tényei is különösnek mondhatók…

Korrupcióellenes együttműködés, kormányzat: kritizálnak? Akkor kilépünk!

A homokozóban nyelvét öltögető óvodás sértődöttsége mióta etalon a felnőtt politizálásban? Külpolitikában Bethlen Gábor lehetne követendő példa, de még a mindig maga javára hajlékony Románia is, amely 300 esztendeje vezeti orránál fogva a világot. Mi meg az orrunkig se látunk…

Baumag-banditizmus, Quaestor-brókerbotrány s megannyi csalás – a rendszer része?

A Baumag csaknem 18 ezer károsultjáról is úgy elfeledkeztek a „dicsőséges nagyurak”, a bársonyszékes döntéshozók, mint a pinty! S a szerteágazó, nagymértékű Baumag-banditizmus után a Quaestor-gengszterizmuson meg sem ütközünk. Idáig süllyedt a honi közmorál, közérdek?

Az EP üvegzsebe fekete üveg

A „közjó” neve: szevasz, haver! A felelősség neve: üvegzseb. A képviselő neve: Fagin. Miért nincs nyilvános adatbázis? Miért ún. 3. fél meghívásainak tesz eleget az EP-képviselő? Miért nem számoltathatók el? Minek a kötelező érvényű összeférhetetlenségi és magatartási kódex, ha tojnak rá? Csupa Kardics bácsi és néni ül Brüsszelben? Csupa „eklektikus mikrovállalkozás", csupa "inside job"? Egyelőre csak a sajtó nyilvánosságán és korrupcióellenes szervezetek tevékenységén múlik, mennyire átlátható az EP-képviselőkhöz juttatott közpénz útja?

Trumpnak örvendezni trampliság

Sokan ujjongtak idehaza az elnöknek látszó személy megválasztásakor, de nem biztos, hogy végiggondolták, milyen következményei lennének hazánkban a Trump-féle gazdasági programnak. Különös körvonalak kezdenek kirajzolódni a tengerentúlon...

Az olvasók háromnegyede bedől az álhíreknek

Hallgatjuk a híreket, de a hírek nem hallgatnak ránk. Negyvenéves megállapításom igazabb, mint valaha! Alapja még erősebb: az értelmiségi feladta a hír, a tudósítás és a vélemény oly fontos hadállásait, hatalmi eszközzé vált. A hatalom pedig gyatrább-gagyibb, mint bármikor.

Felülkerekedett a józan ész: a posta viheti az ünnepi utalványokat

Visszakozott a kormány, mégsem a kormányhivatalnokok viszik ki a tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, hanem a postások, mert óriási volt a felháborodás a kézbesítés módja miatt. De miért nem egyszeri nyugdíjkiegészítés, ami adómentes? És miért nem kötik összeghatárhoz a tízezres juttatást?

Jön a miniszterelnök-Mikulás! 30 ezer kormánymikulás, 30 ezer biztonsági krampusszal...

Ismert közhír: minden magyar nyugdíjas kap karácsonyra egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt a kormánytól, amit nem a postás fog kézbesíteni, hanem egy kormányhivatalnok egy biztonsági őr kíséretében. Tehát a tervek szerint mind a 2,8 millió nyugdíjashoz be fog csengetni (kopogni, dörömbölni, kiabálni) egy kormányhivatalnok és egy biztonsági. Számtalan kérdés fölvetődik, köztük legfontosabb: ki az a minősített klinikai eset, aki ilyet kitalál?! 

A GVH felelős állampolgárokat keres a kartellezés elleni harchoz!

A Gazdasági Versenyhivatal 70 millió forintos kampánnyal fokozta a korrupcióellenes harcot, nehéz idők jönnek a kartellezőkre. Igaz, a GVH elmúlt hatéves gyakorlata alapján a közbeszerzési piac csúcsragadozóinak nagyon nem kell félniük, hiszen a hivatal látványosan tartózkodik a nagyberuházásokon taroló oligarcha- és stróman-cégek vizsgálatától. A kampánynak ettől függetlenül van célja, csak az nehezen mérhető.

Mit sütsz "kis" Szőcs?

Az aktuális kulturális főtanácsadó (korábban kulturális államtitkár) esszében válaszolt egy hetilap időszerű ügyekre vonatkozó kérdéseire.   Kormányzati kánontól függetlenül, szokatlan őszinteséggel. A főbb essz-tételek? Klatty a cikkcímre!


Döbrögi ellen nem egy másik Döbrögit kell az ellenzéknek hadba küldenie, hanem Lúdas Matyit – Helsinki Times, üzenet a rokonainktól

A Helsinki Times írása nem nekünk szól, mégis letaglózó vádirat az egész mai Magyarország, annak teljes politikai osztálya, humán és szakértelmisége, parlamentje, médiája – minden és mindenki ellen, aki hagyta idáig fajulni a helyzetet. 

Meglátószög: a hazugság rutin és kulturális norma

A teljes politikai garnitúra közös aljassága, hogy a végletekig lenézi az embereket. 

Katasztrófatípusok * Rendkívüli események * Monitoring * Téli veszélyek - Ha elzárja a települést a hó

Nincs állami élelmiszer-tartalék, ha beüt a krach? Hová lett a készlet? Nem indokolt? Van esély van arra, hogy mégsem maradunk sokáig állami élelmiszer-tartalék nélkül? Önnél például mi a helyzet a spájzban? Ha minden borul, meddig húzná ki az otthoni készleteiből?

Kis magyar észbontó tévés kitalálósdi

Mert már nem a lényeg, hogy mindent ellopnak, hanem az, hogy az élet infrastruktúrájába ássák bele magukat... 

Ünnepi üzi Stadionlandnek

A magyar sport egyik legnagyobb szurkolójaként mondom: előbb tegyék rendbe a kórházakat, az iskolákat, a teljes egészségügyet, az utakat – írja felszólító módban az ismert tévés személyiség a minap, milliók egyetértése közepette.

Lényeglátó: az új pártokról, a Remete levele

Kedves komám! Képzeld már el, újra feltámadtak az agitátorok, mint kocsmába járó, sok szomjas torok. Oszt meg akarnak győzni, lépjek be a pártjukba, támogassam őköt, mint nyomorékot az ő mankója!

 

Az MTI kihagyta ünnepi tudósításából a részt, amikor a püspök a kormányt bírálta

Ritkán történik olyan, hogy egy ország legnagyobb ünnepén a katolikus egyház egyik vezetője ünnepi beszédében nyíltan bírálja az aktuális magyar kormányt. Amikor megesik, azt akár hírértékűnek is gondolhatnánk. Most, hogy megesett...

Önigazolás: értékek helyett (magán)érdekek – a polgári Magyarország eredetmítosza szertefoszlott

A polgári Magyarország felszámolása és a polgári Magyarország gondolatának elsorvasztása az eredetmítosz mellett megőrzendő és egyúttal (meg)vitatható gondolatokat és megőrzésre érdemes gyakorlatokat is eltüntetett. Teljesen hamis az a fideszes körök válasza – önigazolás –, hogy az értékek helyét szükségképpen fel kell váltania az érdekek követésének. Nem azért, mintha a politikának ne lehetne vagy kellene az értékek mellett az érdekekből is kiindulnia. Hogyne kellene! A mindenkori magyar kormánynak az lenne az elsődleges feladata, hogy Magyarország nemzeti érdekeit szolgálja! Ma miről van szó...?

Nyugdíjasok, vigyázat! Ez az ingyenes szűrővizsgálat pénzlehúzás!

Hiába a fogyasztói ibejelentések és a hatósági büntetések, egyes cégek ingyenes szűrővizsgálatnak álcázva továbbra is próbálják behálózni a nyugdíjasokat, akikről akár több százezer forintot is legombolhatnak a „stroke-ot előre jelző gépnek” hála. Lelketlen rámenős „ügynökök”, pénzlehúzós brigantik. A „közérzetközpont” voltaképpen álcázott pénzcsapoló. Erről mindenesetre érdemes lenne tájékoztatni az orvostársadalmat is. A fogyasztóvédelmi hatóság honlapján számos ilyen trükk olvasható.

Új nemzeti elit pénzzel való kitömés révén sosem jön létre – Sokasodjatok, de itthon!

Itt a baj: nincs 56-os terror, mégis elment már 6-700 ezer, és most készül külhonba újabb 370 ezer javarészt fiatal, tehetséges, törekvő, kreatív magyar honfitársunk! Ezt tudjuk fölmutatni, ebben erősödünk; mi a magyar jövő?! Hazánk jövőjét a demográfiai helyzete és a kivándorlás témaköre sokkal jobban befolyásolja, mint hogy hány törpepárt bokszolja egymást abban a ringben, ahonnan úgysem kerül ki győztes. Az önös érdekű, harácsoló s egyre durvább politikai métely-réteg teljes váltásra szorul! 

Katasztrofális korrupció, kulturális motyó, sikercsúcsra járatott mutyi

Miután az ún. rendszerváltoztatást is ellopta a kádári elit s a hatalomért vele szövetségre lépett ellenzék, a a „rendszerváltási kísérlet” sikertelenségbe fulladt, hazánk pedig korrupcióba, közönybe és egoizmusba süllyedt. Gazdasági teljesítményünk 38%, míg pl. Ausztriáé 329, a „hátsóudvari” spanyoloké pedig 389%! Az összes volt szoci szomszéd, a V4-ek is leköröztek. Nálunk sajátos latin-amerikai banánköztársasági, posztfeudálszocinepotista modell érvényesül.

Más délszaki gyümölcsök kedveltek a narancs helyett

Jóllehet, a magyar szőlő, a szabolcsi szilva és jonatánalma, a kunsági csengő barack, a csányi dinnye is igazi ínyencség! Amik mellett elfér a banán, a kókusz, a kiwi is. Ám a jelenben citromba harap az emberfia… A tagadott és színezett valósággal szemben a naponta tetten érhető visszásságok, visszaélések, ostobaságok, elferdültségek termései beérni látszanak: a magyar narancs lehullott a fáról, visszakerült halhatatlan barátom, Bacsó Béla A Tanú c. örökbecsű ópuszába.

Miniszter- és államtitkár-cunami – minőség, hatékonyság?

Szökőárszerűen emelkedett az elmúlt két hónapban az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok száma, bár a vezetői csapat létszáma már az év elején is rekordmagas volt. Ebben jobban teljesít – mármint nem Magyarország, hanem a kormányzat. Dunát lehetne rekeszteni a – megélhetési - bársonyszékesekkel. No, de a fő kérdés mégiscsak az lenne: minőség, hatékonyság? 

Mit ígérnek a jövő forgatókönyvei?

Az út a valóságos mellett mindig jelkép is. De most mindinkább kézzelfoghatóvá válik… Három lehetséges út áll az emberiség előtt attól függően, hogyan folytatódik a globalizáció - vélik a Crédit Suisse elemzői. A két szélsőség a business as usual, ami nem valószínű, és a teljes széthullás, ami katasztrofális hatással járna.

Nyomozás indult a budavári lakáspanama ügyében

Hogyan jutottak messze áron alul önkormányzati lakások bérleti jogához az első kerületben, a Várban a Fideszhez, vagy a fideszes polgármesterhez közel állók. – mutatta be tavaly decemberben az index hírportál. De maga a polgármester is, akinek egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze. El is intézte: exfelesége 100 ezerért egy 100 nm-es vári lakást, a "polgi" pedig egy 71 nm-es lakás bérelhet 2013 óta 81 a Táncsics utcában.

Professzorok Batthyány Köre: a hatalom vazallusokat és szerencselovagokat termel ki

Az ún. jobboldali professzorok a kormányzati eredmények elismerése mellett meglepően kemény állításokat is tesznek a kormány munkájáról. Lehetett volna keményebb s két évvel korábbi!

A politikai frissítés magyar összérdek!

A közhangulatot alakító számos ügyben hasonló álláspontok, a jelenlegi véleménykoalíció immár kiterjed a társadalom felelősen gondolkodó egészére.

Nem rímeket faragott, hanem a kultúrházban tombolt

Sok százezres kárértékű rombolással és rendőri intézkedéssel ért véget – vagy lépett új szintre - az a fél évtizedes küzdelem, amit Budakeszi önkormányzatával és művelődési házával vív H. Tamás önjelölt művész. 

Tényfeltáró polgármesteri önvallomás – ritka, mint a fehér holló

Vagy mint a hó(ember mifelénk, mert már lassan őt is elfeledhetjük. De talán még a hóember is őszintébb, mint a mai önkormányzati és egyéb kormányzati, nem-kormányzati vezetés. Erre némiképp rácáfol Gegesy Ferenc, volt IX. kerületi bürgermeister. Le a kalappal előtte!

Plázák – pistulások * Maszlagok – mámorok, álmok

Az év végi áruhajsza, bevásárlás-láz bávatag mámorában a pistulásterjesztő plázákban ténferegve-kóvályogva, mint a túlfogyasztói társadalom legális kábítószer-élvezői, aligha vagyunk igazából tudatában annak, hogy létünk eddigi – egyébiránt amúgy is fenntarthatatlan – rendszere milyen gyorsan semmivé válhat. 

A magyar mezőgazdaság minősége

Jellemzően kis családi gazdaságok bizonyítják naponta, hogy traktorral is meg lehet előzni a luxusautó-márkákat. És tették ezt a termelők úgy, hogy a felvásárlási árakkal állandóan manipulál a piac. S ha nincs agrármutyi, CETA és TTIP / = Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség, angolul: Transatlantic Trade and Investment Partnership/ háttéralku és ha kereskedők nem nyelik le a különbséget, még olcsóbban juthatunk hozzá jó minőségű hazai élelmiszerhez.

Befolyás, bili, bilincs…

A törvény előtt is akadnak egyenlőek és egyenlőbbek: van, aki rögtön eljárás alá kerül, mások megússzák (lásd elszámoltatás, Globex, Princz-ügy, BAUMAG, brókerbotrány, Quaestor stb.) A BAUMAG-ügyben több mint 18 ezer károsultat hagyott magára az állam(i igazságszolgáltatás). A vállalkozó ne csaljon adót (mert az állam nem tűri a konkurenciát!), a színész pedig a színpadon játsszon, s ne a mindennapi életben a mások pénzével! De ne szaladjunk előre, mint Rózsa Sándor…

Világstatisztikák: nem tükröznek növekedési fordulatot

Hiába számolnak a jegybanki jövőre négyszázalékos gazdasági növekedéssel, a jelenlegi helyzet alapján ez aligha fog összejönni, hiszen még a kormány optimista becslése is jóval alacsonyabb ennél. 

Enyém a Vár, tiéd a lekvár: titkos lakás(pályázat)ok, titokzatos bérlő tulajdonosok

I. kerületi módszer: a polgármesternek egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze. Hogy ki lakhat a valódi piaci ár töredékéért a Várban, az titok, a képviselőknek is csak öt évvel később derül ki, amikor meghosszabbítják a szerződéseket. Most kezdenek kibukni az Orbán-kormány indulása körül kiadott lakáspályázatok részletei. A „helikopter előtti időszak” Belváros-Lipótvárosa is megirigyelhette volna. Fügefalevél bizottság, ügyirati fekete lyuk...

Magyarország jobban teljesít – alkalmatlan vezetőkből

Hazánkban az egy főre eső alkalmatlan vezető száma kettő! Hofi hajdani igazságát némiképp módosítanánk: háromra-négyre. Konkrét példákat mindenki vígan tudna sorolni a közélettől a közigazgatáson, iparon, szolgáltatáson, iskolán át a művészeti életig…

Nem nevezhetik szélsőjobboldalinak a Jobbikot

A Kúria szerint nem tényközlés, hanem vélemény szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbik Magyarország Mozgalmat. A tanult, tehetős rétegekben mind népszerűbb nemzeti radikális politikai-társadalmi formáció négy éve perelte be a nem elfogulatlanságáról ismert ATV-t, mert leszélsőjobbozta a Jobbikot. Tévedett, rosszul ítélte meg a pártot. Ezt mondta ki a taláros testület. Egy volt fideszes, nem is jogász végzettségű tagja kivételével.

Nem neveznek el utcákat és tereket Fidel Castróról

Újabb tanúbizonyság arra, hogy nem mindennapi személyiség s nem személyi kultuszos egyéniség volt a kubai vezető, mint a világ többi vezetőjének többsége, így az ún. vezető nyugatiak és az USA.). Fidel Castro akaratának megfelelően halála után sem utcákat, sem közterületeket nem neveznek el róla, közölte november 3-án Raúl Castro államfő Santiago de Cubában bátyja gyászszertartásán. A magyar véleménysor mellékvágányra futott, főleg ha egybevetjük a két ország egészségügyét és oktatását! De górcső alá vehetjük a Horthy-rendszert és Szingapúrt is...

Jobboldali és konzervatív irányba fordulnak a magyar fiatalok

Népszerű a Jobbik - Egy aktívabb kisebbség uralja a politikai diskurzust a közösségi oldalakon.

Hol van Magyarország az európai társadalmak térképén?

E címmel tartottak az MTA kutatói tudományos konferenciát a minap a Budai Várban a rangos European Social Survey (ESS) adatbázisa alapján. A legnagyobb és legelismertebb európai társadalmi felmérés elég nyomorult képet fest hazánkról.

40 százalékos bércunami? Álom ígéretkivitelben

Napról napra újabb és újabb kormánytagok jelentik be, hogy márpedig öt éven belül simán reális, hogy 40%-kal nőnek majd a fizetések hazánkban. Ez persze nem lehetetlen, csakhogy a körülmények… Mit kell tudnunk a magyar bérekről, és mi várható a jövőben? Klatty ide!