Nevessünk, tréfálkozzunk! – legalább egyetlen napon…


Sok minden megengedhető a bolondozás, bolondság, tréfálkozás napján, és az ötletes ugratásokon nem illik megsértődni. Az ízléses, jól irányzott poénok frissítően hatnak ránk. Legalább egy napot szánjunk a tréfának, a humornak, ami az élet sója! De vajon honnan származik az áprilisi tréfálkozás szokása? Klatty ide izibe’!

„Accipe cisalia et dissue purpunctum!”

 

 

 

 

 

 

 

Egy informatikából nem túl erős embernek betettük háttérnek: „Most már kikapcsolhatja a számítógépet!” feliratot (Wordben). Hosszú percekig nem mert a géphez nyúlni, hogy most mi van.

Ja, tavaly összeállítottunk 1 kérdőívet 1 biztosítócég nevében, amelyben "egészségi állapotra" vonatkozó kérdések voltak. Az utolsó angolul: "Tudja-e, hogy ez csak kamu?" Akik nem beszélnek angolul, azok rögtön beparáztak v. felháborodtak, hogy mi a fene ez, a többiek röhögtek.

Végre itt az április, ami a szerelem és a bolondozás hónapja. Ezt az időszakot az ókori rómaiak Vénusz istenasszonynak szentelték, mert a naptárt megreformáló Julius Caesar a saját családjának ősanyját tisztelte benne. Vénusz járulékos mellékneve pedig „aprilis” volt, amely szó a latin „aperire”, ’megnyitni’ igéből ered. Mivel a szerelem istennőjéről van szó, a „megnyitás" eredetileg a szülés aktusára vonatkozott, de naptári fogalomként később úgy magyarázták, hogy a konzulok április elsején nyitották meg hivatalosan az esztendőt.

Ám hogy ebből a napból miképpen is lett a „Bolondok napja”, azt valójában nem lehet tudni. Rengetegféle találgatás van az eredetéről, ám egyik sem túl meggyőző. Talán az óitáliai Szaturnáliákból származó középkori bolondünnepre vezessük vissza? Az egyetlen szépséghiba csak az, hogy ezt az ünnepet december 28-án vagy újév napján, január elsején tartották. Eleinte április 1-jén is küldözgettek ajándékokat egymásnak, majd - tekintettel a kettős költségre - az április elseji ajándékozgatás átalakult: értékes meglepetések helyett inkább tréfákat küldtek, s végül kialakult az a szokás, hogy a hamis évkezdetet hamiskodással, bolondozással ünnepelték meg.

Talán az egyik legrégebbi tréfát Toulouse grófja, XIV. Lajos francia király fia eszelte ki. Áldozatul Gramont márkit választotta. Március 31-ének éjszakáján, mialatt a márki aludt, a gróf cinkosaival kilopatta a ruháit. Minden egyes darabot felfejtettek, majd újra összevarrtak, de szűkebbre. Reggel a márki fel akarta húzni a nadrágját, de nem fért bele. Riadtan nyúlt mellénye után, ám nem tudta begombolni. Ugyanígy járt a kabátjával is. Javában küszködött, amikor rányitotta az ajtót az egyik cinkostárs: „Az istenért, márki, mi történt önnel? Egészen meg van dagadva!” A márkiról gyöngyökben hullt a veríték, hogy miféle furcsa és borzasztó betegség üthetett ki rajta. Orvosért futtattak, az orvos pedig – aki szintén beavatott volt - megvizsgálta, receptet írt és gondterhelten távozott. Elszaladtak a recepttel a gyógyszerészhez, aki visszaküldte, hogy nem érti. Nem is érthette, mert ez volt ráírva latinul: „Accipe cisalia et dissue purpunctum”. Vagyis: ’Végy ollót, és vágd fel a mellényedet!’ Hogy a márki miképp reagált az ugratásra, azt ma már nem tudhatjuk. Az viszont örök érvényű igazság, hogy másokon nevetni könnyebb, mint magunkon – még áprilisban is.

Április elseje a bolondok napja, a tréfálkozások, jókedvű átverések napja, amikor a viccesebb kedvűek rettegésben tartják embertársaikat beugratásaikkal. Maradtak ránk feljegyzések, melyek szerint már az ókori görögök szenteltek egy napot a nevetés, a jókedv istenének. Európa szinte minden országában megtartják a vígasságok napját. Az április elsejei beugratás az ókori tavaszkezdő örömünnepekre vezethető vissza, a németektől jutott el hozzánk is. Elsősorban a városi lakosság körében gyökeresedett meg.

Persze nem nagyon szeretik, ha beugratják, de ez a nap mégsem telhet úgy el, hogy ne próbálnánk mi is másokat átverni, esetleg felvidítani. Sőt, sokunk azzal a gondolattal kel fel ezen a napon, hogy valakit biztosan megviccel, már jó előre kiterveli a maga kis tréfáit. Spanyolországban december 28-án tréfálják meg egymást. Magyarországon a legtöbb iskolában április elsején „fordított napot” tartanak. A tanárok beülnek a padokba, a diákok tanítanak. Tehát, ma mindenki legyen óvatosabb, jobban figyeljen a kollégák, család, barátok „ármánykodásaira”. Arra viszont figyeljünk, hogy mindig tudjuk, hol a határ, és egy kedves móka, ugratás, ne menjen át bántó, durva tréfába...

Áprilisi Bolondságok

Április a szerelem hónapja volt hajdan, melyet korábban Vénusz istenasszonynak szenteltek, annál is inkább, mert a naptárt reformáló Julius Ceasar a maga családjának ősanyját tisztelte ebben az istenasszonyban. Vénusz mellékneve „aprilis” volt, mely szó az „aprire”, „megnyitni” igéből ered. Vénusszal kapcsolatban eredetileg a szülési aktusra vonatkozott a „megnyitás”, ám mint naptári fogalmat, később úgy magyarázták, hogy az ezen a napon hivatalba lépett konzulok április elsején nyitották meg hivatalosan az esztendőt.

Hogy ezen napból miként is lett a bolondok napja, igazából nem lehet tudni. Mint azt Supka Géza Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek című könyvéből megtudhatjuk, sok találgatás van eredetéről, ám egyik sem meggyőző. E napnak világszerte sok elnevezése van.

Angliában „All fools Day” (minden bolondok napja), Franciaországban „poison d'Avril” (Áprilisi hal), Olaszországban hasonlóan „il pesce d'aprile”, Németországban „Narrentga” a neve. Úgy, mint nálunk, a szláv területen is egészen az újabb időkig ismeretlen volt ez a szokás. Tulajdonképpen Németországban is csupán 1631 óta ismerik.

Talán az óitáliai Saturnaliákból származott középkori bolondünnepre lehetne visszavezetni, amelyet a középkorban „festa stultorum” vagy „follorum” néven emlegettek. Az egyetlen hiba ezzel a megoldással, hogy ezt a bizonyos napot – melynek első nyomait a XII. században fedezhetjük fel – december 28-án (az Aprószentek ünnepén) vagy újév napján ülték meg. Ezenkívül sok összefüggést találhatunk a két ünnep között. A bolondünnepen ugyanis a diákgyerekek gyerekapátokat, gyerekpüspököket és gyerekpápát választottak, akik a templomokban rendszeres liturgikus szolgálatot végeztek és körmeneteket tartottak. Azonban minél szabadosabb formát öltött az ünnep, annál durvább szövegű dallamokat énekeltek hozzá.

A pápák, püspökök, a francia és a spanyol zsinatok már a XIII. század óta tilalmazták ezt a vallást gyalázó szokást, amely ezek ellenére fennmaradt, s a Sorbonne-nak 1544-ben újabb tiltó rendszabályokat kellett kibocsátania, s még a dijoni parlament is foglalkozott vele 1552-ben. Annak ellenére, hogy az újévi és április elsejei bolondnap közötti összefüggés kétes, feltűnő, hogy az utolsó franciaországi tilalmakkal körülbelül egy időben, 1538-ban jelentkezik német földön egy furcsa népszokás, amely talán átmenetet jelenthetett a két nap között. Az említett évben ugyanis az augsburgi országgyűlés április elsejére nagy valutarendezést tűzött ki, s a bennfentesek óriási spekulációkat akartak végrehajtani. S amikor aztán a valutareform mégis elmaradt, a spekulánsok ráfizettek manipulációikra, s közröhej tárgyává lettek. Ettől fogva ezt a napot német területen „az elbolondítás napjaként” emlegetik.

Szent György havának első napján nem új divat az ugratás: régen is szokás volt a gyerekeket boltba küldeni szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért. Ma pedig: van iskola, ahol a diákok tanárrá, a tanárok pedig diákká alakulnak; máshol elárasztják az utcákat a kifestett, rikító ruhába öltözött emberek.

Miközben azonban arra készülünk, hogy minél agyafúrtabb módon tréfáljuk meg ismerőseinket; vagy éppen bosszankodunk, hogy megint túljártak az eszünkön; esetleg megfogadjuk, hogy jövőre már tényleg mi fogunk csapdát állítani másoknak, gondoljunk egy pillanatra a bolondság másik, mindannyiunkat személyesen érintő fajtájára.

A főnök vagy a családfő fényképalbumában az egyik kép - mondjuk a sajátja - helyére felakasztani az észak-koreai diktátor képét

Számítógép-egér bekenése ragaccsal

Szabadságról visszatérő szobája...

Szívem, egy hatalmas csótány mászik a lámpaernyőn!

Műanyag béka, kígyó, teknőc figura elhelyezése pl. a törülközőben (fürdőszoba, mosdó, szupermarket)

A főnök vagy a családfő fényképalbumában az egyik kép - mondjuk a sajátja - helyére felakasztani az észak-koreai diktátor képét

Tömény rákszagú spray, légfrissítőnek álcázva

Nagyon gonosz ötlet: tyúkleveskocka a zuhanyrózsában

Filmekben biztos mindenki látott már olyat, hogy valaki kinyitott egy ajtót, ahonnan csak úgy dőltek kifelé a lufik. Az ajtó láttán erre számít majd az is, akit átverünk. Vajon ki meri nyitni? „Ki tömte tele az irodámat/kocsimat légömbbel?!”

A karamellbe mártott hagyma kívülről éppen olyan, mint az alma - de az első harapás sokkoló lesz...

Kirakatbábut tartani a fürdőszoba ablakához, amikor a barátnőd vagy a lakótársad éppen fürdik.

Élethű műanyag kamu-csikk a pohárba… zsupsz!

Egy vendéglőben dolgoztam, délelőtt iskolában voltam, utána felhívtam a főnökömet, hogy nem tudok menni dolgozni, mert eltört a kezem, most gipszelik. Bevette a sztorit és sajnálkozott. Mire odaértem a melóhelyre a kertben a menütáblán ki volt írva, hogy: TÖRÖTT KEZÜEKNEK TILOS A BELÉPÉS!

Tavaly minden mosdó ajtójára kiírtuk, hogy a csővezeték-rendszer szerelése miatt délig nem szabad használni a mosdókat. Hú, hát volt, aki átment a szomszéd irodaházba vécére, volt, aki kiugrott a bútorboltba. Lehet, hogy durva volt, én sem bírnám ki 4 órán keresztül, de aztán nagyon röhögött mindenki, már aki tudta, hogy poén volt. A legérdekesebb az volt, hogy az ügyvezetők, a titkárnő, a gondnokféle mind 1mástól kérdezgették, hogy miféle szerelés, és senkinek nem esett le! Az sem, hogy sehol 1 szerelő!

Tavalyelőtt küldtünk 1ikünknek 1 kamufaxot (beragasztottuk a szöveget a másik cég fejléces lapjára), visszajelzést az „általa” +rendelt dologról, amit még a nap folyamán el kell szállítani. Szoboszlóról (azért onnan, mert ott gyártják azt a dolgot, ami 1ébként 6almas, nem akármilyen teherautóra fér rá). A kolléga fel is hívta a gyártó céget, hogy miféle fax ez. Ott valszeg még ma is azon törik a fejüket, hogy miről beszélt.

1ik kollégámnak kiírtam 1 cetlire, hogy x. y. kereste ezzel és ezzel kapcsolatban, hívja vissza a +adott mobilszámon (az enyémen)...