Létünk tavaszi teljessége - szabadság: szkíta-hun őseinktől mindennapjainkig


Az élet teljességének vállalása: a szabadság. Mi a szabadság? Jó és rossz hírünk egyben: a szabadság Te magad vagy! Az, hogy miképpen éled meg a napjaidat, a pillanataidat.

Persze sokszor minden teljesen zűrzavarosnak tűnik. A bennünk zajló eseményeket sem értjük, nemhogy azt, ami körülöttünk, sőt bennünk zajlik. Ha megérted magad, megértesz mindent. A válaszok, amiket keresel, ott vannak benned. A szabadságot az adja, ha meghallod és megérted őket. Így már könnyű lesz azt tenned, amitől jól érzed magad az életedben. Mindannyian egy részei vagyunk az Egésznek. Van egy szimbólumrendszer, mely a világ minden pontján egyforma. Ha megtanulod, megismered önmagad. Három egyszerű példa, amikor a szimbólumok szólnak hozzád: ha álmodsz, ha rajzolsz, vagy a lap szélére firkálsz, ha ékszert választasz magadnak. Nap nap után jelképekkel találkozol. Háromszöget vagy kört választasz, a virág vagy a fa, a Nap vagy a Hold tetszik jobban.

Ősi szabadságunk egyik szimbóluma a szkíta fejfedő. Mint a szabadság jelképe összeköti a különböző világnézeteket és vallásokat. A szabadság-erő a szkíta szent fokos: Sagaris (szög-erős). A médek, perzsák, pártusok, kusánok, szakák, szkíták egyik fő fegyvere. Az elnevezés magyar ősgyökrendszeri elemzése: a szög és a fok összefügg. A g-k hangképzése szerint váltópár. Ezzel a módszerrel fogós és szökős szögekről beszélhetünk. Geometriai értelemben a szögeket, illetve fokokat hegyesszögekre és tompaszögekre osztjuk.
Érdekes összefüggés adódik egy másik szent fokos rendszerrel kapcsolatban. Elszökik vagy megfogható: A szakrális geometriában évezredek óta használt szabályos testekről van szó. 90-foknál nagyobb szögeket tartalmazó 3-dimenziós szabályos testeket nem tudjuk a csúcsaiknál fogva 3 ujjal megfogni és fölemelni. A 90-fokos és ennél kisebb hegyesszögű csúcsokkal bírókat viszont meg tudjuk fogni és tartani.

Minden apróság egy-egy üzenet, mely lefordításra vár. A tudatalattid tudja, mire van szükséged, a jelképekkel üzen neked. A szabadság felé vezető úton ez egy eszköz, mely kulcsot adhat neked önmagadhoz. Egyedül nagyon nehéz, néha lehetetlen kibogozni saját magunkat. A jó hír, hogy nem vagy egyedül. Előtted már nagyon sokan bejárták ezt az utat. Jung, Erikson és a többiek mind segítenek, hogy könnyebben megismerd saját magad. Így megteremtheted a saját szabadságodat.

A kibontakozás az ember természetének a sajátja. Viselkedésünk tanulás eredménye, és tanulás útján megváltoztatható. A szabadság tárt kapukkal vár, csak annyi a dolgod: engedd meg magadnak, hogy szabad legyél. Tanulj, s a változás szinte magától eljön hozzád.