Kincseskamrák – A csodák világa (Wunderkammer – World of Wonders)


Az Olasz Intézet adott helyet Francesco Invernizzi Kincseskamrák – A csodák világa (Wunderkammer World of Wonders) 90 perces filmje díszbemutatójának, melyet eredeti (angol, olasz, francia) nyelven, magyar felirattal vetítettek le. A vetítés előtt bevezetőt mondott Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A filmről:

Március 8-tól látható országszerte a művészmozikban a Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új művészeti ismeretterjesztő filmje, amely a Wunderkammer-ek történetét mutatja be a középkortól napjainkig.

A Wunderkammer („kincseskamra”, vagy ahogy a franciák nevezik: cabinet de curiosités) fogalma királyok, császárok és magas rangú arisztokrata gyűjtők köreiben alakult ki a 16. században, tulajdonképpen nem más, mind „az egész világ egyetlen szobában, amely összeköti a múltat és a jelent”. A szenvedélyes – és jómódú – gyűjtők hosszú évek, évtizedek munkájával saját otthonukban építették fel a világ minden tájáról származó egzotikus tárgyakból és értékes ritkaságokból álló kis univerzumukat.

A Kincseskamrák – A csodák világa c. látványos ismeretterjesztő film ezekbe a rendkívüli gyűjteményekbe nyújt betekintést, amelynek különleges tárgyai a legkülönbözőbb korokból és földrészekről származnak. Megismerhetjük a múltbéli gyűjteményeket a kisméretű reneszánsz-kori kamrácskáktól kezdve – melyek a 19. század során a mai kor legnagyobb múzeumainak alapjául szolgáltak – a jelenkori kincseskamrákig, amelyeknek manapság szalonok, villák vagy kastélyok adnak otthont. A hat részből álló narratíva minden epizódjában a téma szakértői – egyetemi professzorok, múzeumi kurátorok, művészettörténészek és galériatulajdonosok – kalauzolják végig a nézőt, és maguk a modern gyűjtők is elmesélik saját történeteiket, utazásaikat és természetesen bemutatják büszkeségüket: a kincsestárjukat is, amelyek az érzelmek széles skáláját képesek kiváltani a kíváncsiságtól kezdve a vágyon, félelmen és misztikumon át egészen a döbbenetig. Az izgalmas dokumentumfilmben számos mindezidáig megközelíthetetlen francia, olasz, osztrák és angol magángyűjtemény feltárul.

A filmet március 8-tól vetítik a hazai művészmozik, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A filmben megszólaló szakértők:

Alexis Kugel – Gyűjtő és műkereskedő,

Luca Cableri – Gyűjtő, galéria tulajdonos,

Jean Hubert Martin – A Pomidou Központ tiszteletbeli elnöke,

David Ghezelbash – Galéria tulajdonos és a Műkereskedők Nemzetközi Szövetségének elnöke,

Loic Malle – Gyűjtő és galéria tulajdonos,

Roberto Balzani – A Bolognai Egyetem Múzeum Hálózatának igazgatója,

Annalisa Zanni – A milánói Poldi Pezzoli Múzeum igazgatója,

Lavinia Galli – Az eddigi leglátogatottabb olasz Wunderkammer kiállítás kurátora,

Jeacques Garcia – Gyűjtő és belsőépítész, designer,

Viktor Wynd – Gyűjtő, galéria tulajdonos, a londoni Wiktor Wynd Múzeum igazgatója (Wiktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art and Natural History),

Andrea Lissoni – Senior kurátor, Tate Modern Galéria,

Anna Maria Maggiore – igazgató, MUDEC (Museo Delle Culture Milan),

Pierre Payroll – Gyűjtő, művész, belsőépítész, designer,

Bruce Boucher –  Igazgató,  Sir John Soane’s Museum.