Május a kiállítások hónapja a Kultúrkúriában


Vers és fotó hat egymásra a Költészet Napja tiszteletére a Budapest FotóFesztivál hivatalos rendezvényén, válogathatunk a hazai természetfotózás legjobb alkotásaiból "Az év természetfotósa 2017" fotókiállítás keretében, de emellett megtekinthető a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festőművészeti Szakosztálya tárlata is - de azért most is lesz színház!

2018. május 31. csütörtök 19:00

Molnár Ferenc: A testőr - A kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka

Rendező: CSEKE PÉTER

"Molnár Ferenc a színpadon színházat csinál.“ – írja Ignotus korabeli kritikájában A testőrről. Olyan ügyesen, olyan játszi könnyedséggel hiteti el a nézőkkel, hogy bizony van olyan, hogy egy feleség nem ismeri meg a férjét, csak azért, mert az álruhát hord, ahogy a darabbeli színész és színésznő hitetik el egymással, hogy lehetnek boldogok. És ha mi elhisszük, hogy lehetnek boldogok, akkor azok is lesznek! A maguk furcsa, bolondos, molnárferenci módján szeretik egymást, és ha már megcsalásra kerül a sor, akkor is gondoskodnak arról, hogy egymással csalják meg egymást... csak még előtte: legyen bonyodalom! Legyen igazi színház! * A színész:Kocsis Pál * A színésznő:Märcz Fruzsina * A kritikus:Kőszegi Ákos * A mama:Sára Bernadette * A hitelező:Aradi ImreFarkas Ádám * A páholyosnő:Kertész Kata * A szobalány:Decsi Edit * rendező:Cseke Péter * díszlettervező:Szlávik István * jelmeztervező:Szakács Györgyi * dramaturg:Németh Virág * súgó:Ba Éva * ügyelő:Berki Zoltán * rendezőasszisztens:Sirkó Anna

Jegyár: 3200 Ft

2018. április 4. szerda - 2018. május 2. szerda

Kölcsönhatások - csoportos fotókiállítás - A Budapest FotóFesztivál hivatalos rendezvénye

Vers és fotó egymásra hatása a Költészet Napja tiszteletére

A kiállítást megnyitotta Szakolczay Lajos művészeti író 2018. április 4-én 18 órakor.

"Ha belül vagy, minden úgy mozdul, mintha állna, s ami meg se moccan, kívülről úgy érzed, mintha régtől járna."

Turczi István: Hazárdnak rendületlenül (részlet)

Fotó: Mandur László

A művészeti ágak noha önálló, saját jelentőséggel és megítéléssel bírnak, mindig is szívesen sokszorozták meg egymással szövetkezve kívánt hatásukat. Ezúttal a kortárs magyar irodalom és a fotográfia egymásra gyakorolt kölcsönhatása tükröződik kiállításunkon.

Meglévő, kortárs magyar irodalmi írásokra születtek a fotók vagy épp fordítva, egy képhez íródott pár sor, gondolat.

Kiállító művészek:

Agócs József, Aknay Tibor, Baricz Katalin, Budavári Csaba, Czimbal Gyula, Csordás Gábor, Csortos Szabó Sándor, Dobóczky Zsolt, Dömötör Mihály, Dr. Kocsis István Tamás, Fekete Zoltán, Gábor Béla, Gál András, Gáti György, Gedeon Péter, Hupján Attila, Láng-Miticzky András, Mandur László, Murvai Ervin, Neumann Ildikó, Rákoskerti László, Ries Zoltán, Seres Géza, S.Faragó Gyöngyi, Szél Ágnes, Tobischka Gabriella, Tóth József, Vajda János, Varga Tamás, Vizúr János, Zsila Sándor

2018. április 9. hétfő - 2018. május 3. csütörtök

Fapofák - Sprok Antal képzőművész kiállítása

A kiállítást megnyitotta Csányi Vilmos író, etológus professzor 2018. április 6-án 18 órakor.

Közreműködnek Szirtes Edina Mókus zenész, előadóművész, valamint Lévai Viola és Dömötör Luca táncművészek.

"... Sprok Antal szabad szellem; kizárólag saját, varázslatosan bontakozó, időtlen és kimeríthetetlen mesevilágának akar utánajárni; nem fékezi, hogy éppen kik minek tartják – látja, járja az útját és ez védetté teszi.

Magával a tevékenységgel van csupán elfoglalva, akár az archaikus mesterek – jól temperált, egyenletes intenzitással és hallatlan hatékonysággal dolgozik; valósággal termel, akár egy gép, anélkül hogy ez egyedi, sajátos minőségének a rovására menne.

Mindeközben jut energiája arra is, hogy munkásságába a megfelelő mértékben integráljon különféle impulzusokat; kísérletező kedve töretlen, találékonysága figyelemre méltó.

Mivel naiv, megható törekvése, hogy mosolyt varázsoljon a megfáradt arcokra, olykor nem riad vissza némi önfeledt infantilitástól; de ez neki jól áll – az ő esetében ez inkább erénynek tekinthető, mivel itt nem az ún. „magas művészet” komor erdejében járunk, amelyet senki se ért: művészete napsütötte, nyílt terepen terjed akadálytalanul..."

Szőcs Miklós TUI Munkácsy – díjas szobrászművész, az MMA rendes tagja

Megtekinthető hétköznap 9-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2018. május 8. kedd - 2018. május 31. csütörtök

SZÍN-JÁTÉK - csoportos tárlat - Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festőművészeti Szakosztálya tárlata

A kiállítást megnyitja Novotny Tihamér művészeti író 2018. május 10-én 18 órakor.

Kiállító művészek:

Bráda Tibor, Deák Ilona, Durkó Zsolt, Illényi Tamara, Füzes Gergely, Harmati Zsófia¸ Kecskés András, Kádár János Miklós, Kőrösi Papp Zoltán, Lonovics László, Mayer Berta, Mihályfi Mária, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Németh Géza, Orosz János, Orvos András, Őry Annamária, Szegedi Csaba, Szemethy Imre, Tari Gábor, Tilles Béla, Vágó Magda, Végh András, Veress Sándor László, Zöld Anikó

A tárlaton olyan művészek alkotásai láthatók, akiknek festészetében fontos szerepet játszik a szín. A paletta rendkívül változatos. Egyesek harsány színekkel fogalmaznak, mások visszafogottabbak. Vannak, akik egy-egy szín árnyalataival fejezik ki mondanivalójukat. Mindegyik megközelítésnek van létjogosultsága. Ami összeköti e sokszínűséget, az nem más mint a kvalitás!

2018. április 6. péntek - 2018. május 10. csütörtök

Az év természetfotósa 2017 - fotókiállítás - Válogatás a hazai természetfotózás legjobb alkotásaiból

25. alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A pályázat legjobb képei láthatók a Kultúrkúria lélegzetelállító tárlatán.

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok csaknem háromezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a zsűri.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség 2017-ben is az „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri. Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az év természetfotósa” versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.

A tárlat díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.