Májusi zenebona ajánlónk a Kultúrkúriában


Komolyzene, könnyűzene, opera, rock? Májusban mindenki megtalálja a fülére valót a Kultúrkúriában!

2018. május 4. péntek 19:30

Az Auer Trió és Rumy Balázs estje

Az Auer Trió és Rumy Balázs klarinétművész koncertje

Műsor:

Johannes Brahms: f-moll szonáta

Olivier Messiaen: Kvartett az idők végezetére

Közreműködik:

Kováts Péter – hegedű

Varga István – gordonka

Fülei Balázs – zongora

Rumy Balázs – klarinét

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jegyár: 2500 Ft

2018. május 11. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Meghívott vendégek: Z. Lendvai József és Hévízi Virág ifjú hegedűművész jelöltek

Házigazda: Detvay Mária Marcella

A zeneszalonban különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

A belépés díjtalan.

2018. május 13. vasárnap 15:00

Az operairodalom gyöngyszemei

I. Bartók: A kékszakállú herceg vára

II. Carl Orff: Carmina Burana

I. A Londoni Filharmónikus Zenekar előadása

Vezényel: Solti György

Rendező: Szinetár Miklós

Szereplők: Sass Szilvia, Kováts Kolos

II. A Müncheni Bayor Rádió zenekarának előadása

Vezényel: Kurt Eichhorn

Rendező: Jean- Pierre Ponelle

Szereplők: Hermann Prey, Lucia Popp, John van Kesteren

A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart:

Dr. Langermann István

A belépés ingyenes.

2018. május 3. csütörtök 19:30

Korál koncert - Amikor vége az utolsó dalnak is…

2018 májusában nagykoncerttel ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Korál.

A 80-as, 90-es években hatalmas sikereket arató kultikus rockegyüttes.

A Korál megalapításának ötlete már 1974 nyarán felmerült, amikor a KITT-Egylet feloszlása után Koncz Zsuzsa állandó kisérőzenekart keresett.

Az első formáció jól ismert zenészekből állt:

- Brunner Győző (dob)

- Makrai Pál (szólógitár)

- Kozma András (basszusgitár)

- Balázs Ferenc (billentyűs hangszerek)

A Korál nem csak kísérőzenekarként vált ismertté, mivel 1974 októberében a 144 nóta című TV-műsorban “Ha kedvem tartja” című saját daluk is elhangzott.

1975-ben a Hazafelé című számmal felkerültek a sikerlistákra, de az alkotói együttműködés ezután megszakadt és az együttes is feloszlott.

Az 1977. augusztus 20-án rendezett Piramis - Taurus - Tűzkerék koncert sikere adta az újabb ötletet, hogy a Taurus örökségét felvállaló Balázs Ferenc önállóan alapítson zenekart és a kemény rockzene iránt feltámadó igényt, a Taurus-nosztalgiát, valamint saját, közel évtizedes zenészmúltjának hírnevét kihasználva próbáljon meg betörni az élvonalba.

Az új Korál 1978. május 1-én mutatkozott be a Budai Ifjúsági Park hétezer nézője előtt, amelynek vezetője, billentyűs játékosa, szerzője és énekese Balázs Ferenc (1949), a Neoton és a Taurus egykori muzsikusa.

Társai:

- Fischer László (gitár)

- Scholler Zsolt (basszusgitár)

- Pados István (dob)

Az egyéni Korál hangzás 1979 elejére alakult ki, amikor Balázs Fecó zeneszerzői képessége, egyénisége új, a magyar rockban egyedi "fazont" adott az együttesnek. Fecó lírai alkatából adódóan, a keményebb hangzást jól ellensúlyozzák a romantikus hangulatok. Felléptek Bulgáriában, az egykori Szovjetunióban, Jugoszláviában, Svájcban, Kubában.

1979-ben a doboknál helycsere történt, Papp Tamás került a csapatba, majd 1980-ban Dorozsmai Péter kerül a dobok mögé.

Az 1981-es táncdalfesztiválon a ”Homok a szélben” című dalukkal óriási sikert arattak.

1983-ban Scholler Zsoltot, Fekete Tibor "Samu" váltja a basszusgitárnál.

1986-ban a Korál felhagyott az aktív koncertezéssel de Fecóval több stúdiólemezt is készítettek. 1997-ben ismét összeálltak és koncertet adtak a Kisstadionban, amelyért később megkapták “Az év koncertje” eMeRTon-díjat. 2000-ben, a Kisstadionban 12 ezer ember előtt megismételték a nagy sikerű ’97-es nosztalgia-koncertet.

2006. augusztus 25-én lemezbemutató-koncertet adtak a már “kultikussá” vált Kisstadionban, ahol bemutatták, az ugyanezen a napon megjelent “Ne állj meg soha” legújabb albumukat.

Jegyár: 5000 Ft

2018. május 6. vasárnap 17:00

Hangutazás és hangfürdő - Stresszoldó kikapcsolódás Bársony Bálinttal

Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző, több éve tevékenykedik már hangterapeutaként is. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől.A hangterápia egy utazás a hangok végtelen birodalmában. Az ősi hangszerek, gongok, nepáli hangtálak, nádi hegedűk, csörgők, a sámándob hangjai, rezgései táplálják a lelket, segítenek felfedezni az emberben lévő csodát. Megtapasztalható az idő és tér korlátainak átlépése, a belső béke és bensőséges kapcsolatok létrehozása. A különböző hangszerek hangjainak varázsa a füleken keresztül beáramlik a testbe és harmonizálja a belső energiát. Ezek a rezgések megérintik a személyes energiateret, oldják a feszültséget és az érzelmi problémákat. Kutatások bizonyították, hogy minden anyagnak van saját, mással össze nem téveszthető rezgése. A hangtálakból kibocsátott hangok rezgéstartománya kölcsönhatásba lép a test sejtjeinek egészségestől eltérő rezgéseivel, és ez a kölcsönhatás harmonikus együttrezgést hoz létre. A hangok a limbikus rendszeren keresztül közvetlenül hatnak érzelmi állapotunkra. Bizonyított, hogy a hangszerekből kiáramló rezgések fájdalomcsillapító hatást gyakorolnak a fizikai és energetikai testre. A felhangok harmonikus gazdagsága rövid idő alatt módosult tudatállapotba vezet bennünket. Testi szinten csökken a feszültség, múlik a fájdalom. Öngyógyító folyamataink beindulnak, harmonizálódnak. A hangok serkentik belső erőinket, így ismét együtt rezgünk az univerzum rezgéseivel. Az emberi test 70%-ban izotóniás sóoldat (víz), ezért kiválóan alkalmas a hanghullámok fogadására, a keletkezett rezonanciák eljutnak minden sejthez.

Nagy érdeklődés esetén a foglalkozásokat 19.00 órától megismételjük!

FONTOS! Hangutazásainkra a kényelmes (játszós) öltözéket javasoljuk. Lehetőség szerint hozza magával kedvenc jógamatracát, párnáját, takaróját, hogy kényelemben élvezhesse a hetven perces hangutazást. Ne késsen! Sajnos a késve érkezőket nem tudjuk fogadni, mert megzavarnák a már beindult folyamatokat. Mobiltelefonját a foglalkozás előtt kapcsolja ki! Gyerekeknek 14 év alatt a foglalkozást nem javasoljuk.

Megértésüket köszönjük.

Jegyár: 3000 Ft

2018. május 6. vasárnap 19:00

Dalnokklub - Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: Radványi Balázs, Balog Péter, Lányi Adél.

2018. május 12. szombat 18:00

Echo II. koncert