Jó hely a Balkáni-tó, ööö, Bajkál-tó, ja nem, Balaton!


Az Orbán-Merkel sajtótájékoztató elején sikerült Merkelnek egy olyan nyelvbotlást produkálnia, amivel ugyan elszórakoztatta Orbánt is egy pár másodpercre, de azért annyira nem biztos, hogy örülnünk kéne neki.

Arról beszélt ugyanis a két ország közötti jó kapcsolatokat ecsetelve, hogy milyen jó, hogy a Balatonra ennyi német jár. ó, boldog „békeidők”, ó, kedves NDK, NDK-s Merkel mutti…! No, de azért a magyar országimázsért felelősek is eltűnődhetnének e nyelvbotláson! Milyen országismeretet sugárzunk magunkról? Ha még egy NDK-es német sincs tisztában olyan fontos, mondhatni központi tudnivalóban, mint a Balaton, alias Plattensee…

Merkel budensmuttinak (a világpolitika egyik alakítójának!) a Balaton helyett azonban sikerült kb. azt mondania, hogy Balkán-tó, mindez németül úgy nézett ki, hogy a Plattensee helyett jött a szájára az, hogy Balkansee.

Aztán persze javítani próbál, akkor majdnem Bajkál-tavat mond (ami Oroszországban van), végül csak sikerül kimondania a Balatont. Közben Orbán is elmosolyodik.

Nem akarnám azt hazudni – jegyzi meg a beszt of, hogy német nyelven doktoráltam földrajzból, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy én nem ismerek Balkanseet, és a Google is csak annyit segített, hogy különböző balkáni kistavakat (Shkodrai-tó, Preszpa-tó, Ohridi-tó) szoktak ritkán így hívni, illetve a német keresztrejtvényekben szokás ezekre Balkansee-t megadni feladványként.

Ilyenkor is eszembe jut Nagyapám, aki hányszor elsóhajtotta magát: Hej, fiam, ha tudnád, milyen IQ-val rendelkeznek az ún. nagyjaink, az úgymond nagyemberek, bizony elpityerednél…

 A világ egyre inkább gagyisodik, (le)gatyásodik szellemiekben is... Csúnya, trágár beszéd, zsebredugott kéz, szotyizás és egyéb más (panel)proli attitűdök bökik a szemünket. Nem kellene a műveltség, kulturáltság, tájékozottság, udvariasság, jó ízlés és igényesség felé terelni a népeket, köztük az állítólag példamutatásban is szetrepet játszó nagyjainkat?!