Százezer tő vibráló színű árvácskát ültet a FŐKERT


A FŐKERT idén is mintegy százezer tő árvácska és több tízezer díszkáposzta kiültetésével teszi színesebbé a Főváros kiemelt zöldterületeit.

Az egynyári növények elvirágzását, valamint a virágágyak megfelelő előkészítését követően a kétnyári virágok kiültetése szeptember végén, október elején történik. Ősszel az egynyári virágok már túljutnak a fejlődésükben azon, hogy dekoratívan mutassanak. A növények elérik teljesítőképességük végét, beöregszenek, megnyurgulnak, megdőlnek, a hűvösebb időjárás nyomán virágzásuk alábbhagy. Ekkor célszerű a lecserélésüket elvégezni. Az időben elültetett és kellő talajhőmérséklet mellett begyökeresedett árvácskák ellenben szépen elbokrosodnak, gazdagon és hosszan tartóan virágoznak. A virágágyak kiürítése és ültetése időzítése során fontos, hogy ne legyen olyan időszak, amikor nem dekoratív a virágágy, és ennek megfelelően időzíti a FŐKERT a palánták megtermesztését, melyet több tényező, például az időjárás is befolyásol.

Ezek a növények kertjeink és parkjaink legkedveltebb virágai közé tartoznak, mert tavasszal, márciustól júniusig, ősszel pedig szeptembertől a kemény fagyokig virágoznak. Az árvácskák, díszkáposzták mellett hagymás növényeket is ültet a FŐKERT a Főváros kiemelt zöldterületeire. Az őszi ültetésnél többek között a forgalmas csomópontok és a turisztikailag fontos területek is megújulnak, így többek között a Kodály Körönd, az Astoria, a Móricz Zsigmond körtér vagy a Budai Vár belső területei.

Az őszi árvácskákat, csakúgy, mint az egynyári növényeket saját termesztőtelepén állítja elő a FŐKERT Nonprofit Zrt.