Cziffra György Fesztivál


A Cziffra György Fesztivál a koncertsorozatokon túl kiemelt hangsúlyt fordít a fiatal művészek szakmai támogatására és elismerésére. Minden évben mesterkurzus rendez, bemutatkozási lehetőségeket biztosít, valamint díjakat ad át a jövő generáció legtehetségesebbeinek.

Zongora mesterkurzus

Négy nemzetközileg elismert tanár oktatja a jelentkezőket három egymást követő napon egy-egy órában (a kurzusok időtartama 50 perc). A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló mesterkurzusra való jelentkezés díjtalan.

TANÁROK:

Balázs János – Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész

Dráfi Kálmán – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője

Falvai Sándor – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Érdemes Művész

Muza Rubackyte – Litván Nemzeti díjas zongoraművész

 

A kávéházi cigányzene

Ezzel párhuzamosan cigányprímás mesterkurzus indul Sárközi Lajos vezetésével.

 

A Cziffra György Fesztivál és a Budapest Borfesztivál együttműködése a fiatal tehetségek felkarolására. A 2019-es Fesztivál ezen programja a régi idők kávéházi cigányzenéjének népszerűsítése érdekében indul útjára. Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás tart 2019 februárjában mesterkurzust, majd a Cziffra György Fesztivál egy tehetségkutatót hirdet meg, mely során a cigány zenét magas színvonalon játszó művészeket szólít meg, közülük válogat a szakmai zsűri, a legjobbakat emeli ki a februári fesztivál során. Az így megtalált tehetségek számára jövő év szeptemberéig a Cziffra Fesztivál a Budapest Borfesztivál segítségével fellépéseket szervez olyan helyeken, ahol a cigányzene leginkább otthon érzi magát: éttermekben, borvacsorákon, borkóstolókon, pincékben, az ország legnevesebb borászai kóstolótermeiben. A tehetségek bemutatására ezáltal egy olyan országos turné szerveződik, amelyet a magyar borászok is nagy örömmel fogadnak, közösen dolgozva azon, hogy ezt az értékes műfajt ismét az őt megillető helyre emeljék.

A szervezők tervei szerint a közel egy éves program záró eseményeként jövő szeptemberben, a 28. Budapest Borfesztiválon a zsűri által kiválasztott cigányzenészek, művészek egy gálakoncert keretében együtt léphetnek fel.

További információ: mesterkurzus@cziffrafesztival.hu, +36 30 709 3383,

Online jelentkezés: http://cziffrafesztival.hu/mesterkurzus-2019/

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2019. JANUÁR 18.,

 

A MESTERKURZUST 2019. FEBRUÁR 8-10. KÖZÖTT RENDEZZÜK MEG AZ ALÁBBI HELYSZÍNEN:

KROÓ GYÖRGY ZENEISKOLA (1102 Budapest, Szent László tér 34.)

 

ZONGORA REPERTOÁR MEGKÖTÉS: A klasszicista (Beethoven, Mozart, Haydn) romantikus (Frédéric Chopin, Liszt Ferenc Robert Schumann, Johannes Brahms, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Szergej Rahmanyinov, Claude Debussy művei) és a 20. századi zongorairodalom.

A mesterkurzus megvalósítását a Kőbányai Önkormányzat támogatja.