Idén 20. alkalommal adták át a II. kerület díszpolgára és posztumusz díszpolgára címet, valamint a II. Kerületért Emlékérmet június 20-án a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezett gálaesten


Évről évre javaslatot tehetnek a kerület polgárai arra, hogy kiket tüntessenek ki díszpolgári címmel és a II. Kerületért Emlékéremmel. Idén is várták a javaslatokat.

Pár sorban a díjakról.  A Budapest Főváros II. Kerület díszpolgára, posztumusz díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki életművével, kiemelkedő munkásságával a kerületben vagy országosan, illetve nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, továbbá emberi magatartása alapján köztiszteletben áll, valamint hozzájárult a kerület jó hírnevének öregbítéséhez, elismerésre méltó hagyományainak gazdagításához. A II. Kerületért Emlékérem azoknak a személyeknek, illetve személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek adományozható, akik vagy amelyek a kerület fejlesztésében a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a kerület értékeit növelő maradandó eredményt értek el.

   

2019-ben Rúzsa Magdi énekes, dalszerző lett a II. kerület díszpolgára, Weöres Sándor Kossuth- és Baumgarten-díjas költő pedig a posztumusz díszpolgára. Toldy-Schedel Emil kardiológus főorvos, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, valamint Földessy Margit Balázs Béla-díjas színművész, a Színjáték- és Drámastúdió vezetője II. Kerületért Emlékérmet vette át.

A jubileumi gálaműsorban három részből állt. A neves művészekről életművüket és személyiségüket bemutató laudációt hallhattunk, melyet egy-egy róluk  film követett, melyben tanítványok, barátok beszéltek a díjazottról, hozták őket közelebb a hallgatósághoz. A filmeket a díjátadás követte, majd a díjazottakat színvonalas előadással köszöntötték neves művészek, így Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész; Mécs Károly Kossuth-díjas színművész; az ötven éve alakult Kossuth-díjas Kaláka együttes a meglepetésvendéggel, Gryllus Dorka színművésszel; Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színművész; Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző Balázs Elemér dobossal és Orbán György bőgőssel; valamint Földessy Margit két egykori tanítványa, Döbrösi Laura és Veréb Tamás színész-énekesek, két volt „Margitos”. Rúzsa Magdolnának, a városrészben élő, Máté Péter-díjas előadóművésznek Láng Zsolt polgármester adta át a díjat, melyhez Varga Mihály pénzügyminiszter, kerületi országgyűlési képviselő is gratulált.

A jó hangulatú, érdekes és megható estet kötetlen hangulatú gálavacsora követte, melynek során alkalmunk volt a díjazottakkal szót váltani, hisz ők is jelen voltak családjukkal az ünneplők között.

Sok sikert, sok tanítványt, sok gyógyult beteget, sok versolvasót és dalszerető közönséget ‒ munkájukhoz pedig jó egészséget, segítő és szeretetteljes közösséget kívánunk!

vk