Drónfotó kiállítás és az éjszaka csodái a Kultúrkúriában


Emellett a Kerekes Band, Örkény egypercesei és díjnyertes színházi előadás is várja az érdeklődőket októberben a Kultúrkúriában.

2019. október 4. péntek 19:00

Kerekes Band koncert

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, másnéven Ethno Funk. Chemtrailezett gyimesi hegyilevegő szakértő kezekből szórva.

Tagok: Fehér Zsombor, furulya, ének Námor Csaba, koboz Csarnó Ákos, brácsa, vocal Sohajda Péter, basszusgitár, vocal Fehér Viktor, dob, vocal

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jegyár: 2500 Ft

2019. október 15. kedd - 2019. november 10. vasárnap

Légből kapott fotográfiák - Dobóczky Zsolt drónfotói

A kiállítást megnyitja Kiss Péter fotográfus 2019. október 15-én 18 órakor.

Eddig kevésbé ismert látványt tár kiállításunk a látogatónk elé. Olyan művészi módon megalkotott fotókat, melyeket fényképezőgéppel a földfelszínen még nem, a repülőről pedig már nem lehet megörökíteni. Dobóczky Zsolt tanár, villamosmérnök, fotóművész a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziumának tanára, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozatának tagja.

2019. október 18. péntek - 2019. november 10. vasárnap

Fedő és fedett... - Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész 2019. október 18-án 18 órakor.

Lazán, közel párhuzamosan futó, rivalizáló, néhol egymást keresztező, egymás alá, vagy fölé keveredő színes vonalsávok — szövedékek — kapcsolódnak egymásba és töltik ki rendezett rendetlenségben a képmezőt. A festészet egyik kérdésére keresik — válasz nélkül — a megoldást; ábrázolhatók-e objektíven a tér dimenziói a sík felületen. Néha felvetődik, hogy ez a (mozgás)tér egyáltalán létezik-e? A képsorozatot végigszemlélve, maradhatunk abban a boldog, naiv illúzióban, hogy igen, az emberi létben is a valóságos és szellemi tér szabadon rendelkezésünkre áll. (Matzon Ákos)

2019. október 17. csütörtök 19:00

Az élet értelme - "Egypercesek száz percben" - Mácsai Pál és Lukács Miklós estje

Örkény István novelláiból olvas: Mácsai Pál, cimbalmozik:

Lukács Miklós

Örkény István egyperces novellák című kötete 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az egypercesek különös tulajdonsága, hogy nem avulnak. Ennek oka nem csak a vonzó forma, az eredeti optika, a tiszta szellem és a fényes humor, hanem elsősorban az, hogy szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik.

Az előadás egyrészes, 100 perc. Jegyár: 3000 Ft

2019. október 20. vasárnap 18:00

Wass Albert: A Funtineli boszorkány

A nagy érdeklődésre való tekintettel újra a filmvásznon a Funtineli boszorkány, Poór István rendezésében

A film 180 perc, két részben. Jegyár: 1600 Ft

2019. október 24. csütörtök 19:00

Tánc, tüll, tablet - Az éjszaka csodái - A Tünet Együttes előadása

Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ?" A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű fura micsodát. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli. Az előadás ezt a nyelvezetet teremti újra a színpadon festményekkel, grafikával és animációival.

Rendező-koreográfus: Szabó Réka Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó Látvány: Mezei Ildikó, Taskovics Éva, Samu Bence Fény és tér: Szirtes Attila Kosztüm: Szűcs Edit Zeneszerző G. Szabó Hunor Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor

Jegyár: 2500 Ft Diák jegyár: 1800 Ft

2019. október 28. hétfő 19:00

A. P. Csehov: Ványa bácsi - A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház előadása

A Belaja Vezsa Nemzetközi Színház Fesztivál legjobb előadása, díjnyertese

Az ukrán rendező mozgásszínházi eszközökkel jeleníti meg a csehovi világot a modern, mai néző számára.

Szerebrjakov – nyugalmazott egyetemi tanár - IVASKOVICS VIKTOR Jelena Andrejevna – a felesége, 27 éves - ERDÉLYI TÍMEA Szonya – Szerebrjakov lánya az első házasságából - TARPAI VIKTÓRIA Vojnyickaja, Marija Vasziljevna – a professzor első feleségének anyja - BAKOS ÉVA Vojnyickij, Ivan Petrovics – a fia - SIPOS IMRE Asztrov, Mihail Lvovics – orvos - KASZÁS MIHÁLY Tyelegin, Ilja Iljics (Waffles) – elszegényedett földbirtokos- KIS DOMONKOS MÁRK Szolga - SMÁL-SZILAJ GÁBOR Marina, öreg dajka - KÚTVÖLGYI ERZSÉBET

Rendezőasszisztens: Nagy Sára Tolmács: Illényi Éva Látvány: Alla Fedoryshyna Rendező: Yaroslav Fedoryshyn

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.