Tünékeny valóság, Álmok az emberről és Rácsodálkozás - januári kiállítások a Kultúrkúriában


És januárban is lesz stresszoldó Hangutazáés Hangfürdő.

2020. január 11. szombat - 2020. február 09. vasárnap

Tünékeny valóság - csoportos fotókiállítás - a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület Fotóművészeti Tagozatának csoportos kiállítása

A jelen pillanata, amelyet oly gyakran és megszállottsággal keresnek az alkotók, gyakorta tovaszáll, elillan, eltűnik az idő kérlelhetetlen haladásában. Tünékennyé válik. Így, ami a je-lenben valóságosnak tűnt, később már csak illúzióként vagy emlékként lelhető fel a képze-letünkben. Ezek azok a pillanatok, amelyek lenyomatait érzések vagy tapasztalások által tudjuk azonosítani: emlékszünk, látunk, tapasztalunk, s hogy ezeket megőrizzük, elménk és szívünk elraktároz mindent a számunkra, érzéseket, hangokat, illatokat. A kiállítással kí-sérletet teszünk arra, hogy ezeket a tünékeny pillanatokat kiszabadítsuk az idő járomából, és újraéljük, újraalkossuk azokat.

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK: A Fehér Vera, Baricz Kati, Berényi Gyula, Budavari Csaba, Cserkuti György, Dozvald János, Dömötör Mihály, Fekete István, Frankl Aliona, Fuchs Lehel, Gábor Béla, Gál András, Gáti György, Gedeon Péter, Herbst Rudolf, Hupján Attila, Kanyó Ferenc, Kerekes Zsuzsa, Láng-Miticzky András, Mándi Emese, Mandur László, Nagy István, Pfliegel Bálint, S. Faragó Gyöngyi, Seres Géza, Simon Csilla, Szél Ágnes, Tóth József, Tulok András, Vajda János, Varga Tamás, Vizúr János, Zsila Sándor

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2020. január 13. hétfő - 2020. február 9. vasárnap

Álmok az emberről - Ősz Ilona festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Kirsten Geelan, Dánia nagykövete és Feledy Balázs művészeti író 2020. január 14-én 18 órakor. Közreműködik Vázsonyi János szaxofonművész.

Ősz Ilona az Iparművészeti Főiskolán végzett 1968-ban. Mestere: Eigel István. A festőnő rövid hazai karrierjét elhagyva 1976-ban Dániába költözött és ott lett ismert képzőművész. A festészet és a grafika mellett díszlet- és jelmeztervezéssel, könyvillusztrációk készítésével foglalkozott. Európában több nagyvárosban volt kiállítása. 2015-ben költözött végleg haza. A Kultúrkúriában kerül sor a hosszú idő elteltével az első hazai önálló, újbóli bemutatkozó tárlatára.

2020. január 26. vasárnap 18:00

Hangutazás és hangfürdő - 14 éves kortól Stresszoldó kikapcsolódás Bársony Bálinttal

Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől. A hangterápia utazás a hangok végtelen birodalmában. A foglalkozásokat vasárnapi napokon 18.00-19.10 között tartjuk.

Jegyár 3 500 Ft/fő/alkalom

2020. január 27. hétfő - 2020. február 11. kedd

Rácsodálkozás - Kádár Katalin fotókiállítása

A kiállítást megnyitja Tóth József Füles fotográfus 2019. január 27-án 18 órától.

"A pillanat, ami megfog, még ha esetleg a leghétköznapibb dologról is van szó, de a világítás miatt, a hangulat miatt, a képkivágás által többlet-jelentést hordoz, önálló képpé válik.

Grafikáimnál, festményeimnél mindig előre elgondolt koncepció mentén épülnek a sorozatok. Itt erről szó nincs, spontán módon születnek a képek; tényleg csak akkor, ha valamire rácsodálkozom. Ha valami miatt megfog a látvány.

Festményt, vagy grafikát hozni létre az exponálással, képkivágással – ez az, ami ebben foglalkoztat. „Tisztítottam a ceranlapot” - tiszta grafika! „Mostam” - mint egy absztrakt festmény! A növények áttűnése a ponyvákon, vagy az üvegtéglán számomra finom, lírai elvonatkoztatás."