Húsz éves a Budapest Táncfesztivál – Ünnepeljen 14 napon át a táncvilág sztárjaival, bemutatókkal és izgalmas produkciókkal


Huszadik alkalommal rendezik meg a korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában. A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

A fesztiválprogram részeként három nagy együttes bemutatóját láthatják: A Csipkerózsikát a Pécsi Balett előadásában, a GG Tánc Eger legújabb darabját, a Bolerót, valamint három egyfelvonásos táncműt egy este alatt a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

A fesztivál egyik kuriózuma a jubileumi évfordulóját ünneplő Duda Éva Társulat MIRROR című produkciója lesz, ahol az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Egy felújításra is sor kerül, a Feledi János – Feledi Project a korábban már bemutatott Rekviemet állítja újra színpadra a Nemzeti Táncszínházban.

 

Idei sztárvendégünk az albán származású francia táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj együttese legújabb, a milánói La Scala Balett számára készített Winterreise című munkája lesz, amely egyszerre Schubert egyik legszebb alkotása és Angelin Preljocaj egy 12 táncos számára írt sötét és melankolikus tánca.

Majd Wayne McGregor, az avantgárd művész, egy anatómiával dacoló koreográfiája, a FAR érkezik a Nemzeti Táncszínház színpadára. A brit táncvilág ragyogó csillaga átalakítja testünk látványát ezzel a zsigeri, matematikai és érzéki művel, amelyet 10 virtuóz táncos végez.

A Táncfesztivál zárásaként pedig a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait láthatják olyan neves koreográfusok munkáiban, mint George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg.

 

Fiatal tehetségekből sem lesz hiány, az Imre Zoltán Program keretében négy ifjú alkotóművész mutatkozik be a fesztivál keretében. Maday Tímea-LUNA, Mádi László-VERSO és Finta Gábor-HEPA, Újvári Milán-SHOW című produkcióit láthatják az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében.

 

További sajtóinformációk, interjúegyeztetés:

 

Hóbor Helga +36-30-815-3577 hobor.helga@tancszinhaz.hu

 

Budapest Táncfesztivál 2020

 

 

 

Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Nemzeti Táncszínház Kisterem

Müpa Fesztivál Színház

febr.. 27.

 

 

19.00 Winterreise Ballet Preljocaj

febr.. 28.

 

 

19.00 Winterreise Ballet Preljocaj

febr.. 29.

19.00  FAR Company Wayne McGregor

 

 

márc.. 1.

19.00  FAR Company Wayne McGregor

 

 

márc.. 2.

 

19.00  Luna | Verso Maday Tímea / Mádi László Double bill IZP BEMUTATÓ

 

márc.. 3.

19.00 Vágy Szeged Kortárs Balett BUDAPESTI BEMUTATÓ

 

 

márc.. 4.

19.00 Rekviem Feledi János – Feledi Project

 

 

márc.. 5.

19.00 Bolero GG Tánc Eger BUDAPESTI BEMUTATÓ

 

 

márc.. 6.

 

 

 

márc.. 7.

11.00/15.00 Csipkerózsika Pécsi Balett BUDAPESTI BEMUTATÓ

19.00 Hepa (16) | SHOW Finta Gábor | Újvári Milán Double bill IZP BEMUTATÓ

 

márc.. 8.

 

 

 

márc.. 9.

19.00 MIRROR 10 éves Duda Éva Társulat BEMUTATÓ

 

 

márc.. 10.

 

 

 

márc.. 11.

19.00 Stars of New York City Ballet Soloists and Principals of the New York City Ballet