Programkavalkáddal nyitja a Kultúrkúria az őszt


Zorán minden évben országjáró körútra indul, a Kultúrkúriában is mindig nagy népszerűségnek öevend.

JELES NAPOK

2020. szeptember 21. hétfő 19:00 Magyar Dráma Napja - Beszélnek bennem

Születésnapi beszélgetés Pozsgai Zsolttal

Beszélgetőpartner: Gundel Takács Gábor

Hatvanadik életévét tölti be 2020. szeptember 20-án Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas magyar drámaíró, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró. Kettős az ünnep, hiszen egy nappal később, szeptember 21-én ünnepeljük a Magyar Dráma Napját.

A most 60 éves filmrendező rendkívül termékeny pályafutást tudhat maga mögött. Több színháznak volt művészeti vezetője. Irodalmi és kulturális kiadványok közreműködője. Szindarabjainak, filmjeinek, rendezéseinek és nem utolsósorban díjainak, kitüntetéseinek sora első olvasásra befogadhatatlan. Sokan talán azt sem tudják, hány és hány fesztiváldíj, kitüntetés hozott számára és Magyarország számára külföldön is elismerést.

Ezt a hiányosságunkat pótolandó most megjelent kötetének apropóján köszöntjük őt a Klebelsberg Kultúrkúriában a Magyar Dráma Napján. Az ünnepelttel Gundel Takács Gábor beszélget.

A vetítéssel egybekötött beszélgetés után Pozsgai Zsolt „Beszélnek bennem” című kötetét dedikálja, amely ez alkalommal kedvezményesen megvásárolható.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

SZÍNHÁZ

2020. október 05. hétfő 20:00

Tony - monodráma Batthyánné Zichy Antónia életéről

Horváth Lili előadása

Anya, feleség és politikus

Az első magyar miniszterelnök feleségének, Zichy Antóniának jelentős szerepe volt abban, hogy férje a reformkor meghatározó alakjává vált. Antónia – vagy ahogy társaságban nevezték: Tony – népszerű volt a politizáló főnemesek világában, ő ösztönözte férje közéleti szerepvállalását is. A pozsonyi országgyűlés után megalakult Ellenzéki Párt 10 pontos tervezetben megfogalmazta, hogy fontos a nők bevonása a nemzeti megújulásba, és ezt a gyakorlatban is próbálták megvalósítani – ebben a két Zichy grófnőnek, Antóniának és testvérének, Karolinának nagy szerepe volt.

Klebelsberg Kamaraszínház

Jegyár: 1200 Ft

Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg.

2020. október 21. szerda 19:00

Goldoni: Fogadósnő (Mirandolina)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása Színházbérletes előadás

„Ebben a fogadóban minden férfi annak a nőnek a szoknyájára vadászik, aki a nadrágot hordja. Hisz az elérhetetlen, megfoghatatlan, megszerezhetetlen mindig a legizgalmasabb.

Mirandolina, a fogadósnő pont ilyen. Pikírt, nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. Azaz majdnem mindet. Hiszen a megállíthatatlan ágyúgolyó egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal. S hogy mi lesz ebből a paradoxonból? Természetesen vígjáték. Goldoni módra. Hiszen egy szoknya meg egy nadrág az pont két dudás egy csárdában.

Háború ez – az idők kezdetével megegyező – férfi és nő között azért a bizonyos nadrágért, konok bizonygatása annak, érhet-e többet egyik, avagy a másik nem. De hiába a sziszifuszi csatározás, végül úgyis a szív diktál.” Mészáros Tibor

Rippafratta lovag – Dévai Zoltán A lovag szolgája – Papp Arnold Forlipopoli, őrgróf – Nešić Máté Albafiorita, gróf – Virág György Mirandolina, fogadósnő – Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas) Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron Ortensia, színésznő – Verebes Judit Ének-mentor: Koncz Éva Jelmez: Janovics Erika Díszlet: Mészáros Tibor Rendező: Mészáros Tibor

Az előadás hossza 110 perc. 14 éven felülieknek ajánlott!

Jegyár: 3300 Ft

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

2020. október 28. szerda 19:00 Grecsó Krisztián - Bíró Bence: Megyek utánad

Szerelmi leltár

A FÜGE, a MASZK Egyesület és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében

Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, mint a szerelmei történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolunk, miközben Daru történetével ismerkedünk.

Grecsó Krisztián 2014-es nagysikerű regényének főhőse leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. Grecsó nem azt írja meg, ami Daruval történt, hanem azt, ahogy Daru visszaemlékszik arra, ami és ahogyan történt. Az emlékezés pedig nem csak keserédes nosztalgiázás, hanem a homályos múlt és vágyott jövő bizonytalan kimenetelű küzdelme. Daru kapcsolatai nevelődési, átalakulási szituációkat idéznek elő, miközben feltárul lelkivilága, belső konfliktusai. Amikor pedig kész a leltár, lehet továbblépni. Vagy mégsem? Sokszor igaz a mondat: „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam.”

Grecsó Krisztián regényét színpadra írta: Bíró Bence

Szereplők: Mészáros Béla Kurta Niké Baki Dániel

Látvány: Ottlik Jikka Asszisztens: Vincze Petra Rendező: Dékány Barnabás

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Színházművészet Kollégiuma Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül bemutatásra.

Bérletszünetes előadás, 16 éven felülieknek Az előadás hossza kb. 100 perc

Jegyár: 3000 Ft

ZENE

KOMOLYZENE

2020. október 03. szombat 19:00

Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya- Savaria Barokk Zenekar

Oratórium korhű hangszerekkel

Szent István: Jekl László Gizella: Jónás Krisztina Asztrik főpap: Szigetvári Dániel Erasto alattvaló: Najbauer Lóránt Vezényel: Németh Pál

81 perc

Jegyár: 2000 Ft

2020. október 04. vasárnap 15:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Donizetti: Don Pasquale (filmvetítés)

A Milanói Scala előadása Vezényel: Riccardo Muti Szereplők: Ferruccio Furlanetto, Nuccia Focile, Lucio Gallo, Gregory Kunde

A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István.

A belépés ingyenes.

2020. október 07. szerda 19:00 Grazioso zeneszalon

Meghívott vendég: Falvay Attila Házigazda: Detvay Mária Marcella

Falvay Attila a Nemzeti Filharmonikusok koncert mestere, a Kodály Vonósnégyes primáriusa

Műsor: Beethoven: A-dúr vonósnégyes op. 18 No. 5 Beethoven: e-moll vonósnégyes op. 59 No. 2 „Razumovszkij”

Közreműködik a Kodály Vonósnégyes: Falvay Attila, Bangó Ferenc, Tuska Zoltán, Éder György

A zeneszalonban különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

A belépés díjtalan.

2020. október 09. péntek 10:00 Muzsikus Klébzelet

Eckhardt Gábor zongoraművész lebilincselő, szórakoztató előadása a zene birodalmában, sok hangzó illusztrációval kisiskolásoknak.

Jegyár: 600 Ft

2020. október 18. vasárnap 15:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Mozart: A varázsfuvola (filmvetítés)

A New Yorki Metropolitan Operaház előadása Vezényel: James Levine

Szereplők: Kathleen Battle, Luciana Serra, Francisco Araiza, Heinz Zednik, Andrea Schmidt Rendezte: David Hockney

A belépés ingyenes.

2020. október 4. vasárnap 19:00

„Ének, hajolj ki ajkamon”

Bánkövi Gyula és Hollós Máté szerzői estje

Közreműködnek: Denk Viktória (ének), Somogyi Péter (hegedű), Klenyán Csaba (klarinét), Virág Emese (zongora)

Bánkövi Gyula: A mennybe-vitt lány (ének, klarinét, hegedű, elektroakusztika) Hollós Máté: Cara luma phírav (zongora, klarinét, elektroakusztika) Bánkövi Gyula: Corale (zongora) Hollós Máté: John Anderson, my Jo (ének, zongora) Bánkövi Gyula: Kic-kac-fakukac – ősbemutató (ének, zongora, klarinét, a zeneszerző saját versére – Hommage a Weöres Sándor) Hollós Máté: A nemlét küszöbén (hegedű, klarinét) Bánkövi Gyula: Álom és valóság (hegedű, zongora) Hollós Máté: Clarinetristesse (klarinét) Bánkövi Gyula: Akkumulátor-saláta (klarinét, elektroakusztika)

Hollós Máté: Epidauroszi tücskök, szóljatok! (ének, elektroakusztika) Bánkövi Gyula: Hydrophonie (elektroakusztika, vetítéssel)

Moderátor: a két zeneszerző

Jegyár: 1500 Ft

KÖNNYŰZENE

2020. október 04. vasárnap 19:00

Dalnokklub

Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda Radványi Balázs, Balog Péter

Vendég: Szarvas József színművész.

Szarvas József színművész, a Nemzeti Színház tagja, a viszáki Kaszás Attila Pajta Színház és Galéria tulajdonosa, Kárpát - medence őshonos gyümölcs hagyatékát mentő Tündérkert mozgalom elindítója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Jegyár: 900 Ft

2020. október 10. szombat 18:00

Echo zenés táncos est

Táncos - zenés mulatság!

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a '60-as, '70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás - szólógitár, ének

Sárközi Zsuzsa – ének Pámer Balázs - ének, ritmusgitár

Békefi Ferenc - billentyű, ének

Beöthy Árpád - dob

Szilvássy Zsolt - basszusgitár, ének

Jegyár: 1500 Ft

2020. október 20. kedd 19:00

Zorán turné 2020

A legendás Nagy Generáció tagjai közül Zorán az egyetlen, aki minden évben országjáró körútra indul, a turnézás mint létforma továbbra is vonzza.

A vidéki, kisebb művelődési házakban ugyanolyan őszinte odaadással énekel, mint a legrangosabb fővárosi rendezvényhelyszíneken. Töretlen népszerűségének más oka is van: bő három évtizedes szólókarrierjének legfőbb vonása az állandóság, ma is ugyanazt az intellektuális könnyűzenei irányt képviseli, mint pályája kezdetén. Soha nem a pillanatnyi sikerre, hanem a minőségre törekedett. Haknit nem vállal, zenésztársai megbecsült, tehetséges muzsikusok. Dalait érdemes újra meg újra meghallgatni, s a versek gondolatai örök érvényűek.

Az április 14-i koncert pótlása, a megváltott belépők erre az időpontra érvényesek!

Jegyár: 4500 Ft

2020. október 24. szombat 18:00

Echo zenés táncos est

Táncos - zenés mulatság!

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a '60-as, '70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás - szólógitár, ének

Sárközi Zsuzsa - ének

Pámer Balázs - ének, ritmusgitár

Békefi Ferenc - billentyű, ének

Beöthy Árpád - dob

Szilvássy Zsolt - basszusgitár, ének

Jegyár: 1500 Ft

KIÁLLÍTÁS

KÚRIA TÁRLAT

2020. szeptember 18. péntek - 2020. október 09. péntek

Formajáték - Hideg Orsolya öltözéktervező iparművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Feledy Balázs művészeti író 2020. szeptember 18-án 18 órakor.

Közreműködik Medgyesi Zsolt zongoraművész.

A természeti formákból, valamint a kulturális örökség mintakincseiből egyaránt inspirálódó alkotóművész. Öltözékei formagazdagok, sokféle alapanyagot használ ruháin és képein.

"... A mai felfogást követi formában, szabásban, de őriz valamit a múltból, a hagyományból és motívumvilágában finoman érzékeljük, hogy például nem párizsi, de lehet, hogy nem is budapesti, de finoman magyar karakterű ruhát látunk munkáiként. Ezt úgy éri el, hogy a magyar népművészet széles díszítő- és minta-kincséből, a tradícióból, a folklórból motívumokat vesz át és ezekből, jellemzően mai szabás keretében, új díszítő funkciókat hoz létre. Hitvallása és tervezői, művészi gyakorlata is ez: a mai igényeket, a mai tudást alkalmazva hozni létre öltözéket, merítve a gyökerekből. Erre predesztinálja hajlama, érzelmei, származása, s így ötvöződik tervezői karakterében a mai és az ősi. Ahogy e sorok írója látja, mintha három fundamentuma volna tervezői habitusának: az első természetesen a szépség törvényei szerinti alakítás, a második: megfelelni a hasznosság, a gyakorlatiasság kívánalmainak, s mindehhez – harmadikként – szervesíteni a hagyományok szellemét. Ami döntő, hogy ennek a három összetevőnek milyenek a belső arányai. Ha bármelyik a szükségesnél nagyobb arányban érzékelhető, felborul a harmónia. Így viszont ruhái, ruhakabátjai jelképi erővel is bírnak..."

Feledy Balázs művészeti író

A kiállítás díjtalanul megtekinthető október 9-ig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2020. szeptember 24. csütörtök - 2020. október 18. vasárnap

Korlátok között szabadon - csoportos festészeti tárlat

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége csoportos festészeti tárlata

A kiállítást megnyitja Pataki Gábor 2020. szeptember 23-án 18 órakor.

Kiállító festőművészek:

Bács Emese, Barabás Márton, Bikácsi Daniela, Dréher János, Fischer Balázs, Gábor István, Gáll Ádám, Hajdú László, Kádár Katalin, Kéri Mihály, Kovács Johanna, Krajcsovics Éva, M. Novák András, Mayer Berta, Nádor Tibor, Pataki Tibor, Serényi H. Zsigmond, Sinkó István, Sóváradi Valéria, Székelyi Kati, Takács Klára, Tölg- Molnár Zoltán, Végh András, Wrobel Péter, Zöld Anikó

A pandémiával, egy eddig soha nem tapasztalt különleges élethelyzetbe kerültünk. Mindannyiunk első reakciója valószínűleg a döbbenet, a csodálkozás, és az értetlenség volt; hogyan leszünk ezentúl a kapcsolatainkkal, a megszokott rutinjainkkal, a kötelezettségeinkkel és nem utoljára, a kedvteléseinkkel. Mindezek mellett, azt gondolom talán többen is megtapasztalhattunk egy furcsa, elsőre szinte megmagyarázhatatlan szabadságérzetet; mert ez az időszak, most valahogy mindenben más volt. Azt gondolom, amikor egy művész ilyen helyzetbe kényszerül, és ha ez nem hallgattatja el teljesen, akkor valamilyen módon megpróbálja a hasznára fordítani. Mert megtapasztalja, hogy a bezártság egy különleges szabadságot ad a számára; eldöntheti, mennyire engedhet a hétköznapoknak. Kijárási korlátozás nélkül is átélhetjük ezt az állapotot, de egészen más, amikor szinte csak ez az egyetlen jó lehetőségünk; nézzük meg, mutassuk meg egy kiállítással, mi történt velünk, bennünk, mennyiben változtunk, ha változtunk.

Megtekinthető október 18-ig díjtalanul naponta 10-18 óráig.

2020. október 06. kedd - 2020. november 07. szombat

Sztárfotók a XX. századból - Tóth József Füles fotókiállítása

Tóth József 1940-ben született, és az egyik legváltozatosabb életművet maga mögött tudó magyar fotóművész. 1962-től 70-ig az MTI illusztrációs rovatánál reklámfényképészként dolgozott. 1972-től szabadfoglalkozású fotóművész, több hetilap címlaptervezője. Sok naptár, és sok emlékezetes óriásplakát fűződik a nevéhez, Magyarország legismertebb reklámfotósa volt egy időben. Több évtizedig készítette a különböző magazinok számára művészek, közéleti szereplők portréit. E kiállításon ezekből a felvételekből láthatnak látogatóink válogatást.

Díjtalanul megtekinthető november 8-ig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2020. október 12. hétfő - 2020. november 08. vasárnap

"Van bőr a képemen"- Majdnem életmű - Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Dvorszky Hedvig művészettörténész 2020. október 15-én 18 órakor.

„Ehhez az anyaghoz csak mélységes tisztelettel és alázattal nyúlok. Szinte még érzem, az állat auráját, - hiszen az életét adta azért, hogy én a külső burkából egy hozzá méltó tárgyat készíthessek."

Molnár Imre számára az anyagnak a materiális valóságon túl áttételes értelme van, megtestesül benne ember és természet egykori ősi egysége, benne rejtőzik az egykori élőlény életereje. Molnár bőrmunkáiban az isteni teremtőerő, a természet ereje és a tevékeny alkotó ember munkája egyesül.

Művészete alapvetően organikus, természetközeli – ami abban is kifejeződik, hogy a bőrön kívül is csak természetes anyagokat használ. A sokféle bőr mellett (marha-, borjú-, kecske-, juhbőr sőt strucc, rája és hüllők

bőrét is feldolgozta már) dolgozik papírral, papirusszal, fémmel, fával, csonttal, szőrrel, sőt alkalmasint kővel, kagylóval is. Igen fontos számárra a pergamen.

Sokféle tárgyat, tárgytípust alkot: nemcsak használati tárgyakat, hanem önálló plasztikákat, képzőművészeti jellegű, falra tehető alkotásokat, dísztárgyakat is. A használati tárgyakat illetően széles a repertoár, amely a hagyományos könyvkötésektől a viselet-kiegészítőkig terjed.

Alkotásai a nemes veretű, igényes népművészet és az iparművészet szinte minden területét átfogják.

Egyszerre korszerű és archaikus, áthágja a tradíciót és mégis mindenestül a hagyományokban gyökerezik.

Harmónia, anyag és szellem egysége észrevétlenül, magától értetődően, természetesen jelenik meg Molnár Imre alkotásaiban: nyugalmat és végtelen békességet sugallnak alkotásai, bármilyen műfajban alkosson is. Művei időtállóak. Saját útját járja, s oly egyediek művei, hogy keze nyomát rögtön felismerjük.

Molnár Imre felfogásának gyökereit, szellemiségét és a világgal való kapcsolatát, anyagszerű gondolkodását, egyúttal bőrközpontúságát mélyen kifejezi Vallomása, amely tömör megfogalmazása művészi hitvallásának:

„Bőr / állat bőre, íj, nyíl, / áldozat. / Kavics, csont, / feldarabolás. / Dob, bőrtárgy, homok, / ajmak, kajak, bocskor, / szertartás. / Szent tárgyak, bőr, ikon, karcolt bőr, nyereg, öreg bőr, / aranyozott bőr, bőrszíj, / kutyaszíj, életre szóló szíj, / ostor, titok, kincs, kazetta, / ereklyetartó, / pergamen, mások bőre, / saját bőre, bőrláda, / láda egy életre."

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

FOLYOSÓI TÁRLAT

2020. szeptember 08. kedd - 2020. október 04. vasárnap

"Jóhír" - Kállai Nagy Kriszta grafikusművész meseillusztrációi

Az Ars Sacra rendezvénysorozat eseménye

A tárlat képeit tartalmazó Jézus barátai könyvet bemutatja és a képekről mesél Döbrentey Ildikó írónő 2020. október 2-án 17 órakor. Tárlatvezetés és dedikálás az alkotóval 2020. október 3-án 16.30-kor.

Számos mesekönyvből, meserovatból, naptárakról ismerhetjük a grafikusművész jellegzetes, bensőséges, derűvel átitatott, színes képi világát.

Tárlatunkon legújabb, Jézus barátai című könyvének képeivel és az utóbbi években született grafikáival örvendezteti meg látogatóinkat.

„ Amikor könyvet illusztrálok, nagyon figyelek, hogy a rajzok kövessék a szöveg stílusát. Az ember akkor tud igazán jót csinálni, ha olyan, mint a kút: a víz sok-sok rétegen át lemegy a mélybe, és onnan jön föl újra. Nagyon izgat a kompozíció kérdése is – hogyan lehet feszültséget belevinni egy-egy rajzba, hogy izgalmas legyen.

Ahhoz, hogy gyerekeknek alkossak, nem kell gyereknek lenni, inkább az alapvető kíváncsiságot, nyitottságot kell megőriznem. A rácsodálkozás képességét, ami a gyerekeknek még megvan.”

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-19 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

TUDÁSTÁR

2020. október 06. kedd 18:00

Genius loci – Michelangelo Rómában

Ludmann Mihály művészettörténész előadás-sorozata

Jegyár: 900 Ft

2020. október 11. vasárnap 17:00

Új időpontban - Portré+ Kondor Katalin vendége: Takler Ferenc

Az április 19-i elmaradt előadás pótlása, a megváltott belépők erre az időpontra érvényesek!

Takler Ferenc szekszárdi borász lesz a vendégünk. A magyar borászat fellendüléséről, a gazdaság tovább fejlesztési lehetőségeiről és szükségességéről, a borászok családi kötődéseiről, a kulturált borfogyasztásról, a család szerepéről és sok-sok szakmai "titokról" beszélgetünk.

Lesz könyvsorsolás is - már két könyv megjelent Taklerről - és a szokásos vendéglátás!

Jegyár: 600 Ft

2020. október 12. hétfő 18:00

Varázslatos Pesthidegkút – könyvbemutató

Pesthidegkútról készült fotóalbum bemutatása

A Budapest II. kerületéhez tartozó Pesthidegkútról első alkalommal készült nagyméretű fotóalbum. A városrész helytörténetét Toperczer Oszkár: Pesthidegkút. Helytörténeti barangolások c. műve foglalja össze – 1945-ig – mely kötet 1994-ben jelent meg, s ma már szinte lehetetlen hozzájutni.

Albumunk fényképek és rövid, lényegre törő szövegek segítségével ismerteti Pesthidegkút és részeinek (Gercse, Ófalu, Máriaremete, Széphalom, Remetekertváros, Hársakalja) fontosabb emlékeit, épületeit, művészeti alkotásait. A kötetben látható 128 színes fotó csaknem mindegyike 2020 tavaszán készült.

Az album szerzői: Czaga Viktória és Legeza László.

A szerzőkkel Mohai Gábor beszélget, közreműködik a Pesthidegkúti Német Dalkör

A belépés díjtalan.

2020. október 20. kedd 18:00

Genius loci – A római manierizmus építészete és képzőművészete

Ludmann Mihály művészettörténész előadás-sorozata

Jegyár: 900 Ft

CIVIL

2020. szeptember 30. szerda - 2020. október 11. vasárnap

Kortalanul kreatív

60 év feletti amatőr alkotók tárlata

A kiállítás védnöke: Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere

Idén már ötödik alkalommal hirdette meg a II. kerületi Idősügyi Tanács a 60 év feletti, II. kerületi amatőr művészek számára a képző-ipar-és néművészeti pályázatát. A kiállításon azok az alkotók mutatkozhatnak be, akik a nagyközönségnek is szívesen megmutatják műveiket.

A megnyitón fellépnek: Neumark Zoltán zongoraművész és Hekler Melinda zenés színművész

A kiállítást a II. kerületi Idősügyi Tanács rendezi a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Megtekinthető: 2020. szeptember 30 – október 10-ig 10 és 18 óra között.

A belépés díjtalan.

2020. október 09. péntek 18:00

Mit kell tudnunk a Paks II Atomerőműről és hogyan áll az építése?

Az előadás a Klebelsberg Kultúrkör programja

Dr. Mészáros György okleveles vegyész (ELTE). 1980-ban doktorált, 1989-ben a tudományok kandidátusa (Ph.D.), 2009-ban habilitált. A Semmelweis Egyetem (SE) oktatója (1976-), az SE Elméleti Orvostudományi Központjának (EOK) 2008-2015 az alapító igazgatója, elnöke, majd főigazgatója. 2011-2013 a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke volt. Az elmúlt huszonöt évben számos magyar és külföldi tulajdonú nagyvállalat vezető tisztségviselője volt. Az ÁPV Rt. Felügyelő Bizottságának tagja, majd Igazgatóságának tagja (1998-2002), 1999-től 2002-ig a Magyar Villamos Művek Rt. Felügyelő Bizottságának tagjaként, a Paksi Atomerőmű Rt. Igazgatóságának az elnökeként (2000-2002) dolgozott. Jelenleg a Paks II. Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának az elnöke.

A környezetvédelem és az energetika területén az adatok értelmezésével és a belőlük levonható következtetésekkel igencsak óvatosan, megfontoltan kell bánni. Nem a vágyálmokra, nem a két láb rossz, négy láb jó orwelli bugyuta egyszerűsítésre, hanem a logikára és főleg a tényekre szabad hallgatni... Mert az energetika kérdéskör igencsak komplex, szakértelmet igényel, a nem megfelelő adatok használatánál könnyű tévedni, manipulálódni, becsapódni.

Az előadás hiteles adatokkal, racionális és szakmai érvekre támaszkodva igyekszik válaszokat adni a legtöbb emberben az atomenergetikával kapcsolatban felmerülő kérdésekre:

Miért kell a jövő energiatermelésében a vegyes energiatermelési portfólióban gondolkozni? Milyen legyen a megújulók, a fosszilis és az atomerőművek részaránya? Miért épít Magyarország most két új atomerőművi blokkot? Mit kell tudnunk a Paks II Atomerőműről és hogyan áll az építése?

A belépés díjtalan.