Minden, amit a napelemről tudni érdemes...


Az otthoni napelem pár éve futurisztikusnak hangzott, de most már egyáltalán nem az. 

Látván a környezetünk folyamatos pusztulását, feltettük a kérdést, hogy tudunk-e valamit igazán tenni annak érdekében, hogy megálljt parancsoljuk a fölöttünk Damoklész kardjaként lebegő ökológiai tragédiának. Saját életünket tekintve akkor tudunk igazán nagyot lépni ez ügyben, ha lecsatlakozunk a közösségi áramtermelésről, és a korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre álló, a környezetet nem károsító erőforrásra, a napra kötjük rá a fogyasztásunkat.

Ennek legegyszerűbb módja az, hogy napelemmel szereljük fel a házunkat, és az energiafogyasztásunkat ebből fedezzük. Sokan nincsenek tisztában ennek gazdasági hasznaival. Nem szimplán csak olcsóbb lesz a háztartásunk fenntartása, de az áram mellett akár bevételt is termelhetünk. Az inverter berendezés a megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítja, amit vissza tudunk táplálni az áramszolgáltató rendszerébe. Tulajdonképpen értékesítjük a termelésünket, felcserélődik az áram eladó és a vevő szerepe, és a villanyóránk mérése alapján elszámolja felénk a termelést a szolgáltató.

Ezekre kell figyelni!

Az igazán jól működő és gazdaságos rendszer első lépése természetesen az, hogy megfelelően mérjük fel a telepítendő rendszer helyét, és a tetőnk adottságait. Figyelembe kell vennünk ehhez a tetőzet típusát, szerkezetét, az egybefüggő területek nagyságát, terhelhetőségét. Hogy igazán hatékony legyen a rendszerünk, meg kell vizsgálnunk a tető dőlésszögét, illetve természetesen a tájolását, ami alapjaiban határozza meg a legoptimálisabb termelést. Rengeteg útmutató és jó tanács található az interneten, de számos olyan céget is találhatunk, mely a gondos tervezés mellett a hatósági ügyintézést is átvállalja. Sajnos ez utóbbi a legnehezebb lépése a rendszer kiépítésének: míg a fizikai létesítés pár nap alatt megvan, a hatósági és közműszolgáltatói ügyintézés több hónapot (és persze) költséget is igénybe vesz. Az ősz hajszálak elkerülése érdekében jobb ezen ügyintézést értő kezekre bízni. 

A legtöbb helyen ázsiai gyártmányú napelemeket tesznek fel a háztetőre. Ettől egyáltalán nem kell megijedni, régebben talán volt minőségi különbség a nyugati és keleti termékek között, azonban mára ez teljesen megfordult, főként a kínai termékek javára. A napelemeket tartó tartószerkezet (az egyedi tartó és színszerkezet a mozdíthatatlanságot biztosító kampókkal és csavarokkal) rozsdamentes acélból készülnek, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, illetve biztosítsák a fix elhelyezést.

Az óracserét minden esetben az áramszolgáltató végzi, de az egyes szolgáltatók területén különböző az, hogy ezt milyen költség fejében teszik meg. Bizonyos teljesítményig azonban ingyenes az óracsere. Sokan megijednek a rendszer kiépítésének költségeitől, azonban bizton állíthatjuk, hogy a napelem befektetés a jövőbe. Rengeteg számítás található az interneten, hogy hány év alatt térül meg a beruházásunk, de általánosságban elmondható, hogy a különböző lakossági támogatások is elősegítik a megtérülést, másrészt nagyjából 8-10 év alatt vissza kell hoznia az árát. És tekintsünk a jövőbe, nagy számban jönnek majd az otthoni hálózatról töltött elektromos autók, melyek tovább segítik a költségmegtakarítást.

Napelem típusok

A napelemeket alapvetően két fő csoportba sorolhatjuk az alkalmazott technológiájuk szerint: vékonyfilm rétegű és kristályos típusokba. Utóbbi kategóriának további két változata is ismert a piacon: a mono-, illetve polikristályos. A kristályos technológiák számítanak jelenleg a legjobb és legelterjedtebb típusoknak, a hatalmas napelemparkokban és az épületek tetején is többnyire ezekkel találkozhatunk. A vékonyrétegű napelemek előállítása során a hordozórétegre kerülnek felgőzölésre a félvezető felületek, ezáltal ezek akár hajlékony, domború felületeken is működtethetők. Ezen típusoknak a hatásfoka 5-8%, ami némiképp elmarad kristályos társaiétól, továbbá fontos megjegyezni, hogy a mono- és polikristályos rendszerek 2,5-3-szor kisebb felületet igényelnek ugyanakkora energiamennyiség előállításához.

A mono- és polikristályos napelemek nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek általában egy többrétegű műanyag hátlap és egy edzett üveglap közé kerülnek rögzítésre. A két altípus leginkább gyártási módja alapján különböztethető meg. Megjelenésükben is könnyű megkülönböztetni őket, mivel a polikristályos napelemek cellái kékes-lila színűek és négyzet alakúak, a monokristályosé pedig nyolcszögletűek és szürkés, fekete árnyalatúak.

Milyen napelemet érdemes választani?

A fentiek ismeretében egyértelmű, hogy a háztartások és vállalkozások számára a legoptimálisabb, ha a kristályos napelemek közül válogatnak. A további döntéshozatal során érdemes mérlegelni a két altípus között felmerülő pro és kontra érveket. A monokristályos napelem jelenleg a leggazdaságosabb és leghatékonyabb megoldásnak számít a 15-17%-os hatásfokát tekintve. Ezeknek a paneleknek az egyik további nagy előnye, hogy a rájuk vonatkozó gyártói garancia általában 25 év, élettartamuk pedig meghaladja a 30 évet is. A pozitív tulajdonságok mellett ugyanakkor a negatív jellemzőkről is szót kell ejteni. A monokristályos napelemek sokkal érzékenyebben reagálnak a nem megfelelő tájolásra és dőlésszög-beállításokra, mivel a szórt napfénnyel nem gazdálkodnak megfelelően. Ez a típus csupán direkt, közvetlen napsütés esetén képes a meghatározott teljesítményhez közeli értékeket leadni. Ezen oknál fogva nem az egykristályos napelem a legelterjedtebb paneltípus a piacon.

A polikristályos napelemek előállítása jóval kevesebb energiába és időbe kerül, mint a monokristályosé, így alacsonyabb a beszerzési költségük is. Ennek a paneltípusnak a hatásfoka alig marad el az előzőekben ismertetett fajtától, ami általában 14-16%. Ez a változat kevésbé érzékeny a dőlésszög és tájolási beállításokra, mert a szórt fénnyel is képes hatékonyan gazdálkodni. Szórt, vagyis diffúz sugárzásról pedig akkor beszélhetünk, amikor a közvetlen napsugárzás szóródik szét a felhőzeten, vagy a légköri részecskéken. Az előnyök mellett meg kell említeni a polikristályos napelemtípus hátrányát is: magas hőmérsékletre teljesítménycsökkenéssel reagál. Összességében viszont ez a változat a legelterjedtebb, ezekből áll a háztartási méretű napelemes rendszerek többsége és a nagyobb erőművek is.

Mennyiért éri meg napelemet venni?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a napelem és napelem között nincs nagy különbség, egyszerű szerkezetek, ezért nem követnek el hibát azzal, hogy a legkedvezőbb árú panel vásárolják meg. Pedig ez nagy hiba!  Mivel ennek gazdasági és a környezeti szempontból is többszörösen is megihatjuk a levét.

Általánosan kijelenthető, hogy az olcsóbb napelemeknél gyakrabban jelentkezik hiba, sérülékenyebbek és előbb válik szükségessé cseréjük, mert nem hozzák az elvárt teljesítményt. Ez pedig a beruházás szempontjából nem igazán megtérülő. A minőségi napelemekkel ellentétben –, amelyek akár két évtizednél is tovább tudnak megfelelően működni, – az olcsó panelek csupán 4-5 évig képesek teljesítőképességük maximumán működni. Így gyakorlatilag 4 garnitúra olcsó napelem ér fel a korábban drágábbnak vélt panellal szemben. A megspórolt minőségi alapanyagok hiánya miatt az időjárásnak való kitettség (Pl.: jégeső, beázás elleni ellenállóképesség, hőhatásnak való ellenállás) is komoly károkat okozhat a napelemekben és szükségessé tehetik az idő előtti cserét.

A napenergia tehát tényleg az egyik legolcsóbb energiaforrássá vált napjainkban, viszont érdemes a minőségre is odafigyelni! Ne a legkedvezőbb árú napelemeket vásároljuk meg, hanem a megbízható referenciákkal és kiforrott technológiával rendelkező gyártók eszközeit!

Napelemes rendszer Otthonfelújítási Támogatással

Az elmúlt hónapokban jelentős bejelentést tett a kormányzat az energetikai és megújuló energiát érintő beruházások támogatásával kapcsolatban. Soha nem látott lakásfelújítási támogatás indul 2021-ben Magyarországon!  Ez a rendkívüli kedvezményeket kínáló, állami finanszírozású program ráadásul már napelemes

A tavaly év végén bejelentett felújítási támogatás óta szinte napról napra újabb és újabb informácoók láttak napvilágot a 2021. január 1-től induló Otthonfelújítási Támogatással kapcsolatban. Ennél a kivételes lakossági lehetőségnél igen nagy az érdeklődés a napelemes rendszer kiépítésével, cseréjével és bővítésével kapcsolatban. Ez a fejlesztés azonban sok mindenben eltér a többi felújítási munkálattól, ezért vannak olyan részletek, amelyekre érdemes odafigyelni:

https://www.eu-solar.hu/blog/ezekre-a-buktatora-erdemes-odafigyelni-ha-otthonfelujitasi-programmal-tervez-uj-napelemes-rendszert/

Hogyan engedélyeztesse a napelemes rendszert egyszerűen

Az engedélyeztetés az a folyamat, amely lehetővé teszi a szükséges adminisztráció elvégzésével a lakosság és KKV szektor által kialakított 50 kW-nál kisebb napelemes rendszerek által megtermelt áram hálózatra termelését. Fontos tudni, hogy hálózatra kapcsolt napelemes rendszert csak a hálózatot üzemeltető hálózati engedélyes társaság (E.ON, ELMŰ-ÉMÁSZ, Nemzeti Közművek) előzetes jóváhagyásával lehet kialakítani és üzemeltetni. Erre mindenképpen szükség van egy háztartási méretű napelemes rendszerek kialakítása esetén. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az eljárás lefolytatása során az áramszolgáltatók nem ugyanazokat a dokumentumokat kérik. Vagyis bár a folyamat eredménye ugyanaz szolgáltatója válogatja milyen alapvető dokumentációra van szükség. Általánosságban a következő dokumentumokra van/lesz szükség engedélyeztetés esetén:

Szolgáltató: POD szám, szerződés szám, termelői nyilatkozat, meghatalmazás

Ingatlan: nem hiteles tulajdoni lap és térképmásolat, tulajdonosi hozzájárulás

 

A dokumentumok megküldését követően egy műszaki ellenőrzés történik annak érdekében, hogy kiszűrhető legyen minden olyan tényező, ami az engedélyeztetési folyamat és a telepítés gátját jelentheti. Műszaki jóváhagyását követően beadásra kerül a hálózatra csatlakozási igény. Az igény elfogadását követően szolgáltató műszaki gazdasági tájékoztatót küld, majd ez alapján kerül beküldésre a csatlakozási dokumentáció. A csatlakozási dokumentáció a tervrajzot és a műszaki gazdasági tájékoztatót tartalmazza az egyéb dokumentumok mellett. A csatlakozási dokumentum elfogadásaként érkezik meg a jóváhagyás. A telepítés befejeztével az engedélyeztetés utolsó lépése, hogy a rendszer készre jelentésre kerül.

Szerencsére a hazai napelemes piacon már olyan komplett szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is vannak, mint az EU-Solar Zrt., aki ügyfelei számára biztosítja a támogatást a tervezéstől, az engedélyeztetésen és hitelügyintézésen át egészen a kivitelezésig. Az eljárás lefolytatása érdekében a cég meghatalmazást kér ügyfeleitől, hogy eljárhassanak az adott szolgáltatónál, illetve banknál. A cég intézi az igénybejelentést és segíti a csatlakozási dokumentáció jóváhagyatását is. A teljeskörű ügyintézésben partnereinek csupán annyi teendője van, hogy a megfelelő információkat rendelkezésre bocsájtják munkatársak részére, illetve aláírják a hálózathasználati szerződést a villamosenergia szolgáltatóval.