27. LENGYEL FILMTAVASZ - ONLINE 2021. május 6-10.


Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút! – ez a 27. Lengyel Filmtavasz mottója, amely idén online formában kerül megrendezésre. Ennek köszönhetően a bemutatott filmek a szélesebb közönség számára, Magyarország egész területéről megtekinthetőek lesznek. S bár személyesen nem találkozhatunk, hiszünk benne, hogy a lengyel filmművészet legújabb és legizgalmasabb alkotásainak megtekintésekor a közösen átélt érzelmek összekötnek bennünket. 

Az idei programban az új filmek mellett olyan alkotásokkal is találkozhatunk, amelyek korábban ugyan már szerepeltek a budapesti Lengyel Intézet által szervezett filmfesztiválon, azonban univerzális mondanivalójuk és magas művészi kvalitásuk miatt rászolgálnak arra, hogy újra, nagyobb nézőközönség számára is bemutassuk őket. Magyarországon először lesz látható Jan Holoubek 25 év ártatlanság (25 lat niewinności) és Piotr Domalewski El innen (Jak najdalej stąd) című alkotása. Łukasz Palkowski A legjobb (Najlepszy) és Janusz Kondratiuk Kutya-macska barátság (Jak pies z kotem) filmjei már népes magyar rajongótáborral rendelkeznek, töretlen népszerűségnek örvendenek. Stefan Wyszyński bíboros születésének 120. és halálának 40. évfordulója alkalmából Teresa Kotlarczyk A prímás. 3 év Stefan Wyszyński bíboros életéből (Prymas. Trzy lata z tysiąca) című megrendítő alkotásával emlékezünk az „évezred prímására”.  

Május 6-10. között szeretettel várjuk Önöket egy találkozásra a lengyel filmművészet öt olyan lebilincselő alkotásával, amelyek tudatosítják bennünk, nézőkben, hogy még a legdrámaibb helyzetekben sem szabad elveszítenünk a hitünket és a reményt, mert mindig van kiút!  

A Lengyel Intézet az első 500 néző számára ingyenes mozizást biztosít! Az ingyenes jegy jegyfoglaláson keresztül igényelhető. Jegyfoglalásra az alábbi linken keresztül van lehetőség: https://film.artmozi.hu/27-lengyel-filmtavasz/   

Bővebben a Budapesti Távmozi használatáról: https://film.artmozi.hu/tavmozi-hasznalat/

 

A 27. Lengyel Filmtavasz - spot: https://youtu.be/bb2liLdjyos

Letölthető sajtóanyag (fotók, grafika, előzetesek):  https://instytutpolski.pl/budapest/a-lengyel-intezetrol/sajtoanyag/

Program:

május 6. (csütörtök), 20 óra 
25 év ártatlanság / 25 lat niewinności 

előzetes: https://youtu.be/d47jryWp8kU

május 7. (péntek), 20 óra
Kutya-macska barátság
/ Jak pies z kotem 

előzetes: https://youtu.be/0_PADQQ--o4

május 8. (szombat), 20 óra
A legjobb / Najlepszy 

előzetes: https://youtu.be/yyBMzE8ki28

május 9. (vasárnap), 20 óra
A prímás. 3 év Stefan Wyszyński bíboros életéből / Prymas. Trzy lata z tysiąca  

 

előzetes: https://youtu.be/DujnFyRtWjI

 

május 10. (hétfő), 20 óra
El innen
/ Jak najdalej stąd  

 

előzetes: https://youtu.be/hAo3TLagOPA

 

A filmek lengyel nyelven, magyar felirattal kerülnek bemutatásra, kivéve „A prímás”, mely magyar szinkronnal lesz látható.


Filmek leírása

25 év ártatlanság / 25 lat niewinności  

2020, 116’ 

Rendező: Jan Holoubek 

Igaz történeten alapuló thriller, amely a 25 év börtönbüntetésre ítélt Tomasz Komenda kálváriáját mutatja be. A 23 éves Tomaszt egy fiatal lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélik el. Az ártatlanságát bizonyító küzdelemben 18 év fogvatartás után végre rátalál egy ügyészekből és rendőrökből álló csoportra, akik felgöngyölítik a rég lezárt ügyet és mindent megtesznek azért, hogy kiderüljön az igazság. 18 éven aluliak számára nem ajánlott! 

Jan Holoubek, rendező: 

“Egyáltalán nem hittem, hogy ez igaz. Hogy történhetett ez meg? Miért kellett egy ártatlan fiúnak 18 évet várnia a cellában az igazságszolgáltatásra? Hogy mit éreztem? Dühöt és afféle erkölcsi kötelességet, hogy ezt a filmet meg kell csinálni. Arra összpontosítottam, hogyan lehet a legjobban filmre vinni ezt a történetet.” 


Kutya-macska barátság / Jak pies z kotem 

2018, 100’ 

Rendező: Janusz Kondratiuk 

Janusz Kondratiuk filmje a családi viszonyok édes-keserű bemutatása, amelynek egy igaz történet az alapja. Egy nem hétköznapi család (mindkét testvér híres filmrendező volt) ironikus humorral fűszerezett ábrázolása, konfliktusaival és harcaival, amely megható pillanatoktól és igazi közelségtől sem mentes.  

Janusz Kondratiuk, rendező: 

„Leírtam mindent, ahogy volt, magamtól nem tettem hozzá semmit. Minden párbeszéd és minden szituáció megtörtént. Nagy divatja van mostanság a rekonstrukcióknak. Nos, én valami ilyesmit csináltam.” 

 

A legjobb / Najlepszy 

2017, 110’                                                                              

Rendező: Łukasz Palkowski 

Az Istenek című film rendezője, Łukasz Palkowski ezúttal is egy rendkívüli személy életrajzához nyúl: egy emberéhez, aki bebizonyította, hogy a valódi hősök nem félnek elbukni és képesek felkapaszkodni a legmélyebb szakadékból is. A film főhőse Jerzy Górski, aki számos komoly bukás után is talált annyi erőt, hogy sikeres harcot vívjon saját gyengeségével és befejezze a halálfutást, első helyet szerezve a Double Ironman távon (7,6 km úszás, 360 km biciklizés és 84,4 km futás!). 

Jerzy Górski, a film hőse:
„Úgy gondolom, hogy Isten a barátom. Egy haver, akinek bármilyen helyzetben és bármiről beszámolhatok. Okos. Tudja, hogy nincsenek tökéletes emberek a világon, és akkor is szeret minket, ha rosszat teszünk. Egyébként elég rám nézni: nekem segített.” 

A prímás. 3 év Stefan Wyszyński bíboros életéből / Prymas. Trzy lata z tysiąca  


2000, 103’ 

Rendező: Teresa Kotlarczyk 

Az ötvenes években járunk Lengyelországban, ahol a kommunista rezsim átfogó, agresszív támadást indít a katolikus egyház ellen. Számos papot és püspököt börtönöznek be államellenes izgatás vádjával. A megrázó film Stefan Wyszyński bíboros történetét dolgozza fel, aki bátran szembeszállt az elnyomó politikai rendszerrel, s akiben a kommunista hatalom az egyik legádázabb ellenfelét látta. A titkosszolgálat a bíboros bebörtönzésével azt reméli, hogy végül megtörik és feladja tisztségét. Az erős hit és az ima azonban erőt ad a lelki vezetőnek.   

Andrzej Seweryn igazi színészi mesterműve, ráadásul kettős szerepben: Wyszyński bíboros és a hasonmása. Sikeresen végigvitte azt, ami a legnehezebb: megalkotta egyrészről a prímás jellemét és szellemiségét, másrészről egy olyan embert, aki mint egy utánozó majom átveszi a bíboros gesztikulálását és hangnemét, azonban lelki nagyságát képtelen visszaadni, hamis hangú bábú marad. 

 

El innen / Jak najdalej stąd  

2020, 96’ 

Rendező: Piotr Domalewski 

A 17 éves Ola egy kisvárosi lázadó tini, aki saját autóról és nagyobb önállóságról álmodozik. Rég nem látott, Írországban dolgozó apja halálának hírére egyedül indul el az ismeretlen országba, hogy megszervezze a holttest hazaszállítását. A megpróbáltatásokkal teli úton közelebb kerül immár halott apjához, és az élethez való viszonya is radikálisan megváltozik.  

Piotr Domalewski, rendező:
„Mindig elbűvöltek azok a filmek, amelyek egy hétköznapi hős drámai történetén keresztül alkotnak képet a társadalomról vagy az aktuális, közös társadalmi problémákról. Inspirációim „A régi város” és a „Három óriásplakát Ebbing határában”.  Megindító, meghitt drámák, amelyek tágabb metaforái az emberi tragédiának. A filmjeim - nagy adag fekete humorral  - reményt adnak a nézőknek.”