Akinek egyszer nem friss, kellemetlen a lehelete, annak mindig kellemetlen?


Nem, ez sok tényezőtől függ és nagyon gyorsan változhat. Az egyik fontos befolyásoló tényező a táplálkozás, a másik pedig a stressz. Persze olyan is előfordul, hogy valaki egyszerűen csak rossz szokásból nem iszik elég folyadékot, nincs megfelelő nyálképzés és ennek a következménye a kellemetlen lehelet.

A táplálkozással kapcsolatban azt lehet mondani, hogy a magas fehérje tartalmú ételek pl. hús, rántotta, máj, sajt okozhatják a jelenséget vagy annak erősödését. A dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak is lehet ilyen hatása, mert ezek a szájnyálkahártya kiszáradását eredményezhetik.

A stressz pedig nagyon változó lehet. Van olyan ember, akinek általánosságban nincsen lehelet problémája, de amikor magához hívja a főnöke vagy egy neki nehéz beosztottal kell beszélnie, akkor a lehelete másodpercek alatt kellemetlenné válik. Olyan tapasztalatunk is volt már, hogy valakinek a munkahelyén folyamatosan lehelet problémája volt, a családja pedig megesküdött, hogy ilyet még soha nem tapasztaltak. Ez is nyilván a stressz következménye.

Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek mellékhatása a nyálelválasztás gátlása. A szív gyógyszerek és az antidepresszánsok között több ilyen is van. Ha a gyógyszer útmutatójában azt olvassuk, hogy mellékhatásként szájszárazság előfordulhat, akkor éljünk a gyanúperrel és kérdezzük meg a párunkat, hogy tapasztalt-e valamit.

Végülis, mit tehet az az ember, akinek hajlama van a kellemetlen leheletre?

Korábban már írtuk, hogy bizonyos anatómiai és genetikai adottságok erősíthetik a hajlamosságot. Aki tudja, hogy előfordult már és van ilyen hajlama, az figyeljen rá. A táplálkozásán némileg mindenki tud változtatni, a stresszen is lehet, bár az sokkal nehezebb.

Ha a helyzet olyan, hogy az ember biztosra akar menni, használja a mi termékeinket, mert azok mindig segítenek. Ha olyankor akarja valaki pontosan tudni, hogy rendben van-e a lehelete, amikor nincs olyan személy, akit megkérdezhetne, akkor lehet a zsebében egy Tanita lehelet frissesség mérő, akkora mint egy hagyományos lázmérő, bele kell lehelni és néhány másodperc alatt megmutatja, hogy minden rendben van-e.

Lendvay Péter

ügyvezető

 

Tetrobreath Hungary

H-1037 Montevideo u. 2/c.

M.: +36 20 281-0898

 

lendvay.peter@tetrobreath.hu

www.tetrobreath.hu