Szeretettel várja az olvasni, tanulni és kutatni vágyókat a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár!


Az intézmény a budai oldal legnagyobb kölcsönzőkönyvtáraként és nyilvános szakkönyvtárként több mint 1 millió dokumentumot tartalmazó állományával egyszerre elégíti ki a szépirodalom és az ismeretterjesztő irodalom iránt érdeklődők igényeit, illetve statisztikai, demográfiai, közgazdaságtani, politikatudományi, bölcsészettudományi és szociológiai gyűjteményeivel az egyetemi hallgatók, oktatók, valamint tudományos kutatók számára kínál szakirodalmi bázist és kutatási teret, lehetőséget.

 

Az 1867-ben a KSH első igazgatója, Keleti Károly által alapított szakkönyvtár elsődleges feladata még a hivatali dolgozók megfelelő hazai és külföldi közgazdasági és statisztikai szakirodalommal való kiszolgálása volt. Ezt a funkcióját mind a mai napig ellátja az intézmény, ugyanakkor gyűjteményei – nyilvános könyvtárként – bárki számára hozzáférhetők.

A könyvtár teljes kötelespéldány sorra jogosult, azaz minden, Magyarországon kiadott műből kap egy példányt, amelyek jelentős részben állományba is kerülnek. Ennek értelmében nemcsak a szépirodalom, az ismeretterjesztő irodalom, a gyermekirodalom, a napilapok stb. széles köréből, hanem szakkönyveink és szakgyűjteményeink révén a hazai (és külföldi) statisztikai szakirodalomból, a KSH adatgyűjtései (népszámlálások, mezőgazdasági összeírások stb.) alapján összeállított kötetekből is válogathatnak az érdeklődők.

 

Idegen nyelvű olvasótermünkben a nagy nemzetközi szervezetek (az ENSZ és szakosított intézményei, az OECD, a Világbank, az Európai Unió) kiadványai mellett a könyvtár több mint 100 nemzetközi cserepartnerének kötetei is olvasóink rendelkezésére állnak. Ezek közül külön kiemelendők a világ minden tájáról érkező statisztikai évkönyvek, a nemzetközi statisztikai és demográfiai kongresszusok kötetei, valamint a Magyarországgal foglalkozó külföldi szakirodalom.

 

A könyvtár számítógépeiről elérhetők az intézmény által előfizetett szakmai adatbázisok, amelyeket elsősorban kutatóink figyelmébe ajánlunk. A statisztikai adatbázisok (DSI International Statistical Yearbook, IMF eLibrary, Statista Full) mellett – a teljesség igénye nélkül – elérhető a Science Direkt, a Gale, a JSTOR, az Oxford University Press és a SpringerLink adatbázisa is. A belföldi adatbázisok közül az AK Journals, a MeRSZ, az ADT, illetve a Balassi, a Kossuth és az Osiris Kiadó e-könyvei is hozzáférhetők.

 

A könyvtár használatáról és szolgáltatásairól részletes tájékoztató található honlapunkon, a felmerülő kérdéseket kollégáink örömmel fogadják az alábbi elérhetőségeken, illetve Facebook-oldalunkon:

http://konyvtar.ksh.hu/

Beiratkozás, kölcsönzés: kolcsonzes@ksh.hu, 06-1-345-6339

Kutatástámogatás: ref@ksh.hu, 06-1-345-6036

 

Cím: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:

Hétfő–csütörtök: 9:00–17:00

Péntek: 8:00–16:00

Szombat–vasárnap: zárva