A II. kerület díszpolgári gálastjén a 2020. és 2021. évi díjazottak is átvehették a kitüntetéseiket


Az új helyszínen szervezett gálaesten a 2020. és 2021. évi díjazottak is átvehették a kitüntetéseiket.

“Számtalan kiválóság, akik innen indulnak el és ide is érnek haza” - fogalmazott Őrsi Gergely polgármester, a II. kerület díszpolgári gáláján szombat este a Klebelsberg Kultúrkúriában. Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő is.

A polgármester szerint nemcsak azért jó élni a II. kerületben, mert gyönyörű közterek, természeti kincsek vesznek körül, hanem azért is, mert olyan erős közösség a városrészben, ami alkotja és alakítja a kerületet. Őrsi Gergely megköszönte azoknak a munkáját, akik hivatásukkal segítették a közösséget abban, hogy ezen a napon együtt ünnepelhetnek.

A II. kerület 2020-as díjazottjai:

A 2020. évben, Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete II. Kerületért Emlékérmet adományozott HOR-NYÁNSZKYNÉ BECHT ERIKA, a Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanárnőjének, aki sokak mellett Balázs Jánost, Érdi Tamást, Egri Mónikát, Ránki Fülöpöt és Kocsis Krisztiánt indította el a zongoraművészi pályán.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete, II. Kerületért Emlékérmet adományozott CAKÓ FERENC animációsfilm-rendezőnek, grafikusművésznek, a magyar és nemzetközi animációs filmművészet kiemelkedő személyiségének. Cakó számtalan díja mellett AB OVO című művével nyerte meg a Cannes-i Aranypálmát és a Hamu című homokanimációjával a Berlini Arany Medve-díjat, de neki köszönhetjük a gyurma- és szoboranimációs filmeket, mint a Sebaj Tóbiás, a Zénó és a Töf-töf elefánt.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete II. Kerület Posztumusz Díszpolgára kitüntető címet adományozza PÓTA GYULA közgazdásznak, a II. kerület első szabadon választott polgármesterének, aki véghezvitte a korábbi tanácsi rendszer átalakítását modern, valódi önkormányzattá. Póta Gyula meghatározta a kerület fejlődésének irányát, egyetértésre, közösséget szolgáló döntésekre törekvő és a konszenzust kereső politikus, a demokratikus értékek mentén hitelesen gyakorolta polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői munkáját. A díjat lánya Majzik-Póta Júlia vette át.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete “A II. Kerület Díszpolgára” címet adományozta RADNÓTI ZSUZSA Kossuth-díjas dramaturgnak, aki több évtizedes munkássága során számos kortárs író darabját segítette színpadra. Olyanokat, mint Szakonyi Károly Adáshibája, Weöres Sándor Kétfejű fenevad vagy Örkény István Macskajáték című műve, de a Kőműves Kelemen, A padlás, a Dzsungel könyve vagy A Pál utcai fiúk zenés színpadi előadások sem jöhettek volna létre nélküle. Színházi tevékenysége mellett ápolja férje, Örkény Istvánnak emlékét és írói hagyatékát. Radnóti 2019-ben alapította meg a Kortárs Magyar Dráma díjat, amellyel közéleti tartalmú, kritikus hangvételű műveket ismernek el, ezáltal ráirányítják a figyelmet a múlt kibeszéletlen eseményeire, valamint a jelen fontos és érzékeny társadalmi jelenségeire.

A II. kerület 2021-es díjazottjai:

A 2021. évben Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerületért Emlékérmet adományozta az AUGUSZT CUKRÁSZDÁNAK, amely több mint másfél évszázad óta képviseli a minőséget és tradíciót. Az Auguszt család negyedik generációja viszi tovább a családi örökséget, hogy a legfinomabb hasékkal, tortákkal, süteményekkel és desszertekkel szerezzen örömöt a II. kerületi és valamennyi ide látogató vendégnek. A díjat Auguszt Ibolya és Auguszt József vette át.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerületért Emlékérmet adományozta DR. PRODÁN ZSOLT gyermekszívsebésznek. Elismerésül a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főorvosának, aki 2011-től a kórház Gyermekszívsebészeti Osztályának vezetője. Dr. Prodán Zsolt Debrecenben a református kollégiumban, majd az Orvostudományi Egyetemen tanult, és a veleszületett szívbetegségek nemzetközileg elismert specialistájaként tért haza külföldről, hogy a magyar gyermekszív-transzplantációs és műszív program kiteljesedésén dolgozzon.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerület Posztumusz Díszpolgára kitüntető címet adományozta MIHÁLY TAMÁS Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosnak, zeneszerzőnek. A legendás Omega együttes oszlopos tagja tehetségét, munkásságát közel öt évtizeden át állította a zenekar közönsége, az Omegás zenei hangzás és színpadi világ szolgálatába. A basszusgitáros először a Scampolo, majd az Omega kötelékébe állt, és szerzett tizenhat világszerte sikeres nagylemezt a Trombitás Fréditől az Időrablón át az Égi jelig. A díjat Mihály Tamás özvegye, dr. László Júlia vette át.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerület Díszpolgára kitüntető címet adományozta PRESSER GÁBOR, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, előadóművésznek.„Picinek”, a jelenkori magyar zenei élet egyik legnagyobb alakjának. Presser a Scampolo, az Omega és a Lokomotív GT egykori tagja, több generáció által szeretett, játszott és énekelt dalokat köszönhetünk neki, aki számos nagyszerű pályatársnak komponált kiváló műveket, és a legjobb hazai művészek útját segítette. A zeneszerző a Vígszínház zenei vezetője és olyan előadások zenéjét szerezte, mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Padlás vagy a Magyar Carmen. 

Az eseményen fellépett a Szent Efrém férfikar és Wunderlich József.

Az önkormányzat idén 22. alkalommal adományozza a „II. Kerület Díszpolgára” címet. A díjjal azokat a kerületben élő személyeket tüntetik ki, akik a művészeti, tudományos, sport- vagy közéletben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és életművükkel a kerület hírnevét öregbítik és szellemi értékeit gazdagítják.

A „II. Kerületért Emlékérmet” azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek adományozza, akik a kerület fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában hangsúlyozottan hasznos munkát végeznek, és maradandó, a kerület és Budapest szempontjából is különleges eredményeket érnek el.

A díszpolgári okleveleket Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja készítette, az emlékérem pedig Papp László, szintén Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész munkája.