Királyi esküvő fényképalbumát kapta ajándékba a Nemzeti Múzeum


A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára ajándékba kapja Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, Dr. Hunyor Imre fényképalbumát.

Apponyi Geraldine albán királynévá válásának története sokak által ismert, szinte mesébe illő história. A magyar grófkisasszony az utolsó békeévben, a világsajtó és a magyar diplomácia figyelmének kereszttüzében kötött házasságot a nála huszonkét évvel idősebb Ahmet Zoguval, aki 1928 óta országa politikai függetlenségét egyszerre próbálta megőrizni a szomszédos balkáni országokkal és az európai nagyhatalmakkal szemben. A polgári esküvői ceremóniára 1938. április 25 és 27. között került sor, Tiranában. A királyi pár mindössze egy évig tartó országlásának Albánia olasz megszállása vetett véget, amit évtizedekig tartó, kontinenseket átívelő menekülés követett. Enver Hoxha rezsimjének bukása és az albán rendszerváltás után, még egy tiszavirág életű tiranai visszatérés következett, azonban Zogu 1961-ben, Surnes-ben bekövetkező halála miatt már csupán Geraldine számára. Ez az igen rövid és megszakításokkal tűzdelt idő mégis elegendőnek bizonyult arra, hogy az egykori királyné személye körül máig tartó tisztelet bontakozhasson ki Magyarországon és Albániában egyaránt.

A Magyar Nemzeti Múzeum, együttműködésben az Albán Nagykövetséggel, a Magyar Külügyi- és Külgazdasági Minisztériummal, valamint az egykori uralkodói pár és környezetének leszármazottjaival, az elmúlt öt évben két időszaki kiállítás keretei között dolgozta fel ezt a történetet.

2017–2018 fordulóján a budapesti múzeum falai között láthatta a közönség a Geraldine – Magyarország fehér rózsája című tárlatot. Az elsősorban az esküvő eseményeire fókuszáló tárgyi emlékek, írott- és képes források közül, ekkor került a kurátorok látókörébe az albán királyné magyar ügyvédje, Dr. Hunyor Imre esküvői fényképalbuma, amit eredetiben szintén ekkor mutattak be a szakemberek először.

2019-ben a Magyar Nemzeti Múzeum a magyar-albán kulturális évad során, az Albán Nemzeti Történeti Múzeummal együttműködve, Tiranában is megrendezett egy kiállítást A Fehér rózsa – Geraldine címmel. A családtörténeti vonatkozásokra összpontosító időszaki tárlaton ugyanez az album már kizárólag digitálisan került levetítésre.

A kék bőrkötésű, borítóján Geraldine és Zogu miniatűr kettős portréját és a házasságkötés dátumát tartalmazó, tetején Szkander bég kosfejes sisakjának stilizált motívumával díszített esküvői emlék-brossal megtűzött fényképalbum több mint kétszáz, jellemzően kisméretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter, részben pedig egy amatőr fotográfus kamerájának tolmácsolásában. Az album tartalmát a házasságkötés jogi hátterének tisztázásában és az esküvő megszervezésében jelentős szerepet vállaló Dr. Hunyor Imre állította össze és őrizte meg. Minthogy az egyes történésekről és Geraldine lelkiállapotáról a hazai médiának rendszeresen adott interjúkat is, fényképalbuma az egyik leghitelesebb képes forrásunk az eseményről.

A 2019-es tárlat után az ügyvéd leszármazottjai, Piazza-Hunyor Katalin és Piazza-Georgi Barbara úgy döntöttek, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának ajándékozzák a pótolhatatlan emléket. A megjelenésében és tartalmában egyaránt szerethető, jelentős műtárgy ünnepélyes átvételére 2021. július 7-én került sor a múzeumban a tulajdonosok és Varga Benedek főigazgató úr jelenlétében, összhangban a Geraldine-ról elnevezett múzeumkerti kioszkban nyíló új Auguszt Cukrászda megnyitójával.

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/kiralyi-eskuvo-fenykepalbumat-kapta-ajandekba-nemzeti-muzeum